Arabiska syskon döms för assistansfusk – lurade Försäkringskassan på 9,6 miljoner

ASSISTANSBEDRÄGERI. Två syskon från Uppsala har begärt assistansersättning för dagar då de varit på utlandssemester. Totalt lurade de Försäkringskassan på 9,6 miljoner kronor och döms för grovt bedrägeri.

Bilden om ett annat fall. Den förlamade araben. I februari 2017 köpte mannen en Volvo V70. I februari 2018 anmälde familjen bilen som stulen i Märsta. I maj samma år togs foton i Jordanien där mannen poserade i samma svarta Volvo.

Syskonparet var personliga assistenter åt en man som kom till Sverige år 2011. Hans systerdotter ansökte i egenskap av god man för mannen år 2014 om assistansersättning för hans räkning. Ansökan avslogs, men en ny beviljades året efter.

Enligt domen i Uppsala tingsrätt har syskonen lämnat in felaktiga tidsredovisningar om när de har jobbat hos släktingen. Bland annat har de begärt ersättning för dagar då de varit på semester utomlands.

De har även haft andra anställningar vid sidan av jobben som personlig assistent. Enligt åklagarens uppskattning hade de varit tvungna att arbeta i princip dygnet runt för att klara av både den personliga assistansen och de andra arbetsuppgifterna.

Andra personer har i stället utfört jobbet hemma hos släktingen. Den 43-åriga systern döms till fängelse i två år och nio månader. Brodern, 36 år, får fängelse i ett år och nio månader.

De dömda är enligt Uppsala Tingsrätt, målnummer B 4110-20…

  • Mohammed El Harbiti, född 1987, döms för grovt bidragsbrott till fängelse i 1 år och 9 månader. Han ska också betala skadestånd på 1.594.940 kronor till Försäkringskassan samt ränta på beloppet från den 31 maj 2020. Betalningsansvaret är solidariskt med Raga’a El Harbiti. Advokaten får ersättning av staten med 1.090.056 kronor.
  • Raga’a El Harbiti, född 1980, döms för grovt bidragsbrott till fängelse i 2 år och 9 månader. Raga’a El Harbiti ska betala skadestånd till Försäkringskassan med 7.119.429 kr. Raga’a El Harbiti ska också betala ränta på beloppet från den 31 maj 2020. Av beloppet ska 1 594 940 kr betalas solidariskt med Mohammed El Harbiti. Advokaterna får ersättning av staten med 1.277.142 kronor.
  • Två personer med utländska namn frikänns. Advokaten får ersättning av staten med 1.932.609 kronor.

Åklagaren har angett följande gärningsbeskrivning.

GROVT BEDRÄGERI alt GROVT BIDRAGSBROTT (Raga’a El Harbiti), MEDHJÄLP TILL GROVT BEDRÄGERI alt MEDHJÄLP TILL GROVT BIDRAGSBROTT (Basma Soultan (5000-K1307332-19).

Bolagen Alma Assistans AB och Humana AB har arbetat med anordnandet av personlig assistans för bland annat Ayesh Abusultan som beviljats assistansersättning av Försäkringskassan. Raga’a El Harbiti har varit anställd hos bolagen som personlig assistent och godkänt upprättade tidredovisningar för sin arbetade tid. Hon har
vidare haft ett förordnande som god man för Ayesh Abusultan och hon har även haft ansvar för anställning och schemaläggning av övriga assistenter samt sammanställning av assistansräkningar.

Raga’a El Harbiti har under perioden 1 november 2015-31 maj 2020 i Uppsala eller på annan okänd plats i Sverige lämnat oriktiga uppgifter vid ansökning om personlig assistans samt gemensamt och i samförstånd
med andra i enlighet med åtalspunkten 2 vid 54 tillfällen under denna period lämnat oriktiga uppgifter i räkningar om utförd assistans/tidredovisningar samt vid kontrollbesök och annan kontakt med Försäkringskassan och vid kontakter med vårdpersonal, varvid Raga’a El Harbiti orsakat fara för felaktiga utbetalningar av ekonomisk förmån i form av assistansersättning. De oriktiga uppgifterna har bestått av att Raga’a El Harbiti lämnat överdrivna eller helt felaktiga uppgifter om Ayesh Abusultans hälsotillstånd och att han varit i omfattande behov av omvårdnad och tillsyn. Tidredovisningar, som signerats, har varit oriktiga då de innehållit överdrivna eller helt falska påståenden om omfattningen av och förläggningen i tid för påstått utförd personlig assistans samt vem som utfört personlig assistans åt Ayesh Abusultan, vilket inneburit fara i bevishänseende. Tidredovisningarna har sedan legat till grund för assistansräkningarna som Raga’a El Harbiti sammanställt och signerat på heder och samvete. Eftersom assistans inte utförts och redovisats enligt gällande regelverk samt då Ayesh Abusultans hjälpbehov inte varit av den digniteten att det berättigar till assistans har rätt till assistansersättning inte förelegat.

Raga’a El Harbiti har även innan assistansen beviljades lämnat oriktiga uppgifter vid vård-/myndighetskontakter som sedan legat till grund för beviljandet av assistans. Hon har under hela brottsperioden vidhållit/underlåtit att ändra de felaktiga uppgifterna.

Till följd av det ovan beskrivna vilseledandet har Försäkringskassan förmåtts att felaktigt betala ut totalt 9 668 201 kronor i assistansersättning månadsvis enligt tabellen i bilaga 1 varav 2 051 705 kronor avsett Raga’a El Harbitis egen tidredovisning, vilket inneburit vinning för Raga’a El Harbiti, Mohammed El Harbiti och andra samt skada för Försäkringskassan…

-Pettersson säger att det är troligen inte bara invandrare från Mena som begår assistansbedrägerier men det är mest dessa som döms…

Läs om assistansbedrägeri på bloggen…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Arabiska syskon döms för assistansfusk – lurade Försäkringskassan på 9,6 miljoner

  1. Reflektion: Märkligt att det är så många som luras – utan att F-kassan reagerar. 9 miljoner är ju väldigt mycket pengar. Slentrian? Skrämmande slappt!

    21
  2. “…i Sverige pågår det ingen islamisering“
    …i deras trappuppgång i Uppsala, 8 arabiska namn och 14 svenska.
    (och ser likadant ut i massor av andra trappuppgångar).

    18
  3. 5 miljoner per röst. Men det kan det väl vara värt, enl. såzzarna. Men om dom har flera identiteter blir det ju ännu fler röster. Rena vinstmaskinerna, enl. såzzarna, igen.

    47
    1
  4. Så finns det, på bl.a. X, en hel del (S)-tyckare som oroar sig stort för ”kontrollsamhället” som de ser komma(!) och de kräver därför mer ”tillit” hos vanligt folk.

    37
  5. Tror någon att bedragarna har pengarna i madrassen! Vi är blåsta. Åtala handläggarna som inte skött sitt jobb. Eller är det släktingar som beviljat assistansbidtag?

    59
  6. Ingen kan vara förvånad att ytterligare en av importfolken tillskansat sig nära TIOMILJONER av våra skattepengar,det ingår tydligen i deras DNA att bedra svenska folket.
    Ps: är det rätt att vi Skattebetalare även skall betala advokaterna ???????????????

    78

KommenteraAvbryt svar