Mängden planerade förlustsnurror till havs har exploderat

ENERGIFÖRSÖRJNING. Mängden planerad havsbaserad vindkraft i Sverige har exploderat från att omfatta 38 terawattimmar för två år sedan till 280 TWh i dag, enligt en genomgång som DN har gjort. Det motsvarar en dubbelt så stor elproduktion som den årliga svenska konsumtionen.

Pacific Orca, det som sticker ut på fartygets babordssida, till höger på bilden är 75 m långa blad till vindkraftverken. Varje blad har en yta på 360 kvm.

Lina Kinning, ansvarig för havsbaserad vindkraft på Svensk Vindenergi, betonar dock att det är långt ifrån alla planerade projekt som blir verklighet. – I motsvarande processer för vindkraft på land går knappt en fjärdedel igenom och byggs, säger Kinning till tidningen.

-Pettersson noterar att det tar tio år innan den första vindkraftparken kan vara i drift. På den tiden borde det gå att bygga flera kärnkraftverk.

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning genom stabil och trygg modern kärnkräft, är extremt olönsam. I det mycket blåsigare Storbritannien får de nya offshorvindkraftparkerna Hywin och Kincardine subventioner på 236 öre per kWh och snittet i subventionen för offshorevindkraften via garanterat pris ligger över 135 öre per kWh och är stigande. Den nya reaktorn i Hinkley Point får bara 132 öre per kWh i statligt garanterat elpris och är alltså lönsam vid lägre elpris än offshorevindkraft, skriver Cornucopia.

Bloggen har skrivit en hel del om förlustsnurrorna tidigare och det blir inte mindre förluster av att flytta vindkraftverken längre ut till havs. Kanske kan kostnaderna pressas med flytande plattformar.

Pacific Orca är ett av flera fartyg som installerar vindkraftparker till havs. Fartyget har sex ben som sänks ned mot botten samtidigt som fartyget hissas upp i luften för att stå stadigt när vindkraftverken monteras på plats i tre moment. Tornet, motor/turbin och sist de tre vingarna. Plattformen är ställt på plats tidigare.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Mängden planerade förlustsnurror till havs har exploderat

 1. Brukar skriva då och då….. El från vind kostar 3x el från kärnkraft på anläggningsnivå och med alla kostnader som är högre för vind ligger kostnaden på 6x kärnkraft…. sedan kan man i ett totalitärt land typ NK eller Kina tysta fakta… MEN inte ens i Kina gynnas vind, mer då gynnas kinesisk vindkraft installerad i andra länder…. Minns då halvledarindustrin gick fabless samma har nu hänt med vindkraften bara betongfundamenten tillverkas på plats resten i Kina….. Samma skillnad gäller för havsbaserad vindkraft…… OCH inte en enda talar om ett enda positivt skäl för vindkraft…… läser ingen sådan mina alster? Eller är sanningen inte berikande då den sänker vårt land´s elförsörjning… 50 miljarder räcker långt…… isses samma kostnad som SVT´s kontrakt eller en reaktor

 2. Och här kan man ta del av en annan följd av energipolitiken. Kontraproduktivt i kubik, mannen i inslaget (som jag inte kritiserar, hans handlande är rationellt i rådande kontext) har alltså ett gigantiskt batteri för att lagra energi när det är billig el samt solpaneler. De miljömässiga konsekvenserna om alla villaägare och bostadsrättsföreningar löste ”energikrisen” på det viset vore katastrofala. Ett enormt resursslöseri jämfört med t.ex. centralt producerad kärnkraft.
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/han-lagrar-sin-egen-el

 3. Ja, vi kan konstatera att precis som med asylpolitiken handlar allt egentligen om en gigantisk transferering av de arbetandes skattepengar till fickorna hos diverse ”duktiga” entreprenörer som hellre lever på bidrag än grundar riktiga vinstdrivande företag som producerar något som faktiskt lönar sig på riktigt.

  10
 4. Läser man på vgregionens hemsida står att läsa att ett vindkraftverk kostar 1 % av vad det producerar. Det står också att ett vindkraftverk kostar ca 40 milj, på vattefalls hemsida. Det är bara att räkna. 40 milj * 99 ungefär 4 miljarder i vinst. Håller kanske 25 år. Lite Elon Musk- batteri till det så är saken klar. Bekymret var att vindkraft ger så ojämnt strömtillskott, men ett batteri borde jämna ut.
  Bygg på om det är sant som vgregionen skriver.

  https://www.vgregion.se/regional-utveckling/verksamhetsomraden/miljo/power-vast/fakta-om-vindkraft/ekonomi/?vgrform=1

  16
 5. Hur många av dessa sk vindkraftsparker går med vinst och vem är det som tar hem vinsten???

  Det verkar som många har utländska ägare

  31
  • Ta bort alla subventioner och bidrag så går de med förlust eftersom när det väl blåser kommer alla andra vindkraftverk också att generera el och därmed faller elpriset till 0.01 kr.

   19
 6. Stockholms skärgård vore väl en utmärkt plats att bygga stora vindkraftsparker på

  41
  1
 7. Man blir inte riktigt klok på hur det här med elhandeln egentligen fungerar ,för när elen är billig så exporterar Sverige el , medans elen är dyr så importerar vi . Norge gör tvärt om det vill säga köper billig el och säljer när den är dyr .Och när vi får fler vindsnurror får vi sälja ännu mera billig el och köpa mera när den saknas på grund utav att det blåser för lite .Men det är ju tur att vi har en statstelevision som talar om för oss när vi ska dammsuga och släcka onödiga lampor för själva är vi ju inte kapabla att ta några egna beslut .

  48

Kommentera