Miljöpartiets favoriter – förlustsnurrorna

EKONOMI & ELFÖRSÖRJNING. Dorotea kommuns vindkraftverk i parken på Bliekevare har länge gått med förlust. Redan 2018 beslutade kommunen att sälja vindkraftverket som kostat kommunen nästan 10.000 kronor per dag under förra året, men då affären blåstes av har förlustaffären fortsatt att snurra.

Havererat vindkraftverk som får symbolisera Sveriges politik. Foto: Privat

Enligt kommunen är det redovisade resultatet för vindkraftverket (1 st) minus 3,5 miljoner kronor 2020. Nu har kommunen återigen beslutat att vindkraftverket ska säljas. Även om det finns intressenter har det ännu inte kommit in något skriftligt bud än, rapporterar Folkbladet, bakom betalvägg.

Skellefteå Kraft gör minusresultat för första gången på 28 år. När året 2020 summeras gör koncernen ett minus på 238 miljoner kronor, skriver SVT. Bolaget är en av landets största aktörer inom vindkraft, med totalt 130 vindkraftverk. Men det senaste årets prisbild samt problemen att exportera elen till södra Sverige menar Bergsten har slagit hårt mot Skellefteå krafts vindkraftsanläggningar.

Havsnäs Vindkraft i Jämtland gick 160 miljoner back och hotas av konkurs. De 47 vindkraftsverken genererar inte tillräckligt för att täcka kostnaderna, detta trots att det inte finns några anställda i bolaget. Senaste årsredovisningen visar en förlust på drygt 160 miljoner kronor, enligt Jämtlands Tidning. Energimyndigheten valde att stödja vindkraftsetableringen här med 20 miljoner kronor.

Rotorblad på vindkraftverk gick av – platsen avspärrad “Fortsatt sker flera allvarliga incidenter och haverier för vindkraften. Det är fullständigt oacceptabelt och där säkerhetskraven måste höjas!” står det i Piteå Tidning bakom betalvägg.

-Pettersson säger att då tar jag inte med vindkraftverket som havererat på bilden ovan men det finns många fler nackdelar med vindkraft:

 • Den fungerar inte när det blåser för lite, under 4 m/sek eller för mycket över 25 m/sek.
 • Eftersom vindkraften inte alltid fungerar måste vi investera i reservkraft av något slag
 • Påverkar landskapsbilden. Även om vindkraftverken är vita och rotorbladen sitter mycket högt har det en stor påverkan över hur landskapen ser ut.
 • Det kan ge skugga på åkrar. Många bönder vittnar om att vindkraftverken skuggar deras planteringar vilket ger en negativ effekt på deras skörd av grödor.
 • Fåglar och fladdermöss dör och skadas.
 • Ger ifrån sig ett högt ljud. Något som stör boende i närheten av vindkraftparker och kan även störa och skrämma både vilda och tama djur.
 • När vindkraften placeras i vattenområden kan den biologiska mångfalden ta skada och påverkan kan vara lika allvarlig som när plast hamnar i haven.
 • Rotorbladen går inte att återvinna, de mals sönder och grävs ned.
 • På vintern måste de avisas med kemikalier och det gör en helikopter som drar bränsle.
 • Vindkraften är skattesubventionerad medan kärnkraften straffbeskattas.
 • Varje gång det blåser lagom hårt, störtdyker priserna och sedan upp igen.
 • Totalt betyder en dåligt fungerande elmarknad högre priser för företag och konsumenter.
 • Dessutom ska vindkraften i Sverige rädda klimatet, men vi kan stänga hela Sverige och lägga oss ned för att dö utan att det gör någon skillnad. Bara Kinas ÖKNING av kolkraft på 1 månad motsvarar lika mycket koldioxid som Sverige släpper ut på ett år.
Steget Efter
Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Miljöpartiets favoriter – förlustsnurrorna

 1. Vindkraft teoretiskt bra i praktiken ohållbart, men precis som många partiers tänkande med teoretiker inom ledningen.
  Flum, flum duger för den som är dum!

 2. “Vindkraften – en ekonomisk katastrof”
  Affärstidningen Realtid skriver att vid lågt pris på elcertifikat, så är vindkraften en variant på Ebberöds bank, eller den bibliska varianten av att så på hälleberget, – med tillägget att ju mer du sår desto sämre växer det.

  Vidare att den tekniska, men framför allt den ekonomiska livslängden är betydligt kortare än vad man räknade med för tio år sedan. I många investeringskalkyler, med kopplade amorteringsplaner, har man räknat med 25-årig livslängd, medan den verkliga kan vara runt 15 år, där de låga elpriserna gör historiska underhållsplaner och tillkommande renoveringsbehov helt olönsamma. Men utslagning av vissa vindkraftsproducenter påverkar inte bara ägare och kreditgivare. De som riskerar att få en riktigt stor smäll är markägarna där vindkraftsverken står, för det är de som har det slutliga återställandeansvaret. Fonderingarna för demonteringen av uttjänta vindkraftverk står nämligen inte i någon proportion till de verkliga kostnaderna. Och att riva ett vindkraftverk, och frakta betongfundamenten till närmaste deponistation, är inte mycket billigare än att uppföra det.

  https://www.realtid.se/kronika/vindkraften-en-ekonomisk-katastrof

 3. Dela ut snurror som barn blåser på och då snurrar leksaken, som kanske de flesta barn fått på festplatser och lekt med. Dags att dela ut snurrorna i kommunfullmäktige så att de valda politrukerna kan leka och fatta det enkla.
  Inget blås ingen rörelse
  Ingen vind Ingen el
  Vad gör vi om det inte blåser? Men konsekvens tänkande är ingen stark gren hos politikeradeln och skattebetalarna låter dessa okunniga och outbildade och alldeles för bra betalda styra och ställa.

 4. Tack Pettersson. Vilket vansinne. Seglingsförbud utanför Skånes södra kust. Kan störa vindkraftverken som Vattenfall ska bygga. Det börjar bli sjukt inskränka på rörelsefriheten på stora områden. Sverige håller på att bli ett vidrigt land. Öppna gränser på grund av internationella avtal. Så Corona mutationer kommer in i Sverige. Jag skulle vilja kalla det för mord av svenskar. När man gör det medvetet. För då är politikernas avtal viktigare än svenska folket. Sen vill man dessutom dela ut svenskt vaccin i världen. Vad är likheten på folk utrensningar i världen och det som sker i Sverige. I världen är det religioner i Sverige gör politikerna det lagligt för Sverige har ingen konstutionsdomstol.

 5. Då ska man ändå komma ihåg att andra, miljövänliga, energislag såsom kärnkraft, subventionerar vindkraften via elcertifikaten med miljardbelopp varje år. Pengar som tas från redan hårt beskattade invånare i den Miljöpartistiska dystopin Sverige

 6. Hur länge till skall detta skräckkabinett till “Regering” få hålla på och slösa skattepengar på vansinnes projekt Måste gå att tvångsavsätta dom för total inkompetens

  • Så länge valmyndigheten tillåts sköta räkningen av valsedlar kommer Löfven att bli nöjd.

Kommentera