Kvinna från Somalia fick 32.000 kr i månaden utan att jobba

INVANDRING. Shukri Mohamed Hassan, 34, kom från Somalia till Åmål för åtta år sedan. Med sig hade hon tre barn och en fyrårig skolutbildning. Hon tycker att det svenska språket är svårt, men pratar ändå ganska bra och kan göra sig förstådd. I dag är hon sexbarnsmamma, skild och ensamstående och har tidigare försörjt sig och sina barn på bidrag. Jag har fått 32.000 kronor i månaden. Sverige är ett bra land, säger Shukri, enligt Expressen/GT bakom betalvägg.

Steget Efter

Sedan i somras har hon, via Åmåls kommun, fått arbete som skogsröjare vid ett skidcenter. Arbetsplatsen ligger några mil utanför orten. Kommunen har fått pengar från länsstyrelsen för att finansiera projektet. Arbetet är Shukris första jobb på åtta år.

Varje dag – måndag till fredag – blir hon och andra långtidsarbetslösa upphämtade med buss i centrala Åmål och körs sedan ut till skogen för arbete i fyra timmar. Sedan är det studier på SFI som gäller. “

Arbetsförmedlingen har på begäran av GT/Expressen tagit fram statistik om vilka nationaliteter som är hårdast drabbade – siffror som myndigheten tidigare valt att inte redovisa.

Av statistiken framgår att det är värst för personer som kom från Syrienkriget.
Totalt finns det, enligt SCB, 144.062 syrier i Sverige i åldern 16–64 år. Av dessa är 68 715 inskrivna på Arbetsförmedlingen – det vill säga 48 procent. Och bland dessa är 28 918 personer långtidsarbetslösa. Det motsvarar, invånarmässigt, ett helt Falkenberg.

Av eritreaner är 45% och somalier 37% arbetslösa.

-Pettersson säger att innan pandemin var det närmare 700.000 arbetsföra människor i Sverige som levde på bidrag.

Om nu någon tror att världens högsta skatter går till vård, skola och omsorg av oss svenskar, så glöm det. Pengarna går till bistånd till utlänningar inom och utom landet.

Steget efter.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

Arbetskygg syrier. Illustration: Rasmus Sand Høyer

20 thoughts on “Kvinna från Somalia fick 32.000 kr i månaden utan att jobba

 1. Förutom de rena bidragen tillkommer kostnader för dagis, mat och blöjor. Hennes barn fyller ju upp en halv avdelning bara…

 2. När en somalisk kvinna är skild ringer min varningsklocka! Vi såg fall i Katrineholm där skiljsmässan gav familjen en högre ersättning. Mannen fick eget boende, men bodde ändå kvar hos sin f.d. fru. På detta sätt kunde de hyra ut en lägenhet, och tjäna lite extra pengar på denna brottsliga gärning.Trots påpekande har inget hänt eller på något sätt blivit lagförda för detta?

  21
 3. Har du svårt att ta till dig statistik? Det är inte Petterssons siffror. De kommer från SCB.
  Men om du vill veta “varför”” de är mindre arbetssamma så beror det förmodligen på att de aldrig kom till Sverige för att arbeta. De är inte arbetskraftsinvandrare.

  21
 4. Jag har arbetat sedan jag var 16… betalt skatt i 42 år. Utförsäkrad krävs jag på att sälja bil, aktier samt mina pensionsfonder om jag ska få hjälp till hyra…. hela mitt livs sparkapital har försvunnit.. jag har inget kvar… ändå får jag mindre än hälften av vad denna kvinna får… Sverige är fantastiskt… kyss mitt vita arsle

  58
   • Det är konstigt att man aldrig talar om några fädrar till dessa sex barn som förresten är redan många till antalet. Måste de somalierna ha så många barn ? Ju fler dessto bättre annars är det inte lönsamt.

 5. Jag ber att få citera mig själv 😉 https://petterssonsblogg.se/2020/06/07/ljuger-ministern/;

  Argus skriver:
  7 JUNI, 2020 KL. 08:37
  ”I Sverige behöver exempelvis afrosvenskar ha en forskarutbildning för att komma upp i samma inkomst som en person i övriga befolkningen med treårig utbildning efter gymnasiet.”

  Det är därför inte för inte som de kallas ”raketforskare”.

  OnT: Om en svensk förlorar jobbet kommer socialen att kräva att vederbörande avyttrar alla avyttringsbara tillgångar innan försörjningsstöd ges. Våra äldre på hemmet taxeras grundlig när det gäller de avgifter de betalar. De som är fattigpensionärer i Sverige är de av våra egna som ställt upp för landet, de utifrån kommande får äldreförsörjningsstöd vilket renderar i mer varje månad då pensionen beskattas.

  Det finns ett stycke svensk historia som tyvärr gått de flesta förbi. En insändare i Dalarnas tidning från 18 oktober 2012 är rent fantastisk. https://www.dt.se/artikel/nyanlandas-ekonomi DT återkom förvisso med en ”korrigering” som visade att Lennart Karlssons siffror faktiskt inte stämde – de rätta var ännu högre.

  ”Nyanländas ekonomi

  Hur ser den ekonomiska ersättningen ut för en nyanländ invandrarkvinna som är arbetslös och har tre barn.

  Kvinnor får:

  6 510 kronor i etableringsersättning

  4 500 kronor i etableringstillägg

  4 500 kronor i bostadsbidrag

  3 754 kronor i barnbidrag

  2 546 kronor i underhållsstöd

  = 21 810 kronor i månaden skattefritt.

  Utöver detta har kvinnan rätt till:

  259 200 kronor i retroaktiv föräldrapeng från det att barnet föddes, oavsett i vilket land det är fött. Hon kan själv välja i vilken takt föräldrapengen ska betalas ut. Exemplet är baserat på den lägsta ersättningsnivån om 180 kronor per dag under 480 dagar per barn.

  Källa: http://www.statskontoret.se

  Detta är ingen ovanlig situation då bigami (månggifte) inte är tillåtet i Sverige. Mannen får då ett eget boende, med egen ersättning:

  6 510 kronor i etableringsersättning

  4 500 kronor i etableringstillägg

  4 500 kronor i bostadsbidrag

  = 15 510 kronor skattefritt.

  Dessa ersättningar är betydligt mer än vad en normal inkomsttagare får i pension efter skatt i Sverige.

  Lennart Karlsson

  Ovanstående text är en insändare skriven av en privatperson. Texten baseras på fakta som är felaktig. Vi beklagar att insändaren publicerats och kommer att återkomma med korrekta uppgifter.”

  Jag tror att det var professorn i etnologi, Karl-Olov Arnstberg, som sa att människor som känner med sig att de inte når upp till den outtalade nivån av godhet i samhället måste börja posera för att ”öka poängen”. Med andra ord styrs vi av människor som anser att de själva är onda. Det är väl en av de få sakar vi kan hålla med dem om.

  28
 6. Det är mycket vanligt att make och maka skiljer sig när de har flera barn tillsammans, och maken byter då sin folkbokföringsadress.
  På detta sätt kommer paret att få ännu mera pengar. Fast i verkligheten bor hela familjen, inklusive maken, tillsammans. Detta sätt är naturligtvis kriminellt, men de bryr sig inte – det är ju bara svenska skattebetalare de lurar…

  56
 7. 68000 av 144000 är öppet arbetslösa, till det kommer femtioelva olika typer av innovativa “program” vars enda syfte är att dölja arbetslöshet, förtidspensioneringar, samt SFi och 10000 tolkar av varierade kvalitet.Ja och de ca 1440 som faktiskt jobbar och försörjer sig.

  Om de 32000 är netto så krävs en ingångslön över 44000 i månader för att det överhuvudtaget ska löna sig att arbeta, och med 4 års skolgång kan det vara svårt att hitta ett sådant jobb, om man bortser från minister för där är kraven inte höga.

  43
 8. Jag tänker på kompetensregnet från Syrien. Det var läkare och ingenjörer. Dom var nog inte så kompetenta som SVT berättade, när hälften inte har något jobb.
  Tänk att varken regeringen,SVT eller SR behöver rätta sina lögner.

  74
 9. Ta bort barnbidragen och inför barn-AVDRAG: Jobbar du inte och betalar skatt så får du finansiera din avkomma själv.

  Förutom att dränera statskassan är pengaregnet över dessa människor dessutom dubbelt skadligt. Ny statistik visar att var tredje afrikansk man född i Sverige är misstänkt för brott så minst två av denna kvinnas totalt sex barn kommer att bli direkta brottslingar. Samtliga av dem säkrar förstås våldskapitalet i klanen.

  För att inte tala om vad detta barnafödande gör med demografin i vårt arma land..

  74
 10. Tänk en fattig pensionär som arbetat ett helt liv finns dom som får ca 7000 i månaden. Men jävlar om man kommer från Somalia då finns det obegränsat med pengar I MP och SOSSE styrda Sverige.
  Man undrar ibland om Regeringen går in för att JÄVLAS MED OSS SKATTEBETALARE….

  82
 11. Jag blir snart skogstokig, min kusin i samma ålder, riktig svensk med ett barn, tjänar mindre trots heltidsarbete. Vem i h.vete (förutom MP) vill förgöra detta land. Såssar det är MINA pengar som går till MENA.

  98
  1
  • Du glömde att berätta vad din kusin har röstat på. Eller är du så feg så att du aldrig vågat fråga henne?
   Ensamstående bidragsmammor brukar rösta rött.

   48
   3
   • Jag tror att få om inte inga har röstat för att importera orcher och skänka bort miljarder till diktaturer. Det har de olika konstellationerna hittat på egen hand och “glömt” att tala om det. Några glas vin på en trevlig fest med någon känd politiker och “journalisterna” har även de “glömt” bort det.

    19

Kommentera