Världens största havsbaserade vindkraftspark katastrofalt olönsam

VINDKRAFT. En rapport  på uppdrag av den norska regeringen bekräftar att Storbritanniens nyaste vindkraftsparker till havs förblir högkostnadsoperationer. Faktum är att de akademiker som producerade rapporten har sagt att de kommande Dogger Bank-vindparkerna kommer att vara olönsamma, och i princip är värdelösa, med ett värde på runt minus 1 miljard pund i nuvarande termer. Anmärkningsvärt nog har resultaten inte ifrågasatts av utvecklarna.

Vindkraft är svindyrt och levererar inte alltid.

Rapporten är dock bara den synliga toppen av ett mycket stort isberg av olönsamma havsbaserade vindkraftsprojekt som hotar att drabba pensionsfonder m.m. som har investerat i liknande system för förnybar energi.

Rapporten bekräftar som en serie av fynd publicerade av GWPF och andra som visar att kostnaderna för havsbaserad vindkraft är mycket höga, i bästa fall bara faller långsamt och ligger långt över de auktionspriser som överenskommits.

Andrew Montford, biträdande direktör för Net Zero Watch sa: ”Vi har varnat sedan 2017 för att det inte har skett någon revolution i kostnaderna för havsbaserad vindkraft. Varje gång vi får ny ekonomisk data från vindkraftsparker till havs går kostnadsuppskattningarna upp. Bara den här veckan har våra uppskattningar för vindkraftsparken Seagreen 1 ökat med nästan 20 %, och de för Dogger Bank med ett liknande belopp.”

Regeringens Net Zero-planer förlitar sig på en femfaldig ökning av vindkraftsflottan, främst från havsbaserad utveckling, och en extraordinär nedgång i kostnaden för den kraft den producerar.

De senaste uträkningarna innebär att kostnaderna för att leverera nollutsläpp kommer att öka med hundratals miljarder pund, och förmodligen med biljoner.

Craig Mackinlay MP, ordförande för den parlamentariska Net Zero Scrutiny Group, sa: ”Det blir allt mer uppenbart att vår strävan efter förnybara energikällor, särskilt vind, misslyckas med de två nyckelkriterierna energisäkerhet och överkomliga priser. En energikris som kan undvikas närmar sig men tyvärr har vår regering ännu inte erkänt den.”

Dr Benny Peiser, Net Zero Watch-chef sa: ”Klimatförändringskommitténs Net Zero-plan har redan visat sig ha använt mycket optimistiska antaganden om kostnaden för förnybar energi. Den norska rapporten är ytterligare en spik i kistan för dess trovärdighet.”

-Pettersson säger att vindkraften är en katastrof och dessutom en katastrof som inte levererar el på ett stabilt sätt. Dessutom håller de på att spela bort våra pensionspengar på börsen genom att pensionsfonderna investerar i Miljöpartiets favoriter, Förlustsnurrorna…

NetZero…

Lite av vindkraftens problem syns på ytan…resten hoppas extremisterna ska försvinna

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Världens största havsbaserade vindkraftspark katastrofalt olönsam

 1. Follow the money… Någonstans sitter personer med sugnsabeln och blir rika på dessa skattefinansierade äventyr. Något säger mig att spåren går ihop med lobbyn bakom klimatalarmismen.

  Om pressen gjorde sitt jobb skulle de nog hitta både det ena och det andra om de undersökte…

 2. Naturskyddsföreningen håller tyst och accepterar. De ser det tydligen inte som sin uppgift att skydda människor, fåglar och fiskar.

  16
 3. Finns det någon i riksdagen, som vågar säga nej till dessa vinddrivna högrisksatsningar. De satsar gärna medborgarnas skattepengar på olönsamma miljöinvesteringar men hatar ”vinster i välfärden”. Det, som går bra borde vara regel medan förluster i välfärden borde vara förbjudet. Varför ger regeringen nu order att Migrationsverket höjer takten att ge invandrare Svenskt medborgarskap. Handläggarna är inte ens säkerhetsklassade. Vad pågår i Sverige egentligen, har regeringen ens ordnat tillbaks regeringskansliets stulna vapen och ammunition, som var sista skydd mot ev. regeringscup?

  21
 4. Tja,det är dessa möllor som kommer att pryda Östersjön söder om Skåne !
  Undrar hur många sådana som behövs,för att ersätta en bråkdel av den El,Barsebäcksverket framställde?

  30
  • Det spelar ingen roll hur många vindkraftverk det byggs när det inte blåser och i alla väder tar väderkvarnar upp enorma ytor jämfört med ett kärnkraftverk.

   Utanför Stockholm drömmer några om 253 jättelika vindkraftverk. Parken ska täcka 1 000 kvadratkilometer och uppskattas producera cirka 20 TWh el om året, vilket ”är nästan lika mycket som hela kärnkraftvetket Forsmark” som tar upp 1 (en) kvadratkilometer och fungerar även när det inte blåser.

   23
 5. ekonomer har alltid vetat att vindkraften är olönsam . bara strulet med el certifikaten skvallrar ju om det hela vinkrafts satsningar är en flopp som skapats av miljömupparna och det kostar en förmögenhet

  49
 6. Torde inte desss vindkraftsparker mitt ute i havet vara en fara för sjöfarten? Speciellt fiskenäringen som behöver gå där fisken finns skulle ju kunna få problem.

  35
  1
  • Ja, för fisk har ju absolut inga problem med de vibrationer och ljud som dessa vindmöllor genererar.
   Lustigt att fisk kan stänga vattenkraftverk, som är hyfsat planerbara energikällor, men inte vindmölloparker,

   46

Kommentera