Vägar till självförsörjning, fler än 600.000 invandrare i arbetsför ålder lever på bidrag

INVANDRING & BIDRAG. Långt efter efter Entreprenörskapsforums rapport om självförsörjningsgrad bland utrikesfödda som visade på skrämmande låga sysselsättningssiffror uppmärksammar SVT till slut rapporten på undanskymd plats, SVT Forum som troligen inte ligger i tittartoppen.

Den ekonomiska integrationen av utrikes födda har till vissa delar havererat. Idag saknar, lågt räknat, 600 000 utrikes födda i arbetsför ålder (20–64) självförsörjning, skriver SVT.

TIDIGARE 2020-08-18. 500.000 invandrare arbetslösa – 600.000 invandrare lever på bidrag

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Det är allmänt känt att många som invandrat till Sverige har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Ändå har svårigheterna kraftigt underskattats.

Steget Efter

Det framgår av en färsk studie till vilken Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd i Entreprenörskapsforum, är en av författarna. I stället för det ofta använda måttet ”sysselsättning”, där en timmes arbete per månad räcker för att man ska betecknas som sysselsatt, har författarna undersökt hur många som har inkomster som räcker till egen försörjning. Trots att kravet är så lågt satt som 12600 kronor i månaden efter skatt, visar det sig ta 12-13 år innan hälften av dem som kommer hit i vuxen ålder kan försörja sig själva. I vissa grupper ligger självförsörjningsgraden under 40 procent.

Så var läget 2016. Hur det kommer att bli senare i år och nästa år efter konkurserna och uppsägningarna i Covid 19-pandemins spår, kan man bara gissa. Vad som står klart är att Sverige står inför en ännu större integrationsutmaning än vi anat. Johan Eklund diskuterar med programledaren PJ Anders Linder i ett samtal som även tar upp den ekonomiska krishanteringen och entreprenörskapets ställning i Sverige.

Rapport om självförsörjning bland utrikesfödda

 • En majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder har under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. År 2016 var drygt 600.000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande. Högt räknat var 38 respektive 36 procent av individer med härkomst i Afrika respektive Mellanöstern självförsörjande 2016. Motsvarande uppskattningar för inrikes födda och individer från våra nordiska grannländer låg på 73 procent. Självförsörjningsgraden är betydligt lägre än sysselsättningsgraden.
 • Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är ett av de största i Europa. Arbetslösheten var 2018 3,8 procent bland inrikes födda och 15,4 procent för utrikes födda (15–74 år). Samtidigt har Sverige ett ansenligt ekonomiskt utanförskap. Under 2018 försörjde sig motsvarande 772.000 helårspersoner i arbetsför ålder under hela året på bidrag och sociala ersättningar (motsvarande 13,3 procent av arbetskraften). Hur fördelningen mellan inrikes och utrikes födda ser ut saknar vi information om.
 • Sysselsättningsstatistiken är en otillräcklig indikator på arbetskraftens
  ekonomiska aktivitet. Sysselsättningsstatistiken mäter andelen i arbetskraften som var sysselsatta minst en timme under november månad och ger därför ingen heltäckande bild av hur hög andel av befolkningen som uppnår tillräckliga inkomster för att vara självförsörjande.
 • Självförsörjningsgraden ger en mer rättvisande bild av graden av ekonomisk integration hos utrikes födda än vad sysselsättningsstatistiken gör. Självförsörjningsgraden definieras som fyra prisbasbelopp, vilket 2019 motsvarade en årlig bruttoinkomst på 186 000 kronor eller cirka 12 600 kronor netto (efter genomsnittlig inkomstskatt) per månad. Detta motsvarar ungefär 50 procent av medianinkomsten vilket utgör OECD:s definition av den relativa
  fattigdomsgränsen. Beloppen ligger i nivå med de bidrag och ersättningar familjer kan få, men väl under de kollektivavtalade minimilönerna.

Forskarna skriver: Både den formella utbildningsnivån och de faktiska färdighetsnivåerna är lägre för utrikes födda jämfört med inrikes födda. Långtidsutredningen (SOU 2015:104) slår fast att det är mycket stor variation i färdighetsnivåer inom varje given utbildningsnivå, baserat på OECD:s undersökning av vuxnas färdighetsnivåer (den så kallade PIAAC-undersökningen).

Sammantaget för de nordiska länderna visar PIAAC-undersökningen att de högsta räknefärdigheterna återfinns bland inrikes födda och de lägsta bland individer med ursprung i Afrika söder om Sahara samt Arabländerna.

I genomsnitt har individer med hög utbildning (högskoleutbildningar samt längre eftergymnasiala yrkesutbildningar) från dessa länder sämre räknefärdigheter än inrikes födda med låg utbildningsnivå (mindre än två års gymnasieutbildning).

Utlandsfödda har även sämre läsförmåga för varje given utbildningsnivå, vilket framgår av forskning hos Delmi (Bussi och Pareliussen, 2017).

SVT:s vd Hanna Stjärne och SVT:s mediedirektör har kommenterat och låter hälsa att de tar avstånd från verkligheten då den inte överensstämmer med deras värdegrund…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

30 thoughts on “Vägar till självförsörjning, fler än 600.000 invandrare i arbetsför ålder lever på bidrag

 1. 12600 efter skatt anses lågt räknat att försörja sig på.
  Ser inte likadant ut när man ser de lägsta pensionerna som betalas ut efter ett helt arbetsliv.

  • Bra notering. En svensk får leva på sparlåga eft. ett arbetsliv. Andra kommer hit m gamla föräldrar som utan en arbetat en dag i Sverige och får pension. Är det att
   ställa grupp m grupp? Arma land

 2. Sossarna har målat in sig i ett hörn. De måste satsa på invandrare alla kategorier för få stöd/röster så att de kan behålla makten.

 3. 600tusen, jaja. Räkna alla dolda o hittepå
  jobb, blir ytterligare 600tusen. Svaret på
  att pengar saknas till skattebetalarna.
  Arma land.

 4. M.a.o. förtiger landets skribenter i Statliga PK-organen helt denna enorma kostnad,som drabbar oss inhemska Skatteslavar,i form av underhåll till c:a 600.000 parasit-arter från hela klotet !
  Om Pettersson summa om 396.000:- /för ett fyrpersoners hushåll stämmer,slutar notan på mellan 2-3 miljarder/årligen !!
  Nog kunde dessa skattekronor har använts till något bättre… Kanske rent av några hundralappar extra till landet 300/400-tusen fattigpensionärer.

  • Ledsen men du har nog räknat lite fel. Det blir några nollor till. Rätt svar är 237,6 Miljarder/ år. 237 600 000 000.

 5. Stoppa ALLA bidrag till icke svenskar. Vi har inte råd att vara socialbyrå åt hela världen. Den som inte vill arbeta ska heller inte äta. Enkelt….

 6. Dagens debatt på Forum om 600 000 bidragstagare alla tillfrågade ministrar tackade nej dom vill nog inte att sanningen om dessa bidragskostnader kommer fram i dagens ljus. 600 000 om dom har 10 000 i mån detta blir om jag räknar rätt 60 000000000 just det 60 milijarder i månaden = 720 milijarder om året är det sant att Sverige lånar pengar till den dagliga driften ja döm själva detta vansinne kan bara sluta i katastrof !!!

  • Det tål att tänka på att inkomsterna till den svenska statsbudgeten år 2020, kan beräknas till 1144 000 000 000 kr.
   Vi betalar alltså mer än halva statsbudgeten på sånt vi inte behöver.
   Tänk på vad vi går miste om när vi tvingas ge bort 720 000 000 000 kr på detta sätt.
   Våra regeringar driver en gigantisk lyxfällaekonomi på vår bekostnad.

 7. 600 000 bara utlandsfödda. I öppen arbetslöshet.
  Varför inte lägga till arbetslösa inrikes födda barn till 2 utrikes födda och hälften av arbetslösa inrikes födda barn till 2 föräldrar varav en utrikes född?
  Jag lovar det skulle bli mycket mycket fler…Om sådan statistik möjligt rent tekniskt

 8. OT: en positiv händelse i dagens Corona-elände. Det ofta kritiserade flygbolaget(med viss rätt)Ryanair har idag
  återbetalat hela summan på 5arbetsdagar t mitt konto! Snyggt.

 9. Det är alltid andra som skall göra något, när skall krav ställas och ultimatum ges till de arbetslösa?
  Om du inte själv gör något varför skall andra behöva leda dig vid handen till ett jobb som du lika säkert som amen i kyrkan hoppar av för det ger mindre klirr i penningpåsen än dina tidigare bidrag.
  Vill eller kan de inget göra annat än att ställa till med sattyg så då ska vi agera med utvisning.

  • Helt rätt… Dessutom tappar vi självförsörjande invandrare lust att jobba och bidra när man ser andra bara strunta i det och ändå leva gott… Jag t.ex. kände mig själv som en slav t.ex. Några av mina bidragstagande kompisar åkte på 3-månaders semestrar till hemländer med alla sina barn medan jag försökte tjäna pengar för att köpa egen boende och inte betala okenhyran till de som jag redan försörjer via skattsedel.
   Man tappar arbetsmoral helt enkelt när man ser allt detta inuti invandrarkretsar.

 10. 600 000! Dessutom ynglar dom av sig ohämmat och hundratusentals väller in årligen!

  Ni vet om att den dagen när vi inte klarar av att försörja dom alla kommer va? Hoppas verkligen ingen tror något annat!

  Se till och ha flytt landet då!

  • och många med olika identiteter dessutom.. Denna Regering måste Tvångsavsättas Vi får snart be Trump och Putin om Hjälp

 11. Räkna nu själva hur mycket får man som en förälder med 4 barn. Utanför betalas också av soc barnomsorg, en gång på sommaren ca 700 kr/barn för aktiviteter samt olika betalda barnaktiviteter oh bredband och mycket mycket mer…
  Jag som förvaltare för 7 personer varav sådana finns socialbidragstagare var chockad när jag fördjupade mig i systemet…

   • Tack för länken, Pettersson! Läste med spänningen. Just detta menade jag också… Och jag har även folk i min omgivning som i egenskap av “flyktingstatus” inte vill jobba trots att de skulle kunna… Det är bara inte lönsamt för dem…
    Och ännu lönsammare att skilja sig (på pappret) får en hyresrätt till (lik stor eftersom barnen har ju rätt vistas hos pappa) och hyra ut svart för ca 12-15 000 kr/mån.
    Samt att få mer i bidrag =maximera bidrag.
    Varför tror du finns personer som behöver betala för folkbokföring? De hyr av sådana socialbidragstagare svart och får inte folkbokföra sig där.

 12. Idioter…
  Så länge är det ekonomiskt fördelaktigt att INTE JOBBA så varför jobba då?
  Tänk på en lågutbildad/analfabet ensamstående kvinna med fler än 4 barn och hyresrätt med hyra på över 8 000.
  Om hon får ekonomiskt bistånd får hon mycket mer i handen än om hon jobbar om städare. Så vilket incitament att jobba då?
  Fattar ni svenskar inte att ert välfärdsstat inte avsett för sådana familjer med sådana förutsättningar?

  • Åh vad trött jag är på det här tjatet om att “vi aldrig tillfrågats”!

   Att ni orkar! Jag är snart mer trött på detta än själva ockupationen av mitt land!

   Vi har faktiskt val än så länge vart fjärde år!

   Visst, det fuskas, men hade fler röstat rätt så hade det aldrig gått!

   Inför 2022 gäller det istället att få folk att ta ansvar för sin röst!

Kommentera