Byggnads försvarade knarkande medlem

ARBETSMARKNAD. Mannen stämde sin arbetsgivare efter att ha testats positivt för cannabis och skickats hem. Nu har Arbetsdomstolen meddelat sitt beslut. ”En principiellt viktig dom”, säger Barin Özmen på Installatörsföretagen till Tidningen Näringslivet.

Byggnads styrelse för några år sedan

När en VVS-lärling på installatörs- och serviceföretaget Assemblin VS i en slumpmässig kontroll testade positivt för THC-syra – ett spårämne som visar att personen har intagit cannabis – skickades han hem för nya kontroller under de kommande veckorna. Även under den perioden testade mannen positivt vid flera tillfällen med spår av både cannabis och kokain. Först efter åtta veckor uppvisade han ett negativt test och kunde komma tillbaka till jobbet igen.

Droger i samband med arbete, specifikt på en byggarbetsplats med arbete på höga höjder och farliga verktyg, där det inte finns någon felmarginal, är livsfarligt, skrev Rebecka Tholén, HR-chef på Assemblin VS.

Svenska Byggnadsarbetareförbundet, där mannen är medlem, stämde nämligen företaget för utebliven lön under perioden han var hemma från jobbet. Byggnads menade att mannen hade stått till arbetsgivarens förfogande vilket företaget och Installatörsföretagen inte höll med om.

Vi anser att så länge man testar positivt så kan man inte anses stå till arbetsgivarens förfogande och står man inte till arbetsgivarens förfogande så kan man inte få lön, sa Nina Burman Lundin, arbetsrättsjurist på Installatörsföretagen till TN vid tillfället.

Det här handlar i första hand om ifall en person har stått till arbetsgivarens förfogande eller inte, och det har han gjort och då ska han också ha lön även om arbetsgivaren inte önskar hans tjänster, sa Ellinor Gudmundsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och ombud för Byggnads i det aktuella ärendet.

Nu har domen från Arbetsdomstolen kommit och den går helt på företagets linje. Slutsatsen är att mannen ”inte stod till förfogande för sina ordinarie arbetsuppgifter under den omtvistade perioden”.

-Pettersson undrar varför Byggnads försvarar en anställd som knarkar, tror de arbetskamraterna vill ha en drogad polare på jobbet eller, kanske troligare, styrelsen är drogad. 1.759.750 kronor av medlemmarnas pengar bortslösade på idioti.

Domens slutsatser:

  • Arbetsdomstolen avvisar Byggnads yrkande om allmänt skadestånd avseende brott mot medbestämmandelagen.
  • Arbetsdomstolen avslår Byggnads talan i övrigt.
  • Byggnads ska ersätta Installatörsföretagen och Assemblin VS för deras rättegångskostnader med 1.759.750 kronor, varav 1.625.000 kronor avser ombudsarvode.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

10 thoughts on “Byggnads försvarade knarkande medlem

  1. Man undrar över denna dom??? med tanke på de ökade antalet arbetsplatsolyckor så anser man detta OK?? vad är detta för skämt. Jag är född 1962 jag ryckte in i lumpen S1 Enköping 19820607-19830225 det vill jag säga är att vi hade 2 personer b.la ”Johnsson” och en till ” Andersson” som rökte ”exotisk” tobak på den tiden. Dom väckte jag varje morron dom sov på logementet, jag åkte hem. men när jag kom in på ”luckan” fick jag väcka dom! jag vart deras väckarklocka. Med facit i handen var det kanske inte så kul han dom bredvid mig på skjutövningen? men det gick bra trots dom var bra ”stenade”ibland detta i mitt fall är 40 år sedan .sinnesjukt

    11
    1
  2. Klart Byggnads stämmer en arbetsgivare på bot och viten. Det är en inkomstkälla för facket, särskilt Byggnads är väldigt pigga på detta. De har personer som bara pysslar med det här. Den andra inkomstkällan är de kända lotterierna.
    För medlemsavgifterna blir bara mindre och mindre, i takt med att färre och färre vill gå med i t ex Byggnads.

    24
  3. Vad någon tar på sin fritid angår inte arbetsgivaren, då ex cannabis rökning
    fre-lörd kommer synas på test -mån-ons. Kokain fre-lör kommer ”inte” synas
    mån-onsd i test då det försvinner väldigt fort. Så alltså har killen dragit kokain
    under arbetsdagar eller arbetstid.

    Visserligen bakom betalvägg

    https://www.nyteknik.se/samhalle/uppgifter-elon-musk-knarkade-med-sina-direktorer/4233189

    ps. Visst är det ironiskt att vänstergökarna försöker sätta dit nykteristen och icke knarkaren D-T för ett icke brott, just när han ”run for president” !?!?
    Det är inte förbjudet att va med en kvinnlig P-skådis och det är inte förbjudet att
    betala hushmoney. Ja vilken cirkusvärld…..

    12
    4
  4. Det är säkert bra att detta kommer upp på till diskussion.
    Jobbar själv inom en näring som troligen skulle få stora problem om det släpptes fritt. Alkohol går ur kroppen på 2 dagar, men vi har ju ändå alkolås.
    Vem vill möta en på rökt förare med 25 meter tradare?

    25
    1
  5. Det intressanta detta är ju om han faktiskt har rökt på. Det är ju inte däkert bara gör ett test påstår det.

    Om bi nå jämför med den berömda Pundare skytterdal hur många tester där var positiva.

    9
    10
    • Nu har ju Skyttedahl inget jobb där hon utgör större fara än andra politiker. För det mesta märker man väl ingen skillnad på drogade/ icke drogade politiker, politiken blir lika ologisk ändå. Värre då att ha omtöcknde hjärnor på vägen eller i riskabla industriprocesser.

      19
  6. Är dom medlem i byggnads kan dom göra vad dom vill.
    Utom om dom röstar på sverigedemokraterna då utesluts dom direkt.
    Och vem fan vill ha påtända arbetskamrater runt om sig ??
    Men ombuden i byggnads uppträder påtänt hela tiden så se upp på byggena för där är det ok för knarkare att arbeta.
    Stolpskott är vad dom är allihopa.

    60
    • Byggnads består enbart av sossar. En sosse har ju som bekant aldrig fel. Finns en massa felfria sossar i detta avlånga land. Inte så konstigt om landet går åt helvete. Snart kan man nog inte säga: Gud bevare konungen och fäderneslandet!
      Om några generationer så har vi en Imam vid makten. Så Gud bevare konungen och fäderneslandet!

KommenteraAvbryt svar