Stäng

Kommunen ger kommunen drygt en miljon i böter

KORRUPTION. Många privatpersoner och företagare har insett att det inte är lätt att följa Miljö- och samhällsbyggnadsnämndens regler. Dels är de krångliga och lämnar utrymme för personliga tolkningar och om inte det är nog så verkar det som om personkemin mellan tjänstemän och politiker på ena sidan och byggherren på den andra sidan är viktig.

Några hästar i en hage, dock ej Stjärnholms hästar eller hage.

Vid sammanträdet jag skrivit om nedan så avhandlades inte bara Åke Holmströms byggen utan även kommunens egna projekt Stjärnholm 5:1, uppställning av bodar utan bygglov och Stjärnholm 1:37, bygge av tältstall innan startbesked.

Bakgrunden till detta är att Stjärnholms ryttarförenings stall från 1600-talet behövde renoveras och att föreningen med 400 aktiva och mängder med hästar i början på oktober 2020 tvingades flytta ut ur stallet på grund av rasrisk och renoveringsbehov av stallet.

Under tiden ordnade Oxelösund kommun med bodar och ett tältstall som nödlösning.

Det var bara ett problem: Kommunen följde inte sina egna regler och ansökte om bygglov för bodar och tältstall!

Så nu har Oxelösunds kommuns Miljö- och samhällsbyggnadsnämnd beslutat att Fastighetsägaren (kommunen) på fastigheten Stjärnholm 5:1 och 1:37 som uppfört sex baracker, en container, en fodersilo och ett tält utan beviljat bygglov ska betala 330.154 kronor och 762.476 kronor i sanktionsavgifter. Det är 1.092.630 kronor sammanlagt på skitsaker som kommunens tjänstemän och politiker ägnat sig åt.

Från mötet med MSN rapporteras för övrigt att en nämndeman (S) skrattande sa att att det här borde vi kunna stryka…men det går väl inte? Varpå ordföranden (S) svarade nej det går inte…

Nåväl, detta som en beskrivning på hur det går till i det som i folkmun kallas ”Hönshuset”, kommunen bötfäller sig själva men pengarna går väl in i kommunkassan så ingen skada själv. Det är som om Åke Holmström skulle få betala byggavgifter till sig själv.

Om inte detta är nog, så efter en kall vinter i tält och bodar kommer Stjärnholms ryttarförening nu att få flytta tillbaka till det gamla 1600-talsstallet utan att taket renoverats. Behovet har dock inte minskat så renoveringen kanske sker nästa vinter…

Stallet har varit dåligt i många år, vilket påtalats flera gånger för fastighetsägaren Oxelösunds kommun men inget har hänt förrän nu då inget heller hände med stallet…

***

TIDIGARE 2021-03-17. Jantelagen och korruptionen frodas i Oxelösund

KORRUPTION. För två veckor sedan skrev jag om ett ärende, se nedan, i Oxelösunds kommun. I går, den 16 mars hade Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden möte i ärendet. Bara kallelsen som rör fastigheten Vildvinet, f.d. Folkets Hus med min släkting Åke Holmström och hans familj som ägare är på 770 sidor, vilket måste ses som något mycket speciellt då vanliga ärenden och kallelser är på max tio sidor. Bara denna kallelse måste ha kostat en mindre förmögen i arbetstid att skriva ut.

Åke Holmström, blir en stor bit att gapa över för den korrupta kommunen.

Vid mötet förklarades en av nämndens ledamöter vara jävig, det var en ledamot från Sverigedemokraterna som hyr en lägenhet av Holmström och dessutom varit så fräck så han ätit mat på restaurang med denne.

Nåväl, den tillfällige ordföranden i nämnden borde också ha rest sig och gått ut men han tillhör den rödgröna majoriteten och samma regler gäller tydligen inte för S och V.

En annan underlighet var att Åke Holmström ville vara närvarande och föredra ärenden muntligt för nämndens ledamöter men nekades. Mötet är inte offentligt och bara ledamöter tillåts deltaga.

Ändå hade kommunen bjudit in en dyr advokat från centrala Stockholm för att hjälpa ledamöterna att lägga upp taktiken mot Holmström som säkert också velat ha en jurist på plats.

Advokaten från Stockholm frågade deltagarna om någon av nämndens ledamöter orkat läsa och sätta sig in i kallelsen alla 770 sidor i detta ärende och det var tveksamt.

Jag har inte orkat läsa allt men kommunens anmärkningar, alltså påstådda avvikelser från bygglovet, handlar om allt från balkongtak till att byggherren, Åke Holmström, inte kunde visa upp en första-hjälpen-väska vid byggnationen!

Troligen pratar vi långbänk i flera år och kostnader på flera miljoner för kommunen, men som bekant handlar det inte om riktiga pengar i röda kommuner, bara skattebetalarnas.

Miljö- och samhällsbyggnadschefen i·Oxelösunds Kommun, Camilla Norrgård Sundberg besökte byggnationen i maj 2020 och var då väldigt nöjd med att det blir fler hyreslägenheter i Oxelösund men det var då det.

-Pettersson menar att detta är ren personförföljelse för att Åke Holmström inte går i de rödgrönas ledband. I andra ärenden är det inte så noga, kommunen har själva struntat i att söka bygglov för egna projekt vilket blir dyrt för den lilla stadens skattebetalare.

 • Kommunens politiker struntar i de regler de besluta ska gälla alla andra, se länkar längre ned.
 • För andra ordnas bygglov i efterhand
 • Korruptionen och jantelagen frodas.

TIDIGARE 2020-03-04. Är hela Oxelösund en avvikelse eller…

INRIKES. Regler för bygglov är som ett lapptäcke, de är krångliga och lämnar utrymmer för personligt tyckande hos handläggarna. I Oxelösunds kommun verkar det dessutom vara värre än i andra kommuner. I varje fall enligt företag som bygger småhus och har verksamhet över hela landet. I Oxelösund är många privatpersoner och företagare missnöjda med kommunens hantering av bygglovsärende i Miljö och samhällsbyggnadsförvaltingen. Det verkar som politiker och tjänstemän har glömt att de arbetar för kommuninvånarnas och skattebetalarnas bästa och i stället ägnar sig åt personförföljelse.

Här är fem sammanbyggda huskroppar i olika stil. Den längst till vänster är kulturskyddad av någon anledning, det kulturskyddet skulle Holmström ha fått ersättning för om reglerna hade följds men så skedde icke. De fyra till vänster har samma ägare, den längst till höger en annan ägare. De fyra vänstra är f.d. Folkets Hus, tidigare ägda av socialdemokraterna som gick i konkurs för att borgarna tillsammans med vänsterpartiet sa att nu får det vara nog med skattemiljoner för att täcka förlusterna och S ville inte offra egna pengar utan gick i konkurs när de inte fick roa sig med skattemedel.

I Oxelösund pågår det ständigt olika dramer på det lilla lokala planet, det går inte lång tid mellan de så kallade ”affärerna”. Vems felet är är svårt att säga för det är sällan ens fel att två träter men när den ena parten, kommunen, blir osams med den ena efter den andra kan man börja undra.

”Tillsammans med näringslivet arbetar vi hårt med att Oxelösund ska vara en riktigt bra kommun att vara företagare i. Vi har tagit fram ett näringslivsprogram som fokuserar på de områden som Svenskt Näringsliv och regionens företag anser viktiga för företagsklimatet.”

De fyra vänstra delarna av fastigheten ovan ”Vildvinet” ägs av Åke Holmström, en släkting till Pettersson så jag är jävig. Åke är driftig och långt ifrån politiskt korrekt i Oxelösund som alltid styrts av de röda. Den högra fastigheten ägs av personer som håller lägre profil och där gäller andra regler för bygglov och avvikelser. Reglerna verkar heller inte gälla för röda politiker och f.d. politiker som vi skrivit om tidigare.

Nåväl, i f.d. Folkets Hus är det numera hyreslägenheter, något som det är stor brist på i Oxelösund och i det senaste kapitlet i dramat bråkar kommunen bland mycket annat om utförandet på balkongerna som det finns bygglov för. Taket på de översta balkongerna är fult och infästning borde gjorts annorlunda tycker kommunen när hyresgästerna redan flyttat in. Ni kan själva bilda er en uppfattning på bilden nedan om byggnadsnämnden gör rätt som bråkar eller om det går att godkänna som lagen medger.

Det finns fler balkonger i samma utförande på baksidan.

-Pettersson säger att balkongerna är bara en detalj av många men efter att ha följt olika affärer och detaljer kan jag goda grunder misstänka att kommunen ägnar sig åt personförföljelse och är okunniga. Dessutom rör det sig inte bara om Åke Holmström utan om c:a tio andra företagare som jag känner till som är missnöjda med hanteringen av bygglov. Jag känner de flesta av dessa företagare som duktiga, laglydiga och ambitiösa människor som förser kommunen med åtskilliga skattekronor varje år.

Normalt säger man att det är inte ens fel att två träter men i detta fall undrar jag. I Oxelösund styr S och V med 16 mandat av 31.

Ni som vill läsa mer om Oxelösunds kommun, använd sökrutan…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 reaktioner på “Kommunen ger kommunen drygt en miljon i böter

 1. Tro inte att Oxelösund är en speciell kommun, vad förekommer där har och kommer fortfarande att ske i en hel radda kommuner i vårt land.

  Att låta småpåvar göra som de tycker är naturligtvis snabbt många gånger men att allt blir rätt efter snåriga bestämmelser är inte säkert.

  Frågan är varför är bestämmelser svårtydda kan det vara för att det underlättar till feltolkningar vilket är en förutsättning för att något skall bli gjort.

  Grebom byggde ett hus i den stad som nyligen hemsöktes av en av dem som skulle bli en vinst.
  I bygglovshandlingarna skrevs att fasadteglet skulle vara i gulaktig kulör, det godkände ej statsarkitekten vilken ansåg att det skulle vara vitt ”mexicotegel.” Det var inne på den tiden efter svenskars Spanien semestrar.

  Jag ringde upp honom och sa då ”överklagar jag till länsarkitekten eftersom jag är svensk och vill inte acceptera en stadstjänstemans osvenska syn på vårt hus och dess färg.”
  Vårt hus skall vara gult med blå knutar, han blev ordentligt uppbragt ”en sketen svensk som mopsade sig.”

  Naturligtvis så godkände länsarkitekten min begäran vilket bara innehöll en färg utan blå knutar.

  Vi svenskar är alldeles för försagda mot överheten som vill bestämma över oss.
  Se bara på sosseriets ledare svetsarlärlingen som ger både partier och dess ledare rasit och facist stämplar utan att ha fog för det.

 2. Min erfarenhet är från Södertälje. Fram till 1963 var Östertälje egen kommun. Sen blev det Södertälje. Då satte man alkoholister och lätt utvecklingsstörda i villorna fina gamla villor med stora tomter som folk hade älskat. Där fick dom bo till dom söp ihjäl sig eller dog. Sen eldade brandkåren upp dom. Sanitär olägenhet. Samma sak runt om i kommunen. Köpte upp drömstället. Socialdemokratins Södertälje. Var det inte någon kvinna som skrev att socialdemokraterna tänker framåt. Haha. Samma sak kommunen köper upp kulturhus fortfarande sen börjar förfallet. Vet inte varför dom gör så. Javisst alla ska ha det bra skrev samma kvinna. Svenskarna som får sina vackra kulturhus förstörda efter 10-15 så går det inte att renovera dom heter det måste rivas sen blir det parkeringsplats. Eller byggs en ful plåtlada. Tror nästa det är lika i hela Sverige. Ligger nog i vårat psyke att vara självförstörande.

  1. Skrev statsarkitekten mexicotegel i så fall var det hans egen uppfinning.
   Däremot så fanns och finns förmodar jag mexitegel vilket var omåttligt populärt på sjuttiotalet men en nackdel när husen skulle säljas efter trettio år.

   1. Säg inte det Kent. Mexiko tillverkar tegel, kanske exklusiv import.

 3. Serietidningen Kalle Anka med Miljardären Joakim som badar i sina egna pengar verkar vara en helt seriös tidning ( kan väll kalla den tidskrift i detta samanhang) jämnfört med Oxelösund

Kommentera

%d bloggare gillar detta: