Ett år sedan Mahsa Amini mördades av Irans regering

ISLAM. Idag är det ett år sedan sedan 22-åriga Mahsa Amini dog efter att ha gripits av Irans sedlighetspolisen. Amini anklagades för att ha burit sin hijab på ett felaktigt sätt. Idag, på lördagen väntar demonstrationer i Iran. – Hundratals människor har mist livet, tusentals hamnat i fängelse. Skillnaden mot tidigare är att de här protesterna aldrig kommer att tystna, säger Roja Mahmoudi, en regimkritiker i Sverige, rapporterar EuroNews.

Mahsa Amini

EU inför sanktioner mot fyra personer och sex regimanknutna enheter som anses ansvariga för allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheter i Iran, enligt ett pressmeddelande.

Listan inkluderar bland annat den statligt kopplade nyhetsbyrån Tasnim, två polischefer samt en överbefälhavare för en enhet inom Islamiska revolutionsgardet. Även flera fängelser finns med på listan.

Sanktionerna införs exakt ett år efter det att 22-åriga Mahsa Amini dog i samband med att hon gripits av Irans moralpolis. Amini blev efter sin död en symbol för det politiska motståndet i landet.

Iranska säkerhetsstyrkor har utkommenderats för att finnas på plats vid de protester som väntas på årsdagen för Jina Aminis död, rapporterar The Guardian. 

Det rapporteras att Mahsa Aminis pappa gripits idag.

Om Mahsa Amini på bloggen…

***

TIDIGARE 2023-07-16 Irans moralpolis börjar patrullera igen

ISLAM. Som bloggen misstänkte i december så ljög Irans mullor, Irans moralpolis ska formellt återuppta arbetet med att patrullera gatorna och se till att kvinnor följer lagen om att bära hijab i det offentliga.Det säger Saeed Montazerolmahdi, talesperson för polismyndigheten.

Polisen kommer att starta bil- och fotpatruller för att varna, åtala och lagföra dem som inte lyder polisens order och ignorerar konsekvenserna av att klä sig mot normerna, säger han enligt den statliga nyhetsbyrån Irna.

På bilder som ännu inte har verifierats syns kvinnliga poliser som skäller ut och griper kvinnor vars huvuden inte är täckta. Beskedet kommer exakt tio månader efter Masha Aminis död i september förra året, en händelse som utlöste landsomfattande protester med krav på att den teokrati som har styrt Iran i fyra decennier ska avgå.

Mahsa Amini dog efter att ha förts bort av moralpolisen, som hade haft synpunkter på hur hon bar sin huvudduk. Enligt uppgifter blev hon i häktet misshandlad till den grad att hon hamnade i koma och fördes till sjukhus, där hon senare avled. Myndigheterna slog ner protesterna med våld. Över 500 demonstranter beräknas ha dödats och närmare 20 000 greps. Medan moralpolisen i stort drog sig tillbaka vidtog myndigheterna andra åtgärder för att upprätthålla lagen som kräver att kvinnor täcker huvud och hals offentligt. Bland annat har man installerat övervakningskameror på offentliga platser och stängt företag vars personal inte följer klädkoden. Men i Teheran kunde man på söndagen återigen se moralpolis som patrullerade gatorna.

-Pettersson undrar varför det är inte protester mot kvinnoförtrycket i muslimska länder än över att en sagobok bränns.

Mahsa Amini mördades av Irans moralpolis

TIDIGARE 2022-12-04 Iran lägger ner moralpolisen

ISLAM. Irans åklagarkammare meddelar att de lägger ner landets moralpolis, rapporterar norska Dagbladet.

Iran, oppositionens inofficiella flagga

Beskedet kommer efter månader av protester i landet.

Demonstrationerna bröt ut efter att 22-åriga Mahsa Amini dog efter att hon greps av landets moralpolis. Därefter uppges över 14.000 personer ha gripits i samband med protesterna.

-Pettersson är misstänksam, de muslimska mullorna har inget emot att ljuga och dömer fortfarande demonstranter till döden…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

8 thoughts on “Ett år sedan Mahsa Amini mördades av Irans regering

  1. det varnar inte som man har förstått att det är andra stats skicka som styr i dessa länder det är inte national stater ! ??
    det är mera frågan om religiösa diktatur .. saker som demokrati och val är ett skämt i religiösa stater som islam!?
    till det hör att islam är betydligt värre än någon kyrka inte ens katolska pedofili kyrkan kommer i närheten av islamiska förtryck och lust mord.

  2. Jag tycker det är mycket underligt när man läser att EU har infört sanktioner mot några personer i Iran, vad f-n är det för idioter som har tagit dessa beslut.
    Sanktioner skall naturligtvis införas mot RÔVHÅLSREGIMEN i Iran och EU skall inte ha något att göra med dessa jävla MUSLIMSKA MULLOR överhuvudtaget !

  3. Även om dom naturligtvis har handlat fel, så ser jag ändå ingen som helst anledning att t.ex Sverige ska lägga sig i deras interna problem!
    Lika lite som andra länder inte heller ska lägga sig i våra problem, våra traditioner och våra lagar!
    Varje enskilt land skall sköta sitt och sitt folks väl och ve och ingenting annat!

    15
    3
  4. VARFÖR kliver INTE de goda, snälla, naiva feministerna fram och protesterar över behandlingen av deras systrar i IRAN??

    ÄR feminist detsamma som syltrygg?

    Dvs en som gärna bekänner sig till höga ideal men som beter sig ryggradslöst när det blir skarpt läge?

    2026 bör vi alla tänka efter om vi själva är syltryggar eller om vi tänker rösta på personer med raka ryggar som inte viker sig vid minsta vindpust.

    11
    1

KommenteraAvbryt svar