Somalier är bäst på att vara sämst. En av 125 försörjer sig själv

INVANDRING. Riksdagens utredningstjänst har på uppdrag av Moderaterna undersökt hur det går för somalimer som invandrat till Sverige mellan 2015 0ch 2019. En studie som presenterades av Entreprenörskapsforum och som granskar perioden 1990–2016, visar att det i genomsnitt tar fyra till fem år för hälften av de nyanlända att få någon form av jobb. Samtidigt tar det mer än ett decennium innan ens hälften är självförsörjande. År 2019 var cirka 675.000, eller 50 procent, av invandrarna i arbetsför ålder inte självförsörjande. Självförsörjning definieras som en bruttoinkomst på 186.000 kronor per år eller cirka 12.500 kronor netto per månad.

Steget Efter


Inom flera av våra största invandrargrupper är läget särskilt allvarligt. Medianinkomsten från lönearbete eller näringsverksamhet bland personer i arbetsför ålder från Somalia som kommit de senaste fyra åren uppgick 2019 till drygt 100 kronor per månad. Motsvarande medianinkomst för personer från Syrien är knappt 4.000 kronor per
månad. Fler än hälften av de kvinnor som kommit från Somalia eller Libanon de senaste nio åren tjänade 0 kronor 2019.

Somalierna är bäst på att vara sämst, nästan samtliga lever på bidrag i stället för självförsörjning. Högst en av 125 somalier försörjer sig själv.

Även bland araberna försörjer sig en klar majoritet på bidrag. Motsvarande medianinkomst för personer från Syrien var exempelvis strax under 4.000 kronor per månad under samma period. Resten av inkomsterna bestod av bidrag.

Läs hela moderaternas rapport här.

När det regnar…

– När det regnar och är grönt och kamelerna ger mjölk behöver nomaderna inte anstränga sig. De diskuterar och snackar och på nätterna spelar man spel. Men när torkan kommer jobbar nomaderna hårdare än någon svensk bonde och ser till att kamelerna och korna och getterna överlever i öknen.

– När samma människor kommer till Sverige så regnar det hela tiden – socialbidrag, barnbidrag, bostadsbidrag och alla andra bidrag. Så det blir som i nomadlivet när det regnar och är grönt, folk sitter och tar det lugnt. Och här i Sverige kan man ta det lugnt hela året, sitta på kafé och snacka. När man har det så bra, varför ska man då jobba?

– Abdulahi Mohammed, somalisk tolk i Göteborg

Den här khattuggande mannen är inte samma som artikeln handlar om men han kan mycket väl vara socialdemokrat

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 thoughts on “Somalier är bäst på att vara sämst. En av 125 försörjer sig själv

 1. Min erfarenhet av somalier är en knarkande mordbrännare, arbetslös, hitkommen från usa sedan 10år tillbaka, utan släktingar i sverige. Varför får denna stanna?

 2. Tack svenska socialister och kommunistet med lierade (Moderaaaater, och Liberaaaler)!

  Tycker ni det var bra massflytta människor hit från långt borta, med våra pengar? En tonåring hade kunnat förutspå nedgång för vår ekonomi och sociala sammanhållning. Ni har lurat en afrikansk folkgrupp till solfattigt vinterklimat med bristsjukdomar som följder. I generationer. Och lurat en hel del av oss infödingar att betala för detta.
  På Irland har svarta befolkningsgrupper 93% D-vitaminbrister med följder socialt, ekonomiskt och kognitivt på deras barn. Det är samma här.
  Människor är olika och kan inte hanteras likt paket att sändas hit o dit.

  Hur jävla dumma kan människor bli av ideologier och “politik”?
  Lyss till fakta och använd förnuftet och framförallt, ni har i n t e rätt förslösa våra pengar vi ska ha för framtiden. Vi!.. inklusive barn och äldre.

  Ni har enorm skuld, röda med lierade. Det kommer bli uppenbart förr eller senare.

 3. Vi behöver inga fler tiggare. Somalier ska vara i Somalia. Mina skattepengar ska gå till dem som bygger och byggde Sverige. UT bara UT

 4. Det är ju därför de är här de behöver hjälp.
  Dock en somalisk läkare hjälpte mig när jag hade svåra problem.

  • Ställ det mot hela migrationssomaliska komplexet jämför med det du skriver. Vi hjälper inte! utan har skapat enorma problem både för dem, som oss.

   Dock, udden ska vara riktad mot dem som skapade detta. De goda.. som hjälper inte personligen men med andras pengar.

   En somalisk taxichaufför berättade; -Det är inte fattiga somalier som kommer hit utan de som har det ganska ok.

   Men det spelar ingen roll, saker ska skötas i närområdet vad gäller hjälp eller vad kalla det.
   Och sedan när blev desertering en rätt söka det som här benämns “asyl”? Eller, hur ska vi kunna mäta deras problem? och sedan ta ansvar för dessa? Utan korrekta ID-hamdlimgar dessutom. Du kan själv åka ner, ge pengar eller annat som anses hjälpa men belasta inte ett helt land som Sverige för deras konflikter, eller vad som ligger bakom flytt.

   Har det här genererat lösningar? Snarare skapat än mer problem.

 5. Det blir lönsamt längre fram
  blir det lönsamt längre fram
  ja det blir det garanterat
  lönsamheten kommer strax

  Men när kommer lönsamheten
  de är Steffes hemlighet
  ni ska inte va het på gröten
  för då blir det ingen lönsamhet.

 6. Nu är inte jag helt säker på att våra politiker är läskunniga men de som är det har här möjlighet att lära sig det vi vanliga knegare vetat om en längre tid .

 7. Det har varit så mycket snack om coronaräddningspaketet nu men det är småpotatis jämfört med kostnaderna för migrationen.
  Enligt en uträkning som jag har sett så kostar varje år av den nivå som invandringen ligger på nu (ca 100000 personer) 600 miljarder utslaget på en mans ålder.

 8. Stefan Löven ljuger som en häst travar, eller så är han sinnesslö, eller en kombination av båda.

 9. Finansminister Magdalena Andersson (S) om finans- utbildnings- & arbetsmarknadspolitik som hon påstod kommer att ge högvinst. (Publicerades redan den 10 september 2019)

  Ny språksatsning för föräldralediga utrikesfödda kvinnor. Regeringen gör en specialsatsning för att få utrikesfödda kvinnor att lära sig svenska. Satsningen pågår under tre år med start 2020. Nästa år skjuter regeringen till 65 MILJONER kronor, för att sedan öka satsningen till 80 MILJONER kronor under 2021 och 2022.

  Att få in den här gruppen på arbetsmarknaden kan enligt regeringens kalkyl ge en skatte-intäkt på 37 MILJARDER kr.

  Läs mer, se och lyssna till videon på länken:

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/ny-spraksatsning-for-utrikesfodda-kvinnor

  Finansministern spenderar alltså 65 + 80 MILJONER kr = totalt 145 MILJONER kr och kalkylerar …

  https://i2.wp.com/www.animatedgif.net/clockscounters/monkey_count_e0.gif

  … med en vinst på 37 MILJARDER kr i ökade skatteintäkter. Vem tror på den glädjekalkylen?

  PK-journalisterna Karin Magnusson och Ted Wigren i SVT:s Morgonstudio avstod givetvis från att be finansministern redovisa exakt hur hon fått fram ”vinstsiffran” på 37 MILJARDER kr. D v s en återbäring till statskassan ”lite längre fram” på drygt 255 ggr satsade pengar.

  Det finns massor med liknande ihop-fantiserade experiment-satsningar både från tidigare regeringar under Alliansåren 2006 – 2014 … och från DÖ- och JÖK-regeringarna 2014 – 2021.

  De flesta förslagen genomförda tidigare har totalhavererat och slutat med brakförluster för samhället i stället för att ge några högvinster till samhället.

 10. Länder i Afrika och dess innevånare skulle kunna vara rika. Varför inte är självmarkerande.

 11. Självförsörjande 12500kr känner väldigt många äldre svenskar som inte är självförsörjande. Varför ta hit andra och ge dom pengar. Man tar väl hand om sina egna först. Framför allt dom som har byggt upp landet. Återvandring av somalier.

 12. Märkligt detta för enligt Landsfadern Stefan så är dom en liten kostnad för stunden men en vinst lite längre fram!!! för inte är det väl så att Stefan ljuger igen??

 13. Vänsterextremisterna I 7-klövern bjuder in Eliten att migrera till Sverige på svenska skattebetalare s bekostnad.

  Ca 100.000 st nya stjärnor varje år. År ut och år in….

 14. 2018 var det 68700 somalier som bodde i Sverige, nu naturligtvis flera.
  Somalia har 15,9 miljoner invånare om det nu är så farligt och svårt varför bara för dessa 68700?
  Naturligtvis så skulle nu varje levande somalier som inte försörjer sig själva och sin familj repatrieras s.f.s.m., så fort som möjligt, detsamma den som råkar gilla kriminella handlingar med straffsats fängelse också tillbaks till gå.

  Klarspråk, vi uppmärksammar invasiva arter vad gäller djur och fauna varför inte Sapiens får samma uppmärksamhet är för mig en gåta.

 15. Varför heter det somalier ?? Jo, det är för att dom ska bo i somalia. Det är där dom hör hemma. Inte här. Väldigt enkelt egentligen

 16. Alla invandrare vill arbeta men det finns för mycket rasister. De har ofta högskoleexamen men får knappt arbete som städare. Får de arbete blir de anklagade för att stjäla. En ond cirkel.

  • Alla invandrare har inte högskoleutbildning.

   Saxat ur ekonomifakta.se:

   Genomsnittligt antal utbildningsår

   Hos den vuxna befolkningen, 25 år och äldre, i de fem vanligaste ursprungsländerna för flyktinginvandrare 2019. Utbildningsstatistiken avser år 2018.

   1. Afghanistan 3,9 år
   2. Syrien 5,1 år
   3. Somalia
   4. Eritrea 3,9 år
   5. Irak 7,3 år

   • Ta bort kommatecknet så blir det rätt.

    Somaliska pirater har i stort sett försvunnit, man kan undra varför?
    Vill dom inte möta sina jungfrur, eller är det fullt/trångt med i…er vid porten?

Kommentera