Dagens tankeställare 116

En dag år 1983 hade jag radion påslagen på jobb. De spelade någon helt oerhörd musik, jag stannade upp för att lyssna och blev närmast paralyserad.

På hemvägen stack jag mig in i Digelius skivaffär. Vid disken förklarade jag att jag letade efter en konstig låt. ”Dom sjunger inte utan liksom pratar rytmiskt. I refrängen upprepar dom New York, New York.” Försäljaren smålog och plockade fram vinylen. ”Du menar säkert den här. Det kallas rap.” ”Vadå för nåt?” ”Rap.

En ny värld öppnade sig för mig. New York, New York av Grandmaster Flash måste vara alla tiders raplåt. Soundet, stilen, attityden. Här en snutt av låttexten:

Nine months later, the baby is there
And the nigger that did it said ”I don’t care!”
You don’t have enough money to help feed two
So you have to choose between the baby and you

The sky was crying, rain and hail
When you put your baby in the garbage pail
Then you kissed the kid and put down the lid
And you tried to forget what you just did

The muffled screams of a dying baby
Was enough to drive the young mother crazy
So she ran in the rain trying to ease the pain
And she drove herself insane

DET kan man kalla socialt etos. Hela texten finns här.

Denna musikrevolution pågick några år, men tyvärr urvattnade den småningom i partyskrål och gangsta-rap, som handlar om att framhäva artistens egen betydelse. I längden hade de svarta amerikanerna tydligen inget mer väsentligt att uttrycka (enstaka undantag fanns förstås).

I mitt euforiska tillstånd spelade jag någon låt också för farsan min. Han lyssnade och skakade vantroget på huvudet. ”Den ena negern slår på en trumma och den andra babblar.

Rune Holmström

8 thoughts on “Dagens tankeställare 116

  1. Hmmm, inte min musik. Hur kunde du fastna för den.

    Men, liknande hände mig i 12 årsålden, när jag besökte godis/kondis butiken där radion stog på. Hörde denna och glömde den aldrig. Etsade minnen.
    65 tror jag det var…

  2. Rap är inte en musikstil jag föredrar men så länge de inte uppmanar till olämpligt beteende så är det väl ok. Själv väljer jag annat.

    Den rap man hörde så där i början var i allmänhet så mycket bättre. Jag antar att när de kompetenta rapparna lyckades så följde åtskilliga mindre duktiga personer i deras fotspår vilket ledde till att mycket skräp har producerats.

    Jag noterar att en riktigt duktig rappare är någon som är rn hejare på ordsmideri på samma sätt som Povel Ramel var. Povel Ramel är saknad och nu blev jag sugen på att svnjuta några av hans verk på Spotify. Hörs gott folk.

    20

KommenteraAvbryt svar