Förlustsnurror även i Mora

EKONOMI & ELFÖRSÖRJNING. För drygt tio år sedan skaffade Mora kommun vindkraftverk som en ”klimatsmart” investering för att tjäna lite pengar åt kommunens invånare. Efter drygt tio år med förluster ger kommunen upp och ska sälja verksamheten, skriver Siljans News.

Steget Efter

Mora kommun skaffade vindkraftverk på Hedbodberget i Rättvik 2010. En ”klimatsmart” investering som skulle ge vinst på sikt var förhoppningen. Efter mer än ett årtionde ger kommunen slutligen upp och gör sig av med förlustverksamheten, den årliga förlusten är 1,7 miljoner.

— Intäkterna är lägre än vad vi trodde när vi anskaffade vindkraftverket och de årliga kostnaderna är högre, det blir helt enkelt ett underskott. Dessutom väntar kostsamma underhållsåtgärder, säger Anna Hed (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

-Pettersson säger att det ser likadant ut överstora delar av landet och i verkligheten är förlusterna ännu större eftersom vindkraften subventioneras med skattepengar.

***

TIDIGARE 2021-04-02. Miljöpartiets favoriter – förlustsnurrorna

EKONOMI & ELFÖRSÖRJNING. Dorotea kommuns vindkraftverk i parken på Bliekevare har länge gått med förlust. Redan 2018 beslutade kommunen att sälja vindkraftverket som kostat kommunen nästan 10.000 kronor per dag under förra året, men då affären blåstes av har förlustaffären fortsatt att snurra.

Havererat vindkraftverk som får symbolisera Sveriges politik. Foto: Privat

Enligt kommunen är det redovisade resultatet för vindkraftverket (1 st) minus 3,5 miljoner kronor 2020. Nu har kommunen återigen beslutat att vindkraftverket ska säljas. Även om det finns intressenter har det ännu inte kommit in något skriftligt bud än, rapporterar Folkbladet, bakom betalvägg.

Skellefteå Kraft gör minusresultat för första gången på 28 år. När året 2020 summeras gör koncernen ett minus på 238 miljoner kronor, skriver SVT. Bolaget är en av landets största aktörer inom vindkraft, med totalt 130 vindkraftverk. Men det senaste årets prisbild samt problemen att exportera elen till södra Sverige menar Bergsten har slagit hårt mot Skellefteå krafts vindkraftsanläggningar.

Havsnäs Vindkraft i Jämtland gick 160 miljoner back och hotas av konkurs. De 47 vindkraftsverken genererar inte tillräckligt för att täcka kostnaderna, detta trots att det inte finns några anställda i bolaget. Senaste årsredovisningen visar en förlust på drygt 160 miljoner kronor, enligt Jämtlands Tidning. Energimyndigheten valde att stödja vindkraftsetableringen här med 20 miljoner kronor.

Rotorblad på vindkraftverk gick av – platsen avspärrad ”Fortsatt sker flera allvarliga incidenter och haverier för vindkraften. Det är fullständigt oacceptabelt och där säkerhetskraven måste höjas!” står det i Piteå Tidning bakom betalvägg.

-Pettersson säger att då tar jag inte med vindkraftverket som havererat på bilden ovan men det finns många fler nackdelar med vindkraft:

 • Den fungerar inte när det blåser för lite, under 4 m/sek eller för mycket över 25 m/sek.
 • Eftersom vindkraften inte alltid fungerar måste vi investera i reservkraft av något slag
 • Påverkar landskapsbilden. Även om vindkraftverken är vita och rotorbladen sitter mycket högt har det en stor påverkan över hur landskapen ser ut.
 • Det kan ge skugga på åkrar. Många bönder vittnar om att vindkraftverken skuggar deras planteringar vilket ger en negativ effekt på deras skörd av grödor.
 • Fåglar och fladdermöss dör och skadas.
 • Ger ifrån sig ett högt ljud. Något som stör boende i närheten av vindkraftparker och kan även störa och skrämma både vilda och tama djur.
 • När vindkraften placeras i vattenområden kan den biologiska mångfalden ta skada och påverkan kan vara lika allvarlig som när plast hamnar i haven.
 • Rotorbladen går inte att återvinna, de mals sönder och grävs ned.
 • På vintern måste de avisas med kemikalier och det gör en helikopter som drar bränsle.
 • Vindkraften är skattesubventionerad medan kärnkraften straffbeskattas.
 • Varje gång det blåser lagom hårt, störtdyker priserna och sedan upp igen.
 • Totalt betyder en dåligt fungerande elmarknad högre priser för företag och konsumenter.
 • Dessutom ska vindkraften i Sverige rädda klimatet, men vi kan stänga hela Sverige och lägga oss ned för att dö utan att det gör någon skillnad. Bara Kinas ÖKNING av kolkraft på 1 månad motsvarar lika mycket koldioxid som Sverige släpper ut på ett år.
Twitter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

11 thoughts on “Förlustsnurror även i Mora

 1. NÄMEN…? Vem kunde tro detta?

  Dagen nyinvesteringar har väl 7-8 år tills de blir lönsamma, sen skall deläggas ner när de är utslitna efter 15-20 år.
  Vem är det som är ägare de lönsamma åren?

 2. Har ni inte tänkt på hur bra dom är MOT den globala uppvärmningen. Där står dom i tusental och fläktar jorden. LOL

 3. Unndrar hur lång tid det tar för snurrorna att bli lönsamma nu när dom blir privata?

  • Helt beroende av till vilken summa man lyckats Brand-försäkra dem !!
   Överallt i Europa brinner nu de äldsta ”möllorna”,lite överallt…..

 4. Hur mycket måste Mora kommun betala för att någon ska ta över vindkraftverken?

 5. Lugn bara lugn. MP:s lösning är naturligtvis att fortsätta lägga ner kraftverk så att deras utopiska lösning blir lönsam. 😉

 6. Detta speglar hela den nuvarande Socialdemokratiska regeringens tankar…..NOLL NOLL och åter NOLL intelligenta tankar.

  Så här blir det när idioter umgås och anställer andra idioter. 🤮

  När ska Sverige få intelligent ledning, när ska de sinnessvaga avgå !?

  VAL 2022… DU avgör, fortsatt idioti eller förstånd !?

  • Tyvärr lär det inte spela någon roll vad man väljer att rösta på, dumheten är i det närmaste allena rådande i hela det samhällsstyrande skiktet samt större delar av den röstberättigade befolkningen. Fast hoppas kan man ju alltid.

Kommentera