Balkonger, bodar och korruption


KORRUPTION. För några dagar sedan skrev vi om socialdemokraten Inge Ståhlgren i  Oxelösund. Inge råkar ha en liten redskapsbod som står på kommunens mark, en så kallad allmänning. En sådan sak är normalt inget att bry sig om men nu är det så att herr Ståhlgren har varit ordförande i Miljö och samhällsbyggnadsnämnden och där har man genom årens lopp fattat mängder med beslut som enbart verkar var till för att jävlas med vissa personer och företag. Nämnden verkar korrupt och fattar beslut efter personliga åsikter.

Ett exempel i Oxelösunds centrum är den gamla C-skolan, byggt år 1905. Där beviljade Miljö och samhällsbyggnadsnämnden balkonger när det byggdes bostäder trots att byggnaden är q1-märkt. Resultaten  ser ni nedan. C-skolan blev inte förstörd, snarare blev balkongerna ett lyft för huset.

C-skolan har exakt samma skydd och är 50 år äldre än Folkets Hus men ägaren fick bygga balkonger.

Ett annat exempel är f.d. Folkets Hus, den vänstra delen byggdes 1956 som affärs och kontorsfastighet. När huset byggdes gjordes det med några balkonger på gaveln och baksidan, men arkitekten ansåg att balkonger på framsidan var onödigt eftersom det var kontorslokaler där.

När nuvarande ägaren köpte f.d. Folkets hus och började planera att bygga bostäder var det inte q1-märkt, men Miljö och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund såg till att huset blev skyddat. Fastighetsägaren som nekades att bygga balkonger av nämnden överklagade till Mark och miljödomstolen som tycker att balkongen kan byggas, men Miljö och samhällsbyggnadsnämnden vägrar ändra sitt beslut. Fastighetsägaren ger upp och bygger lägenheter utan balkonger. Det är den korta varianten, i verkligheten tar en sådan här process flera år.

F.d Folkets Hus, har exakt samma skydd som C-skolan men får inte bygga balkonger. C-skolan och Folkets Hus har olika ägare.

Nåväl, jag har inte träffat en enda person som tycker att några snygga svarta balkonger på tegelfasaden ovan hade varit fult eller att något kulturhistoriskt gått förlorat då.

Det ska möjligen vara socialdemokraten Inge Ståhlgren som då var ordförande i Miljö och samhällsbyggnadsnämnden i Oxelösund och nu beklagar sig i lokaltidningen om att hans bod på kommunens mark knappast kan störa någon.

-Pettersson undrar vem som blivit störd av några balkonger f.d. Folkets hus, vet du Inge?

q-betecknar att byggnaden är särskilt kulturhistoriskt värdefull och inte får förvanskas. Vad det innebär preciseras med skyddsbestämmelser på plankartan. Det kan vara rivningsförbud eller att befintlig gestaltning och detaljering ska bibehållas. Skyddsbestämmelser kan reglera sådant som vanligtvis inte är bygglovspliktigt, exempelvis interiörer eller hur underhåll ska utföras. Gement q är därmed det starkaste skydd en byggnad kan få i en detaljplan.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


11 responses to “Balkonger, bodar och korruption

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: