Vindkraften driver oss mot total systemkollaps

ENERGIFÖRSÖRJNING. Elpriserna är fortfarande höga i hela landet, även om de är lite lägre jämfört med gårdagens rekord. Det är kallt i stora delar av landet och vindkraften levererar dåligt, runt tio procent av landets behov, när den behövs som mest. Nu på morgonen importerar Sverige el från Danmark, Norge och Tyskland enligt Svenska Kraftnät, SVK.

Havererat vindkraftverk som får symbolisera Sveriges politik. Foto: Privat

Vindkraft löser inget, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen med elnätet. Större delen av Europa var extremt nära total systemkollaps i september, skriver Jan Blomgren, professor i kärnfysik, på Expressen Debatt.

Nordtysklands motsvarighet till Svenska Kraftnät stängde av flera stora industrier för att undvika total kollaps. Bland annat stängdes strömmen till ett smältverk för aluminium. Om strömmen är borta så länge att aluminiet stelnar kan hela anläggningen värd miljarder förstöras. Att ta risken att strypa strömmen till en sådan industri talar sitt tydliga språk: det gör man bara om man är desperat.

Vi behöver nu planerbar produktion i södra Sverige för att inte elnätet ska riskera kollaps. Då finns fyra möjligheter: vattenkraft, fossil gas eller kol, samt kärnkraft. I södra Sverige finns inte tillräckligt med outbyggd vattenkraft kvar att exploatera. Om man inte vill ha fossil kraft kan man alltså välja på kärnkraft. 

Vindkraft löser inte problemet, oavsett om den är på land eller till havs – den förvärrar problemen. Att man snabbt kan bygga produktion som förvärrar situationen är ett dåligt skäl att låta bli att lösa problemet med något som fungerar, även om det tar tid att bygga. 

Orsaken till att elpriserna sjunker igen är att det ser ut att blåsa mer i Tyskland, uppger Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson för Dagens Industri. Han understryker att vinden är ”enormt viktigt” för prisbilden.

När det blåser så lite som det gör i Sverige just nu, motsvarar det ungefär ett stillestånd på två kärnkraftverk, sägerJohan Sigvardsson till tidningen.

-Pettersson konstaterar att ni som kommer att få svårt att klara elräkningarna kan ta det lugnt. Energiminister Anders Ygeman (S) säger att andra har det värre, hoppas det hjälper er…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Vindkraften driver oss mot total systemkollaps

 1. Ingen som har reagerat på att vi i år mellan jan och sep har exporterat 24 350 GWh men bara importerat 6 473 GWh under samma period!

  Netto för perioden blir 17 877 GWh
  Omvandlat till kWh är det 17,87 miljarder kWh
  1GWH = 1000000 kWh

  Gissar på att detta är statens nya sätt att få in pengar till statskassen nu när ladorna är tomma och det
  går inte höja flera skatter i och med valet nästa år.

  Data för oktober är inte klart men gissar på samma här, att vi har exporterat mycket mer än vad vi har importerat.

  Källor
  https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/energi/tillforsel-och-anvandning-av-energi/manatlig-elstatistik-och-byten-av-elleverantor/pong/tabell-och-diagram/import-och-export-av-el-2021/

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kraftsystemdata/elstatistik/

 2. – men socialdemokraterna gör ju inte fel !
  – då skulle inte så många rösta på dem !
  – eller är det de som röstar som gör fel ?

 3. Trodde ju aldrig att det kunde bli sämre….
  Nu läser jag att Ynkeman ersättes av en Iransk Kurd,som specialist kring vår strömförsörjning !!
  Denna exot skall alltså se till,att lamporna lyser i våra svenska Jul-hem !! Är nästa Socialistiska beslut,att Allan skall ersätta vår inhemske Tomte ?
  Stenbock har redan försäkrat sig om ett lager av Stearinljus,och batterier för mina ficklampor.
  Rådet,jag gärna delar med mig.

 4. Till förnyelsebara alternativs försvar kan man dock tillägga att om det går att åstadkomma rimliga (ekonomiskt och praktiskt och ekologiskt) energilagringsteknologier så borde det gå att använda en större andel förnyelsebart. Det är ju inget principiellt fel att ta kraft från sol, vind m.m. Men naturligtvis måste det fungera mycket bättre än idag och naturligtvis skall vi inte stänga ner sådant som fungerar och behövs så länge det behövs.

  I nuläget finns vad jag vet inga bra alternativ annat än i undantagsfall.

 5. Ett rätt talande citat ur artikeln som pekar på hur debattmotståndarna på ett oseriöst sätt försöker lura sina läsare:

  ”Nästa intressanta påstående är konstaterandet att uran idag har en halt av 0,7 procent av den klyvbara isotopen U-235, men i framtiden kommer detta att sjunka till 0,2 procent och då blir kärnkraft inte ekonomiskt bärkraftig. Visserligen sant, men de nämner inte att detta sker om ungefär en miljard år. Vi har alltså lite tid på oss…”

  Rätt skrämmande hur mycket det ljugs när det handlar om att ”rädda klimatet”.

  15
 6. Bara isen har lagt sig så kommer de norrländska vattenkraftverken att börja producera för fullt. Man drar ner på produktionen tills ytvattnet frusit. Kör man för fullt medan isen håller på att lägga sig kan man få in is i turbinerna och det är inte bra.

  29
  2

Kommentera