Haiti, över 700 döda i hopplöshetens land

HAITI. I går drabbades Haiti av ännu en jordbävning som idag uppges ha krävt mer än 700 människoliv, det blir nog många fler om ett par dagar. II början på juli sköts Haitis president Jovenel Moïse till döds i sitt hem. Landets tillförordnade premiärminister Claude Joseph har tagit över styret i landet och kallar våldsdådet för en ”hatisk, inhuman och barbarisk gärning”.

Haitis grannländer är också fattiga men är inte i närheten av eländet i Haiti.

Vi kan börja med att Kristoffer Columbus steg i land på Hispaniola år 1492 och förklarade då ön som spanskt territorium. Franska sjörövare bosatte sig på den västra delen av ön på 1600-talet, och år 1697 överlämnade Spanien officiellt området som idag är Haiti till Frankrike.

Området blev en av Frankrikes mest värdefulla kolonier med stora plantage av socker, bomull och kaffe. Plantagen drevs genom slavarbete och det var i denna epok som cirka tre millioner slavar från Afrika togs till Haiti.

År 1791 bröt ett uppror ut i landet, för att ge frihet till slavarna och uppnå självständighet. Frankrike förlorade kontrollen över kolonin och år 1804 blev Haiti självständigt, och världens första svarta republik.

Alltsedan självständigheten har förhållandena i landet varit kaotiska. Det första demokratiska valet genomfördes först 1996.

Haitierna är stolta över att vara de första i Latinamerika att driva ut kolonisatörerna och utropa självständighet, 1804. Men efter det har de inte mycket att vara stolta över, numera är landet bland de fattigaste i världen och det fattigaste på västra halvklotet.

I över 200 år har landet haft chansen att bli stabilt och välmående, alla möjligheter finns. Trots detta har landet drabbats av den ena efter den andra katastrofen och politiska ledare som skott sig själva.

Det är lätt att tappa hoppet om och i Haiti.

– Pettersson läser om att internationella hjälporganisationer inte längre kommer och tömmer latrinerna!!! och inser att när ett land, ett folk, en by, en familj inte ens kan tömma latriner själva utan väntar på bistånd måste det vara något allvarligt fel på människorna.

År efter år med protester och våld, politiska kriser och naturkatastrofer avlöser varandra, men på samma ö ligger landet Dominikanska Republiken som har samma förutsättningar men en annan befolkning. där är det också fattig men landet fungerar någorlunda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Haiti, över 700 döda i hopplöshetens land

  1. Ja det är väl överspelat med att skylla på kolonisatörerna om man haft fria händer i över 200 år att bygga ett hållbart långsiktigt demokratiskt samhälle. Jag tänkte på Sverige, som byggt sin kultur och traditioner under några århundranden men nu vill en hel del ledande politiker riva ned allt och helst visa upp normlöshet och gränslöshet. Regeringen verkar tappat anknytning till vårt nuvarande samhälle med viktiga traditioner av frihet under ansvar och frihet att tänka och yttra sig. Ska de nu slarva bort allt?

  2. Det är dessvärre inte ön som är orsaken till problemen. Det är de som befolkar den som är orsaken. Precis som i subsahariska Afrika. Men det får man ju inte tala om.

    26
  3. Det är inte ofta jag tycker synd om ett folk, men Haiti är det landet Gud glömde. De har bara drabbats av elände och katastrofer genom sin historia.

    14
    3

KommenteraAvbryt svar