Förlustsnurrorna till havs

VINDKRAFT. På bloggen har vi flera gånger skrivit om Miljöpartiets favoriter – förlustsnurrorna, vindkraftsparker till lands som gör stora förluster. Förutom att elda kontanter finns det inget bättre sätt att slösa bort pengar än vindkraft och havsbaserat vindkraftsprojekt är mycket värre än den på land.

Den verkliga kostnaden för att generera el med vindkraft är svindlande, kostnaden för att göra det till havs är astronomiskt.

Istället för att producera ”fri” energi av den påstådda ”oändliga” havsbrisen, levererar offshoreoperatörer som Danmarks Ørsted en berättelse av pina för sina aktieägare.

Lägre vindhastigheter och kabelproblem slog resultatet för första kvartalet i Ørsted i Danmark, vilket sänkte aktiekurserna i världens största havsbaserade vindkraftsutvecklare.

Den danska vindjätten till havs, Ørsted, har släppt sin delårsrapport för första kvartalet 2021 och har avslöjat att upp till tio av deras europeiska och brittiska vindkraftsparker lider av betydande skador på anslutningskablar. Reparationer beräknas för närvarande kosta cirka 3 miljarder danska kronor (350 miljoner pund) under perioden 2021 till 2023.

Problemet har uppstått eftersom turbiner ofta omges av stora stenar för att förhindra erosion av havsbotten och försvagning av turbinfundamenten. Detta ”skurskydd” är, enligt Ørsteds egna ord, ”nötning av kabelskyddssystemet och i värsta fall orsakar avbrott på kablarna.”

Som ett börsnoterat företag har Ørsted strikta rapporteringskrav för att hålla marknaderna informerade om problem som påverkar deras verksamhet. Detta har lett till att de är en av de första som avslöjar specifika detaljer om problem som berör mycket av sektorn, och det är troligt att kabelproblemet som de rapporterar påverkar andra företag.

 Ørsteds delårsrapport finns  här.

Läs mer här.

-Pettersson är inte förvånad, så länge vi inte kan lagra vindkraften på ett bra och ekonomiskt sätt så är beviset på dess nackdelar att vi slutade med väderkvarnar för över 100 år sedan, tekniken blev omodern och ineffektiv redan då.

Gudrun Schyman, Feministiskt Initiativ, var som en jättelik vindsnurra när hon brände pengar i Almedalen år 2010 och hur det gått för FI i politiken vet vi, så det var nog inte bättre än vindkraften…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 thoughts on “Förlustsnurrorna till havs

 1. Apropå pengarna var det väl ABBA Benny Andersson som skänkt bort dom. Eftersom vissa har så de kan elda med sina pengar så borde beskattningen vara högre för såna aktivister. Fast man har fått en gåva att skriva och spela musik behöver inte betyda att man har förstånd.

 2. Apropå felriktade subventioner och olika villkor för energislagen…..

  Havsbaserad vindkraft ska slippa betala för sin nätanslutning till Svenska Kraftnät och elnätet, till skillnad mot andra kraftslag.

  Vindkraften ligger redan bakom de största kostnaderna för
  transmissionsnätet och elnäten, och kostnaden kommer istället skickas vidare till elnätskunderna. Någon som redan har upptäckt det?

  https://www.energiforetagen.se/pressrum/nyheter/2021/februari/regeringen-tar-vidare-forslag-om-slopade-anslutningsavgifter-for-havsbaserad-vind/

 3. Apropå regeringens förslag till subventioner av vindkraftverk till havs i Sverige……

  Minskade anslutningskostnader för vindkraft till havs.

  Som en del av Energiöverenskommelsen presenteras nu ett förslag om att minska anslutningskostnaderna för havsbaserad vindkraft. Förslaget skickas idag på remiss.

  Ändringen i Svenska kraftnätsinstruktion föreslås träda i kraft den 1 augusti 2021 och förslaget är på remiss till den 3 maj 2021.

  https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2021/02/minskade-anslutningskostnader-for-vindkraft-till-havs/

 4. Var o en får vad dem förtjänar i detta jordelivet…..
  Tids nog kommer nog en och annan svensk politiker som brutit med sanningen få sitt straff…..

 5. Vänligen förklara för mig hur fan det går till att ett 4%-parti kan ha sådant inflytande i en demokrati. Och hur fan tänker Ebba Busch då hon med bestämdhet hävdar att M och KD ska bilda regering och SD ska stödja denna regering utan att få något tillbaka!!???
  MEN det är väl så att jag är gammal och djävligt korkad som inte förstår att 17-18 % är djävligt mycket mer än 4%

  • Tror att dom kommer att bli tvungna att förhålla sig till
   SD om dom vill överleva en mandatperiod, det vet dom
   nog om , men eftersom även dom två partierna har kört
   samma dösnack om SD så kan dom inte rakt av säga
   att dom ska samarbeta!

   Sen är det inte fel att va gammal, då har man både
   erfarenhet och förstånd om hur Sverige fungerat innan,
   till skillnad från många av dom politiker pellejönsar som
   härjar idag, där vissa av dem borde sitta inlåsta, till och
   med ett helt parti!

  • Svaret är rätt enkelt. Ett fyra procent parti har helt enkelt inte så stort inflytande i en demokrati. I en demokratur däremot…

 6. Är man miljövän finns det bara ett alternativ. Kärnkraft generation 4. Vi blir självförsörjande på bränsle i 1000 år. Det som blir atomsopor av det har en tid på 100 år så är det inte radioaktivt längre. Allt annat är bara dumhet o känslor.

  • Fjärde generationens kärnkraft låter bra, men den finns inte ännu.

   Begreppet lanserades i juli 2001 av USA och vi väntar ännu.  

   Frankrike har efter många år och många miljarder kronor gett upp och nu återstår inte mycket av fjärde generationens kärnkraft.

   • Vill inte ge mig in i en meningslös diskussion men vill påstå att du har fel Pettersson.
    Forskning pågår men med nuvarande politisk styrning så är det inte lönt att ens nämna kärnkraft när Europas energiproblem skall lösas med vindkraft installerad och utbyggd i Sverige. (Å jag behöver väl inte nämna Mp,s inflytande i frågan). Kolla gärna bifogad länk.
    https://www.forskning.se/2021/02/18/karnkraft-pa-nytt-satt-med-sma-reaktorer#

   • Finland Läste jag skall köra 3+ jag trodde dom hade generation IV i Sverige är ju forskning förbjuden sen några år tillbaka kolla på finlanda tidigare Kärnkraftverk ASEA atom har gjort 2 av dom Vi hade ju bra forskning varför slå sönder det???

   • Finns något som heter kämpa o forska. Mitt synsätt kan man inte ge sig in i dumhet med vindsnurror och förstöra natur o djurliv för gott. Och egentligen behöver vi inte vindsnurrorna. Utan vi kunde låta vår gamla kärnkraft gå till fjärde generationen kommer. Jag ser det bara som en dumhet. Som det blir när det blir politiskt styrt. Vi ser ju hur bra det går när till och med är politiskt styrda. Behöver vi hjärntvätt av våra barn. Låta politiker styra energi frågor som inte ens har ingenjörsutbildning utan går på känslor. Då kanske vindkraften är framtiden.

   • Jag tror inte på vindkraft men påpekar att det är och har varit jättelika problem med alla typer av generation 4:as kärnkraft. 100-tals miljarder har gått till forskning, hittills utan resultat så den kanske aldrig kommer, men i teorin är det kanon.

    Att Sverige lagt ner forskningen på kärnkraft är idioti, men lyckas någon få fram generation 4:a så ligger det 30 år bort innan den är i kommersiell drift och det kommer att gå åt en del el tills dess.

    https://www.forskning.se/2021/02/18/karnkraft-pa-nytt-satt-med-sma-reaktorer#

 7. Står det något om det marina livet i delrapporten? För jag misstänker att det kommer kosta mycket mer än 3 danska miljarder kronor att reparera det om…låt säga 20år, när man kommit fram till vilka skador det faktiskt ger….

 8. Fortum hade ett projekt utanför Smögen där de byggde vågkraft. Resultatet blev katastrof, även om Fortum nog ser det som läropengar. Ingen hade räknat med att det faktiskt blåser och vilka krafter som uppstår då. Jag tror det är samma sak med vindkraft, att bygga ute till havs kommer aldrig löna sig, även om man räknar bort skador för djurlivet.

 9. Södermalmarna älskar vindsnurror så länge de byggs ute på landet. Vad landsbygdsbefolkningen tycker om oljud och fulhet skiter de i.

 10. Det är många som lever gott på fågelgiljotinerna. Alla från Greta, Rockström till FN. EU, Naturvårdsverket, MP, Vesta, Kina o s v.

  De enda som förlorar är elkunderna och de som gillar orörd natur!

  Svenska politiker bryr sig inte om sina väljare. Man prioriterar galningar från MP och investerare från Kina.

 11. De kan även kallas Rovfågelsmördare, för det är de väldigt bra på, att ha ihjäl rovfåglar.

  • ”Rovfågelsmördare” är rätta ordet,
   Thoralf Alfsson tar sig för pannan över all galenskap med dessa vindkraftverk som just är rovfågelsmördare, och skriver att de dödar många havsörnar på Öland och i Kalmar län varje år. Ändå vill Miljöpartiet och regeringen att det skall byggas ytterligare 5000-7000 vindkraftverk längs Sveriges kuster.

   Thoralf: ”Det är fullständigt uppåt väggarna att placera vindkraftverk i kustlandskapet eller havsbaserade vindkraftverk där flyttfåglarna rör sig flera gånger varje år. Nu har alltså tre havsörnar dödats vid en liten vindkraftspark norr om Mönsterås. Håller vi på att utrota alla rovfåglar med dessa vindkraftverk som fungerar som giljotiner.

   När vindkraftverken står på land så upptäcker man ju om det har dödats fåglar, men hur är det med havsbaserade vindkraftverk. Då upptäcks inte fåglar som slaktats av rotorbladen. Utanför Kårehamn på Öland finns EON:s havsbaserade vindkraftpark med 16 st. vindkraftverk. Ser man dem norr ifrån ser det ut som en ogenomtränglig vägg av rotorblad. Kom ihåg att varje år så rör sig fågelsträcken längs Ölands kust två gånger. En gång på våren och en gång på hösten när flyttsträcken går. Det är förvånande att detta inte debatteras mer. Miljöpartiet är ju annars så noga med den biologiska mångfalden, men jag har aldrig hört en miljöpartist ta upp hur vindkraftverk dödar fåglar. Då åker skygglapparna fram.”

   Mer text och bilder på Thoralfs hemsida:
   https://thoralfsblogg.com/2021/05/10/sodras-vidkraftverk-dodar-rovfaglar/

  • Det är inte bara rovfåglar som tas av daga. Tusentals ton insekter får också sätta livet till varje år med outredda konsekvenser. Allt levande ingår i näringskedjan.

 12. Det gick väl bra att elda upp pengar som vinkommunisten inte arbetat ihop. Det är väl det de ägnar sig åt i politiken. Tokpartiet MP fullständigt älskar att slösa med andras pengar.

 13. El är inte bra, olja och kol är inte bra, atomkraft är inte bra.
  Vi får cykla.

Kommentera