SÄPO och sossarna

SÄPO, Säkerhetspolisen är sedan den 1 januari 2015 direkt underställd regeringen. Det är samma regering där den socialdemokratiska statsministern och den socialdemokratiska finansministern med flera kallar Sverigedemokraterna nyfascister.

Försvarsstaben skapade hösten 1939 den hemliga underrättelseorganisationen C-byrån, som 1946 bytte namn till T-kontoret, vars uppgift var att inhämta uppgifter från utlandet som var av intresse för Sveriges säkerhet.

Det var socialdemokraterna missnöjda med och S låg bakom bildandet av Allmänna Säkerhetstjänsten, AST, som tillkom under andra världskriget.
STJ arbetade med kontraspionage, kontrasabotage samt censur under krigsåren 1939-1945. STJ var inte som man kan tro styrd av militären under krigsåren och inte ens av polisen utan av det socialdemokratiska partiet. STJ, användes främst till att jaga oliktänkande som kommunister.

Åtskilliga miljoner brev och vykort lästes av STJ innan de skickades vidare till adressater.

1946 kom det fram att den socialdemokratiskt styrda STJ, under andra världskriget samarbetat med den nazityska säkerhetspolisen Gestapo.

Efter kriget tillsattes den så kallade Sandlerkommissionen, för att undersöka Säkerhetstjänstens förehavanden samt Sveriges flyktingärenden under kriget. De lade fram sin rapport i SOU 1948:7, vari de riktade kritik mot Säkerhetstjänsten samt redogjorde för klagomål mot dess agerande. Bland annat menade kritiker att nazister inte bedömts utgöra ett hot i samma utsträckning som kommunister, de menade att till exempel syndikalister registrerats utan grund. Andra hade uttryckt farhågor att Sverige skulle utvecklas till en polisstat, och att Säkerhetstjänstens verksamhet stred mot allmänna demokratiska rättigheter. Kommissionen kritiserade regeringen framför allt för att verksamheten varit hemlig, eftersom detta var ett hot mot rättssäkerheten.

Under slutet av 1940-talet byggde socialdemokraterna upp en egen underrättelsetjänst med hjälp av sina arbetsplatsombud, som i kampen mot Sveriges kommunistiska parti (SKP) om makten över fackföreningsrörelsen rapporterade vilka fackföreningsmedlemmar som antogs vara kommunister. Anledningen var att kommunisterna, nuvarande Vänsterpartiet, misstänktes för att läcka hemligheter till Sovjetunionen.

20 000 arbetsplatsombud rapporterade vilka arbetare som hyste kommunistiska och andra avikande åsikter. Dessa åsikter vidarebefordrades till SÄPO och andra och låg till grund för bland annat anställningar inom försvaret.

1969 beslutade regeringen att ingen fick registreras på grund av sina politiska åsikter.

IB, Informationsbyrån eller Inhämtning Birger (efter chefen Birger Elmér), avslöjades i tidningen Folket i Bild/Kulturfront den 3 maj 1973 av journalisterna Jan Guillou och Peter Bratt, de menade:

att det fanns en tidigare okänd underrättelseorganisation i Sverige.
att inte ens riksdagen kände till byråns existens.
att denna hade åsiktsregistrerat vänstersympatisörer.
att denna även hade spioner utomlands.
att denna hade gjort inbrott på Egyptens ambassad i Stockholm.
att denna samarbetade med den israeliska säkerhetstjänsten Shin Beth och amerikanska CIA.

Avslöjandet byggde till största delen på uppgifter som lämnats av den tidigare IB-anställde Håkan Isacson. Försvarsminister Sven Andersson förnekade att Sverige hade spioner utomlands, att IB sysslade med åsiktsregistrering eller gjorde inbrott.

1973 förnekade Olof Palme alla kontakter mellan IB och socialdemokraterna. I den förre SÄPO-chefen P.G. Vinges memoarer hävdar denne dock att Birger Elmér hade regelbundna kontakter med Palme och att Elmér regelbundet rapporterade till socialdemokraternas partisekreterare Sven Andersson.

-Nåväl, det har varit många turer runt Socialdemokraternas säkerhetstjänst och i varje fall Pettersson tror att det förekommer registrering av politiska åsikter hos exempelvis EXPO och att den socialdemokratiska regeringen och partiet har tillgång till dessa åsiktsregister som idag omfattar så kallade främlingsfientliga och registren förs inte för rikets säkerhets skull utan för att skydda den egna makten…liksom att miljoner mejl och annan korrespondens fortfarande kontrolleras med olagliga metoder.

Är det så klokt att låta en regering som företräder särintresset socialdemokraterna får sköta Säkerhetspolisen???

13 thoughts on “SÄPO och sossarna

  1. Eftersom svensk riksdag kan fatta vilka beslut som helst eftersom det saknas en författningsdomstol så talar vi bara om en gradskillnad, inte en artskillnad.

    Tugga och svälj.

  2. Säpo håller inte koll på andra länders hot mot Sveriges säkerhet. Behövs inte heller när politikerna importerar hoten till vårt land.

    Tydligen går det bra att registrera oliktänkande svenskar men inte zigenare som stjäl?

KommenteraAvbryt svar