Javier Milei vann valet Argentina

UTRIKES. I går röstade argentinarna i ett presidentval som fått stor uppmärksamhet. Den kontroversielle Javier Milei som skakat det politiska etablissemanget i Argentina vann stort. Milei är en stor beundrare av USA:s förra president Donald Trump, enligt flera medier.

Javier Milei står som segrare i det argentinska presidentvalet, rapporterar flera medier. Sent på söndagskvällen svensk tid erkände motståndaren Sergio Massa, nuvarande ekonomiminister, besegrad.

Massas besked kom innan det slutgiltiga resultatet presenterats. När över 97 procent av rösterna räknats hade Milei ett stöd på 55,8 procent mot 44,2 för Massa.

– Jag har pratat med Javier Milei och gratulerat honom, säger Massa enligt AFP.

Ultraliberalen Milei kallar sig själv ”anarkokapitalist” och har stått för flera uppmärksammade förslag i jakten på presidentposten.

För att få ordning på landets svåra ekonomiska problem vill Milei bland annat avskaffa centralbanken och införa amerikansk dollar som valuta.

Javier Milei

Milei tycker att klimatförändringar är en lögn. Han karakteriserar sexualundervisning som ett knep för att förstöra familjen, och anser att försäljning av mänskliga organ borde vara lagligt. Han vill också göra det är lättare att äga handeldvapen.

Den ekonomiska krisen i Argentina har gjort många argentinare desillusionerade och har kanske därför öppnat dörren för Milei, som slog igenom särskilt hos de unga.

Mycket står på spel. Bland annat hanteringen av Argentinas krisande ekonomi, relationen till handelspartnern Kina och landets hantering av sina enorma – och eftertraktade – reserver av litium och skiffergas.

Milei, 52, är en affisch av argentinska väljares ilska över inflationen som kan nå 200 % i år , stigande fattigdomsnivåer och en glidande pesovaluta som raderar det verkliga värdet av människors löner och besparingar. Många skyller på den politiska eliten och har hållit fast vid Mileis retorik som bränner ner allt.

”Jag är inte intresserad av politik men Milei är ett rent blad. Han kanske är galen, men han säger åtminstone vad han tycker”, säger Sebastián Pizzo, 33, en restauranganställd i Buenos Aires.

-Pettersson säger att politik har betydelse. Det är Argentina ett bra exempel på, från att ha varit ett av världens rikaste länder räknas numera ungefär hälften av befolkningen som fattiga.

  • Befolkning: 46 miljoner
  • Argentinare av spansk eller italiensk härkomst 97%, mestizo, urbefolkning och andra grupper 3%.
  • Yta: 2.766.889 kvadratkilometer, sex gånger större än Sverige.

Argentina, stort som Västeuropa, rymmer inom sina gränser berg och djungler, väldiga slättmarker och isiga polartrakter. Smäktande tango och välhängda biffar hör till symbolerna för detta land som präglats av europeisk invandring och vars ekonomi traditionellt baserats på boskapsuppfödning och jordbruk.

Puerto Madero Buenos Aires Argentina. Bild Pixabay

Argentina var i början på 1900-talet och fram till 1960-talet ett av världens rikaste länder och borde så vara än idag. I början på förra seglet hade landet en tillväxt större än USA. De hade en BNP per capita som var högre än Tyskland, Italien och Frankrike. Argentinaren var rikare än befolkningen i Europas stolta och stora nationer. Det drog till sig invandrarskaror från främst Europa.

Det som gjorde Argentina rikt var landets tillgång till råvaror, där den bördiga jorden gav rika skördar och näring åt enorma boskapsjordar. Den unga nationen var också demokratisk och modern, med en relativt välutbildad befolkning. Tillgången på råvaror finns kvar än idag.

Den bördiga jorden är lika rik idag. Argentina är också enormt rikt på naturtillgångar. Olja, naturgas, guld, koppar, järnmalm, uran, aluminium, stenkol, bly, zink, tenn, silver, asbest, mangan med mera varav mycket inte har exploaterats.

Odling, köttproduktion med enorma betesmarker, fiske, turistattraktioner med storslagna vattenfall och vingårdar. Argentina har allt och har sluppit Europas stora krig och har endast haft i sammanhanget smågruff, bland annat med Storbritannien om Fallandasöarna år 1982.

Idag är Argentina inte ett u-land men rejält mycket fattigare än det än gång var.

Mycket påminner om Sverige.

  • Den tidigare välsedda skolan har försämras och skolresultaten blir allt sämre jämfört med grannländerna
  • Korruptionen har brett ut sig och därmed tilltron till de politiska systemen
  • Valutan, peson, har försvagats enorm
  • I Argentina beslagtog man invånarnas tillgångar med löfte om att få tillbaka dem vilket inte infriats. I Sverige har pensionsfonderna ”stulits” och inte betalats tillbaka och allt fler tycker att vi inte får valuta för våra skatter
  • Opposition har förtryckts, i Argentina mördades många. I Sverige tystas folk på annat sätt och media sköter inte sitt arbete.
  • Argentina har haft stor invandring, främst från Italien och Spanien. Sveriges invandring är av annat slag…

Sverige verkar vara en mindre kopia av Argentina men ligger några decennier efter.

Problemen är hemgjorda av inkompetenta regeringar under en lång följd av år.

  • Vi, våra politiker och media måste inse att regeringsmakten och institutioner är viktiga och hålla efter korruption och ineffektivitet.
  • Vi måste ha en effektiv lagstiftning som efterlevs, ett rättsväsende fri från korruption och som gäller lika för alla.
  • Fria och öppna marknader ska finnas men de måste kontrolleras och kompletteras med framväxt av effektiva institutioner och satsningar på infrastruktur, inte minst satsningar på ett gediget utbildningssystem.

-Pettersson är konservativ nationalist med en grundinställning att samhällsförändringar ska ske så långsamt och försiktigt att man inte råkar slå sönder något som fungerar väl. En så dramatisk demografisk förändring som dagens invandring till Sverige innebär är allt annat än långsam och försiktig, och det vi råkar slå sönder på vägen kan visa sig väldigt svårt att reparera i efterhand, men jag tror att det går.

Svenska politiker och journalister måste förstå att den viktigaste byggstenen i ett samhälles infrastruktur är utbildning och dagens nivå och inriktning innebär ett hot mot ett lands utveckling.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “Javier Milei vann valet Argentina

  1. ”Argentina var i början på 1900-talet och fram till 1960-talet ett av världens rikaste länder och borde så vara än idag. I början på förra seglet hade landet en tillväxt större än USA. De hade en BNP per capita som var högre än Tyskland, Italien och Frankrike. Argentinaren var rikare än befolkningen i Europas stolta och stora nationer. Det drog till sig invandrarskaror från främst Europa.”

    Lånar lite text:

    Sverige var i början på 1900-talet och fram till 1960-talet ett av världens rikaste länder och borde så vara än idag. I början på förra seklet hade landet en tillväxt större än USA. De hade en BNP per capita som var högre än Tyskland, Italien och Frankrike. Svensken var rikare än befolkningen i Europas stolta och stora nationer. Det drog till sig invandrarskaror från främst Mellanöstern.

    17
  2. År 1948 var Argentina det andra rikaste landet efter USA och före Sverige. Under Falklandskriget skrev en insändare att Argentina har världens sämsta folkblandning. Därför ser det ut som det gör. Över 60 % är katoliker har säkert sin betydelse. Det ryktas att Perons far var ålänning, obekräftat. 1982 när Argentina invaderade öarna, trodde vi i Europa att dom var rustade för ett långt krig. Det var det motsatta, dåligt utrustade soldater och låg motivation gjorde att kriget fick ett kort förlopp.

    22
    1

KommenteraAvbryt svar