Idag börjar Ukrainas formella väg till EU

EU. I dag tisdagen den 25 juni går startskottet för de formella förhandlingarna med Ukraina och Moldavien om att gå med i EU. – Det är ett historiskt och otroligt viktigt steg för dem men också för EU, säger EU-minister Jessika Roswall.

Albanien, Nordmakedonien, Montenegro, Serbien och Turkiet har kandidatstatus för att kunna bli EU-medlemmar i framtiden. Turkiet ansökte om medlemskap i EG 1987. Anslutningsförhandlingar om EU-medlemskap inleddes 2005 men något medlemskap har inte kommit närmare. Bild: Yle

Bara någon vecka efter Rysslands fullskaliga invasionskrig mot Ukraina ansökte Kiev om medlemskap i EU. Ett par dagar senare ansökte även de forna sovjetrepublikerna Moldavien och Georgien. I rekordfart behandlades deras ansökningar och strax innan jul gavs klartecken till Ukraina och Moldavien att inleda formella medlemskapsförhandlingar.

De symboliska förhandlingarna inleds i dag tisdag med en ceremoni i Luxemburg.

Det är ett historiskt och otroligt viktigt steg för dem men också för EU, sade Sveriges EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in på ett möte med sina EU-kollegor i Luxemburg på tisdagen.

Roswall ser det som ett viktigt bevis på att de två länderna redan gjort framsteg i att närma sig EU. – Moldavien trots bristande resurser både ekonomiskt och vad det gäller tjänstemän och Ukraina mitt i ett krig, sade Roswall.

Efter tisdagens ceremoni med Moldavien och Ukraina kommer EU att lägga fram ett förhandlingsramverk med reformer och lagar som de två länderna måste genomföra innan de kan anses reda att gå med i EU.

Totalt ska 35 så kallade förhandlingskapitel som täcker lagar och regler inom allt från tullar, fiske, bolagsrätt till rättsväsende och jordbruk. Det är process som historiskt har tagit många år att genomföra. Medlemskapsförhandlingarna med Montenegro inleddes 2012 och hittills har endast tre av kapitlen kunnat avslutas. Varje medlemsland kan lägga sitt veto vid varje öppning och avslut av de 35 kapitlen.

Motstridigt Ungern rundas. Ungern, det enda EU-landet som i dagsläget uttryckligen motsatt sig ett ukrainskt EU-medlemskap, tar den första juli över det roterande ordförandeskapet i EU. Enligt EU-minister Jessika Roswall är detta ett ”viktigt skäl” till varför starten på förhandlingarna kommer nu. De mer substantiella medlemskapsförhandlingarna väntas starta under det polska EU-ordförandeskapet som tar var vid den första januari nästa år.

Utvidgning stöds av majoritet. I våras lät EU-kommissionen tillfråga invånarna i medlemsländerna om deras syn på unionens utvidgning och huruvida de var för eller mot att ta emot nya länder i EU. 51 procent svarade då att de är för. Högst var stödet i Litauen och Spanien. I Ungern, vars regeringen är den största kritikern mot Ukraina, är stödet bland invånarna bland de högsta med 66 procent för. I Sverige säger sig 61 procent vara för en utvidgning. Minst är stödet i Österrike och Frankrike.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Idag börjar Ukrainas formella väg till EU

  1. Om EU vore en begränsad samarbete och handelsunion, inga problem. Men denna odemokratiska, regelproducerande och pengaslukande koloss kommer knappast må bättre av att inlemma något av de länder som står på kö. Och så var det redan innan kriget.

    24
  2. Jag är kluven. Jag ser naturligen behovet av att stötta Ukraina och det må så vara. Hoppas verkligen att eu granskar de framsteg som sägs göras i Ukraina. Övriga är skithålsländer som inte kommer att bidra, mer än att höja svenska avgifter till dessa nettobidragstagare. Så kanske till Ukraina för att knäppa Putte på nosen. Nej till övriga.

    10
    7
    • Ukraina var redan innan kriget ett av Europas mest korrupta länder och de har dessutom en stor befolkning (kommer få stor makt i EU). Det är självskadebeteende att ta in dem i EU, hoppas det mest är bluff. Hjälpa dem att vinna mot ryssen handlar om helt andra saker och kan nog med fördel göras utan att blanda in Bryssel. Om inte annat så för att slippa t.ex. krångel-Ungern.

      11
      3
    • Som jag skrev häromdan, de onda utnyttjar vår godhet emot oss. ”Bryssel” hamnar väldigt högt upp på listan över globala ondsinta.

      Skrota EU och återgå till EG som håller sig till handel och samarbete och inte agerar bank.

      16

KommenteraAvbryt svar