Allt fler ensamkommande kommer över havet

INVANDRING. Antalet människor som tar sig till Italien över Medelhavet i dåliga båtar är ungefär lika stort som förra året. Och enligt UNHCR tar sig nu allt fler ensamkommande minderåriga den livsfarliga vägen från Libyen eller Egypten till Sicilien.


Rädda Barnen på Sicilien ser en ökning i antalet ensamkommande minderåriga som kommer över Medelhavet. Förra året kom 12 000 till Syditalien, i år har det hittills kommit 14 400.

De kommer framförallt från Gambia, Eritrea, Egypten, Nigeria, Guinea, Somalia och Elfenbenskusten. De flesta är mellan 15 och 17 år men det är inte ovanligt att vi också träffar barn på 9-10-11 år som kommer ensamma, säger Giovanna Di Benedetto som är talesperson för Rädda Barnen på Sicilien.

-Pettersson inser att vi måste sätta stopp och stänga gränsen. Det är lätt och låtsas vara snäll med ”vi klarar en miljon eller fem, vi är en humanitär stormakt” men vi gör inte det och det värsta är att för varje miljon vi i Europa tar emot så står tio miljoner på kö och det är inte speciellt humant att tömma Afrika och Mellanöstern på sin framtid…

Sveriges Radio illustrerar artikeln med nedanstående bild, det verkar som de inte hittade några bilder på de ”ensamkommande minderåriga” som de rapporterar om.

SR_ensamkommande

8 thoughts on “Allt fler ensamkommande kommer över havet

  1. I statskontrollerade media talas fortfarande om syriska kvinnor och barn som flyr kriget. Som bilden illustreras är det i verkligheten mycket solbrända unga män från Afrika som kommer.

    Detta ser man också i Como där de bor på järnvägsstationen och hoppas få komma i i Schweiz. Men där är gränsen nu stängd. Varför kan vissa länder som t ex lilla Schweiz eller Ungern hålla gränserna men Italien och Grekland släpper in alla utan undantag?

    Kan det bero på att de satt sig i rävsaxen gentemot EU?

  2. De har fullt med båtar för att bevaka. Ett problem som är stort är följande-syns på denna båten också. Båtar-det ser ut som stora badkar, de skvalpar fram överlastade. Det stora problemet är då de ser land eller bevakningsbåtarna-de rusar alla fram till ena sidan av båten och viftar. Då välter båten och då drunknar de. Det har bev båtarna svårt att se och då drar de upp dem eller sätter på dem flytvästar som här på bilden. Ett stort antal båtar kommer nu ifrån Libyen och de försöker stoppa flera innan de kommit så långt. På en strand hittade man hundratals döda nyss. Libyen bestod av många kristna, syrierna kom dit militärt och förstörde landet med våld och ihjälskjutning av politiker. Nu kommer typ samma människor dit som flyktingar och ska behandlas vänligt? Ser att det inte rapporteras i sv press, där jag bor rapporteras det och disk i TV men inte på nyhetsplats utan i disk program. Inte som i S. då nyheter och åsikter blandas till en köckenmödding.

  3. Se helheten i denna ”flyktingskris” Det är USA/Bryssel huvudlinje som skall bara genomföras! Det fanns möjlighet i Grekland och Italien att stoppa -NATO har stora baser, trupper i området- men varken Grekland eller Italien hade mod att gå emot Bryssel eller de globala makter som styr tillsammans med människorsmugglare.
    Så det ser värre ut som alla tror. Europa skall destabiliseras på ett eller annat sätt. Ekonomin, tillväxten på botten men det är troligen inte tillräckligt för makten. Även den grundläggande säkerheten skall urholkas tills de vita skrämda till total underkastelse………Och vi är där redan…..Det heter geopolitisk imperialism!

  4. Ett skepp kommer lastat med Bidragstagare? Eller är det
    läkare hjärnkirurger Atomfysiker eller höga företagsledare?
    Hm. satsar nog på det första!

  5. Vi får se hur länge det är hållbart
    Länder mot Italien har stängt sina gränser, festen är slut
    Italien är i konkurs, bank och statsfinanserna har rasat helt

  6. Italien liksom Grekland har skyldighet att bevaka EU:s yttre gräns, det har dom fått betalt för. Varför ställer inte EU krav på dessa länder att göra det dom har fått betalt för? I anatt fall så får EU dra in bidragen för detta och ställa upp med marina enheter.

  7. Så de har flytvästar numer, jag som trodde de kom som sända från himlen med all sin kunskap för att hjälpa oss tråckla oss ur medeltiden…

KommenteraAvbryt svar