Världens största havsbaserade vindkraftspark är olönsam

ENERGIPOLITIK. Mängden planerade förlustsnurror till havs har exploderat, skrev bloggen i början på året. Det kommer rapport på rapport om vindkraftsverk som går med förlust och är katastrofalt olönsamma, dessa rapporter väcker dock ingen större uppmärksamhet hos våra riksmedia och politiker.

Den norska energijätten Equinors investering i Dogger Bank – världens största havsbaserade vindprojekt under uppbyggnad – kommer att bli olönsam. Det avslöjar en färsk norsk statsfinansierad studie, rapporterade Energinyheter, för ett halvår sedan.

Vindkraft på Doggers bank. Foto: Masha Basova

Studien väcker utmanande frågor kring vad den norska statsägda olje- och gasjätten Equinors energiomställningsstrategi går ut på.

Studien lämnades nyligen över till Norges olje- och energidepartement, som finansierat den som en del av en bredare forskningsstudie om potentiella energiomställningsmöjligheter för Norge.

Equinors vd Anders Opedal satte i juni upp nya ambitiösa mål för företaget om att trappa upp sina investeringar i ”förnybara energikällor och lösningar med låga koldioxidutsläpp” tills de uppgår till mer än 50 procent av de årliga bruttoinvesteringarna år 2030.

Equinor ser Dogger Bank-projektet i den brittiska delen av Nordsjön som en tillgång i världsklass som kan dra nytta av starka vindar, innovationer och en storskalighet som saknar motstycke: Vindkraftparken kommer att få 3,6 gigawatt installerad kapacitet när den är färdigställd.

En av studiens författare säger till den norska nyhetsportalen Upstream att det enorma projektets avkastning inte når över Equinors avkastningskrav. Därför anser forskarna att projektet är olönsamt.

Vår uppskattning är att Dogger Bank är olönsamt. Projektet måste konkurrera med alternativa investeringsmöjligheter, säger professor Petter Osmundsen vid universitetet i Stavanger.

Equinor har inte ifrågasatt studiens slutsatser, men framhåller att man har tjänat på att sälja ut andelar av projektet.

Osmunden tror på studiens slutsatser. Samtidigt konstaterar han att forskarna förlitat sig på ett antal antaganden, offentlig information och branschnormer för att ta fram den.

Equinor skulle tjäna på att fokusera på andra typer av ”rena” energiprojekt med högre marknadsinträdeshinder som är mer i linje med företagets kompetens, säger Osmundsen.

Att satsa på mycket stor kapacitet i en havsbottenförankrad vindkraftpark är att lägga för många ägg i samma korg, möjligen inte heller i rätt korg. Låga inträdeshinder på marknaden och mycket konkurrenskraftig budgivning lär göra det svårt att tjäna in naturresursränta, säger Petter Osmundsen.

Läs vidare…

-Pettersson säger att idag, klockan 08:58, har som så ofta vindkraften havererat igen och står nästan still. Trots att det är helg, relativt varm i hela landet så är elpriserna höga.

Bloggen har skrivit en hel del om förlustsnurrorna tidigare och det blir inte mindre förluster av att flytta vindkraftverken längre ut till havs. Kanske kan kostnaderna pressas med flytande plattformar.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Världens största havsbaserade vindkraftspark är olönsam

 1. Nja inget i denna fråga kommer att förändras så länge alla landets media-redaktioner är propp-fyllda med skribenter som är indoktrinerade, (och kanske till del köpta) av MP/Socialisterna på vänsterkanten…
  Att dessa Möllor är en form av att kasta pengar i sjö´n,är ju inget nytt !
  Alfsson i Kalmar har i årsvis gett exempel på detta i sin blogg.
  Ett annat exempel är att största tillverkaren av sådana i Tyskland stänger ner.(ett danskt företag)
  Det spekuleras nu i att ett Kinesiskt företag för köpa skitet för en struntsumma,allt betalt i slutändan av tyska skatteslavar,för att hindra än mer arbetslöshet.

 2. Alla rapporter om att vindkraften inte är lönsam kommer att brännas och glömmas bort av ansvariga i Sverige. Det passar inte in i agendan hos MP och S och kommer därför inte att kommenteras

  5
  1
 3. Lär fortsätta så länge det bara är att belasta kunderna med högre priser, så blir det vid kartellbildningar som energiproduktion & distribution är till 100%

  22
  1
 4. Så det motsvarar ett kärnkraftverk.
  När det blåser.

  I grund och botten är detta norska avlatsbrev. Att det går med förlust spelar ingen roll då det handlar om att betala för sin synd, att pumpa upp olja och sälja till världen.

  Enda trovärdiga från Norge att göra om man menar allvar med ”klimatkrisen” är att stänga av oljepumparna. Så slipper man bygga avlatssnurror i havet.

  20
  3
 5. Får vi en kommentar från (MP)?

  Stollarna i (MP) borde väl vara åtminstone läskunniga även om de inte varken kan räkna eller förstå det fysikaliska.

  53
  2

Kommentera