500.000 invandrare arbetslösa – 600.000 invandrare lever på bidrag

ARBETSMARKNAD & INVANDRING. Det är allmänt känt att många som invandrat till Sverige har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Ändå har svårigheterna kraftigt underskattats.

Steget Efter

Det framgår av en färsk studie till vilken Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd i Entreprenörskapsforum, är en av författarna. I stället för det ofta använda måttet ”sysselsättning”, där en timmes arbete per månad räcker för att man ska betecknas som sysselsatt, har författarna undersökt hur många som har inkomster som räcker till egen försörjning. Trots att kravet är så lågt satt som 12600 kronor i månaden efter skatt, visar det sig ta 12-13 år innan hälften av dem som kommer hit i vuxen ålder kan försörja sig själva. I vissa grupper ligger självförsörjningsgraden under 40 procent.

Så var läget 2016. Hur det kommer att bli senare i år och nästa år efter konkurserna och uppsägningarna i Covid 19-pandemins spår, kan man bara gissa. Vad som står klart är att Sverige står inför en ännu större integrationsutmaning än vi anat. Johan Eklund diskuterar med programledaren PJ Anders Linder i ett samtal som även tar upp den ekonomiska krishanteringen och entreprenörskapets ställning i Sverige.

Rapport om självförsörjning bland utrikesfödda

 • En majoritet av utrikes födda i arbetsför ålder har under perioden 1990 till 2016 inte uppnått självförsörjning. År 2016 var drygt 600.000 utrikes födda i arbetsför ålder inte självförsörjande. Högt räknat var 38 respektive 36 procent av individer med härkomst i Afrika respektive Mellanöstern självförsörjande 2016. Motsvarande uppskattningar för inrikes födda och individer från våra nordiska grannländer låg på 73 procent. Självförsörjningsgraden är betydligt lägre än sysselsättningsgraden.
 • Sysselsättningsgapet mellan inrikes och utrikes födda är ett av de största i Europa. Arbetslösheten var 2018 3,8 procent bland inrikes födda och 15,4 procent för utrikes födda (15–74 år). Samtidigt har Sverige ett ansenligt ekonomiskt utanförskap. Under 2018 försörjde sig motsvarande 772.000 helårspersoner i arbetsför ålder under hela året på bidrag och sociala ersättningar (motsvarande 13,3 procent av arbetskraften). Hur fördelningen mellan inrikes och utrikes födda ser ut saknar vi information om.
 • Sysselsättningsstatistiken är en otillräcklig indikator på arbetskraftens
  ekonomiska aktivitet. Sysselsättningsstatistiken mäter andelen i arbetskraften som var sysselsatta minst en timme under november månad och ger därför ingen heltäckande bild av hur hög andel av befolkningen som uppnår tillräckliga inkomster för att vara självförsörjande.
 • Självförsörjningsgraden ger en mer rättvisande bild av graden av ekonomisk integration hos utrikes födda än vad sysselsättningsstatistiken gör. Självförsörjningsgraden definieras som fyra prisbasbelopp, vilket 2019 motsvarade en årlig bruttoinkomst på 186 000 kronor eller cirka 12 600 kronor netto (efter genomsnittlig inkomstskatt) per månad. Detta motsvarar ungefär 50 procent av medianinkomsten vilket utgör OECD:s definition av den relativa
  fattigdomsgränsen. Beloppen ligger i nivå med de bidrag och ersättningar familjer kan få, men väl under de kollektivavtalade minimilönerna.

Forskarna skriver: Både den formella utbildningsnivån och de faktiska färdighetsnivåerna är lägre för utrikes födda jämfört med inrikes födda. Långtidsutredningen (SOU 2015:104) slår fast att det är mycket stor variation i färdighetsnivåer inom varje given utbildningsnivå, baserat på OECD:s undersökning av vuxnas färdighetsnivåer (den så kallade PIAAC-undersökningen).

Sammantaget för de nordiska länderna visar PIAAC-undersökningen att de högsta räknefärdigheterna återfinns bland inrikes födda och de lägsta bland individer med ursprung i Afrika söder om Sahara samt Arabländerna.

I genomsnitt har individer med hög utbildning (högskoleutbildningar samt längre eftergymnasiala yrkesutbildningar) från dessa länder sämre räknefärdigheter än inrikes födda med låg utbildningsnivå (mindre än två års gymnasieutbildning).

Utlandsfödda har även sämre läsförmåga för varje given utbildningsnivå, vilket framgår av forskning hos Delmi (Bussi och Pareliussen, 2017).

SVT:s vd Hanna Stjärne och SVT:s mediedirektör har kommenterat och låter hälsa att de tar avstånd från verkligheten då den inte överensstämmer med deras värdegrund…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

34 thoughts on “500.000 invandrare arbetslösa – 600.000 invandrare lever på bidrag

 1. Om Johan Eklund hade räknat med även nysvenskar med icke västerländsk bakgrund som är födda i Sverige så tror jag att siffran hade varit mycket högre när det gäller arbetlöshet och bidragstagande. Jag anser fortfarande att migrationen måste stå för sina egna kostnader. I till exempel Schweiz minns jag att en migranter själva är tvungna att betala 15 000 franc eller 10% av lönen i 10 år. Det lär dock aldrig ske i Sverige under överskådlig framtid. Det är trist att vaken SD eller Afs inte föreslagit att migrationen måste stå för sina egna kostnader. Migranter kommer söka sig till Sverige oavsett om vi gillar det eller ej. Det är bara en tidsfråga inna Sverge får samma migrationskris igen som det var år 2015

 2. Dessa invandrare kom inte till Sverige för att arbeta. De är inte arbetskrafts-invandrare. Varför är man förvånad att det är arbetslösa?

 3. dags att vakna nu alla dryga 80 % och försök sen att hålla er vakna åtminstone till en söndag i september 2022.
  men är väl ingen risk för uppvaknande…
  stormufti Steffe tar det som inte går åt till dessa 700.000 och strör ut till EU och FN mm

 4. Stefan och ni andra muppar..
  Jag vill inte vara med att bidraga till dessa bölder..
  ponnssan62
  AFS

 5. Det paradoxala i sammanhanget är att den största boven och hycklaren
  Reinfeldt var den som startade eländet när han gjorde upp med MP, samtidigt som fanskapet propagerade för ARBETSLINJEN !

 6. Nu fortsätter det så här:

  Invällningen fortsätter samtidigt som dom importerade kullföderskorna förökar sig ohämmat, speciellt som det är nu när dom får “löneförhöjning” varje gång dom blir på tjocken och dumsvensken , indoktrinerad och hjärntvättad som hen är jublar över befolkningsökningen!

  Många har ju gått på den här propagandan om ockupationen av vårt land, att en yngre bofolkning som inte arbetar, på något konstigt vis skall rädda sveriges välfärd och berika dom gamla.

  Snart nog, om inte redan idag är dom för många och vi svenskar kan inte försörja alla och ge dom den standard dom kräver! Religiösa ledare börjar hetsa på allvar och vipps har Sverige förvandlats till ett nytt Syrien!

 7. https://pbs.twimg.com/media/EDFghR7WkAIQfET.jpg

  Bildkälla: Urklipp från reportage av Uppdrag Gransking SVT 28 augusti 2019.

  Tidigare …

  Landshövding Stefan Carlsson “50 procent högskoleutbildade”. Han var “naiv” och trodde på de politiskt korrekta. (Publicerades 2015-06-07. Speltid 38 sekunder)

  https://www.youtube.com/watch?v=ey3EWTuPpYk

  I december 2011 utsågs Stefan Carlsson av regeringen Reinfeldt II till landshövding i Kalmar län. Han tillträdde tjänsten den 20 februari 2012. Han sjukskrevs i juni 2016 på grund av alkoholmissbruk. Med anledning av detta och otillåten användning av tjänstetelefon beslöt regeringen i juli samma år att avsluta Carlssons förordnande som landshövding.

  Källa: Wikipedia

  • Med de uttalanden så förstår man ju att hjärnan är mer eller mindre utbränd, här var det tydligen alkohol.

  • Ja det kostar att besöka porrsajter, med den allt för
   väl tilltagna lön han haft borde han själv ha råd att
   betala dessa.

 8. Blir Sossarna, resten av 7-klövern media och alla andra medlöpare glada av sånna här slutsatser?

  Är det detta de har kämpat så hårt för?

 9. Vad konstigt livet har blivit! För min del behövdes ingen fin studie för att från början förstå vart det bar hän. Känner mig riktigt smart!

  Rätta mig om jag har fel, men tydligen finns det folk som tror att om man redan har en stor arbetslöshet och forskningen visar att inom 10 år så kommer vi att mista hälften av dom jobb vi har idag till automater, så blir arbetslösheten mindre om man tar hit ett par miljoner till!

  Häpnadsväckande!

  Lägg där till en arbetskraftsinvandring utan kontroll, där det enda som krävs är en lön på 13 000 i månaden på pappret. Detta ger dom då rätt att ta hit hela sin familj och försörja dom på bidrag! Bidragen täcker lönen och företagen har dom gratis!

 10. Inte nog med de 600 000 inom landets gränser. Dessutom skänker statsministern miljarder av våra pengar till Sydeuropa.

  • Somalia, Palestina, övriga afrikanska länder, Turkiet….
   Jag är rädd .
   De nya bankirer i Sveriges Regering har ingen aning om pengarnas värde. Bara de får sina löner på kontot så kvittar det hur vi har det.

 11. Vem hade kunnat ana det. Snart får alla vi som arbetar betala 99% skatt. Vi är slavar åt kändispacket så de kan få känna sig goda med våra pengar. och gödsla den totalt havererade mena invandringen. Medans de själva bor i gated communitys. Och har vi mage att protestera så kallas vi för rasister och nazister.

 12. Gör inget, världens största socialbyrå Sverige är rikt !
  Fråga Magda, hon med fulla lador….

 13. I Vitryssland kokar det och våra “folkvalda politiker” stödjer och berömmer det. Ann Linde vill åka dit och medla.
  Svensken orkar inte bry sig om sitt land.
  Tragiskt.

  • Ja nu vädrar PK-familjen morgonluft, en maktgalen kvinna har chansen att ta makten i Belarus och landet ska förmodligen framöver bli medlem i rikemansklubben EU !
   Corona BLM och nu Belarus, det händer mycket samma år som det är val i USA….
   F.d krigspresidenten B.Obamas fru talade inatt på Demokraternas partikonvent och hyllas naturligtvis idag i svensk vänsterextrem PK–media.
   Det vidriga hyckkeriet bara fortsätter.

  • Ann Linde skall sköta Sverige och inte blanda sig i belarusisk politik. Hon tror att när en svensk politiker (???) kritiserar Ryssland/Belarus så ändrar de sin politik – nej, du Ann Linde, du är verkligen naiv – svenska politiker har inget bra rykte i världen – det var en gång i tiden och det låter som en saga. Lär dig av dina nordiska grannpolitiker i många avseenden.

 14. Lägg till detta den kulturella synen majoriteten av icke-västliga invandrare har på t ex nativitet. I de länder de kommer ifrån är många barn ett sätt att säkra sin ålderdom. Det är nog ett helt rimligt resonemang.

  I västländer har det byggts upp system för att på annat sätt säkra ålderdomen (tyvärr under avveckling i Sverige), därtill har även ekonomi och tid satt gräns för hur många barn man vill eller “mäktar med” att ha.

  Krocken mellan de icke-västligas kultur och västliga pensions- och bidragssystem accelererar situationen så till den grad att det inte finns ett enda rationellt skäl att arbeta hårt för att ta ett jobb.

  “v får ju pengar ändå och jag har många barn som ytterligare kommer att säkra min ålderdom”.

  Här finns en av drivkrafterna för att parallellsamhällen med “egen” (svart) ekonomi växer.

 15. Eftersom vi redan passerat point of no return så kommer ytterligare kostnader för stat och kommun/region samt ökande våldsam kriminalitet i kombination med mer massinvandring att påskynda sammanbrottet för den korrupta staten och regeringen. Efter inbördes våldsamheter och strider kommer förhoppningsvis en ny stat med nytänkande och kreativt samhällsbygge att kunna byggas upp. Alltså den nya svenska modellen.

Kommentera