Fängelse för assistansfusk, 7-0 till bortalaget

LINKÖPING. Fängelse i tre år och sex månader. Det blev straffet för den 49-årige Linköpingsbo som lurat Försäkringskassan på 6,7 miljoner kronor. Mannens hustru dömdes till fängelse i ett år.

Linköpings tingsrätt skriver i domen som meddelades på fredagen att 49-åringen, som överdrev sina funktionshinder för att få rätt till personlig assistans, gjort sig skyldig ”till en mycket allvarlig brottslighet.” Han har enligt domstolen ”systematiskt och under lång tid utnyttjat det offentliga bidragssystemet.” 49-åringens hustru anses ha medverkat i den allvarliga brottsligheten och döms också till fängelse. Fem andra personer döms för bidragsbrott. De fick villkorliga domar.

En saknas i domen, han befinner sig utomlands på okänd ort så egentligen blev det 8-0 till bortalaget. Målet har varit mycket omfattande med 7 advokater som begärt och fått 250-320 tusen var i ersättning osv. Det vill säga en kostnad på en bra bit över tio miljoner för Sveriges skattebetalare.

Fredrik Reinfeldt, vad ska vi ha dem till?

– Pettersson ser att Corren och jag har olika uppfattningar om vad som är Linköpingsbor men namnen på de pixlade har ni längre ned. Dessutom är domarna smått löjliga, de håller med 7-klöverns medverkan på att rasera vår välfärdsstat.

  • Fängelse 3 år 6 månader – Grovt bedrägeri – Grovt bidragsbrott
  • Fängelse 1 år – Grovt bidragsbrott
  • Villkorlig dom – Dagsböter 80 å 50 kr – Bidragsbrott
  • Villkorlig dom – Dagsböter 100 å 50 kr – Bidragsbrott
  • Villkorlig dom – Dagsböter 100 å 50 kr – Bidragsbrott
  • Villkorlig dom – Dagsböter 150 å 50 kr – Grovt Bidragsbrott
  • Villkorlig dom – Dagsböter 150 å 110 kr – Grovt Bidragsbrott

2014-02-28_2021

TIDIGARE 2014-01-28. En 49-årig Linköpingsbo åtalades i går för grovt bidragsbrott. Mannen ska ha överdrivit sina funktionshinder för att få rätt till personlig assistans. Tillsammans med sina assistenter ska han ha lurat Försäkringskassan på närmare 7 miljoner kronor.

Den 49-årige mannen har beviljats personlig assistans sedan september 2005 och ska enligt åklagaren ha lurat staten på cirka 6,7 miljoner kronor. Utöver 49-åringen åtalas även sex andra personer som ska ha arbetet som personliga assistenter. En av assistenterna är hustru till den huvudmisstänkte. Dessutom åtalas en 54-årig man som har arbetat på ett mindre assistansbolag.

49-åringen ska enligt åklagaren ha ljugit för såväl Linköpings kommun som för Försäkringskassan och falskeligen ha åberopat handlingar som skulle visa att han behövde hjälp med förflyttningar, toalettbesök, måltider samt på- och avklädningar. Han åberopade även handlingar som visade att han behövde hjälp med den personliga hygienen.

– Han lider av en sjukdom och har försvagade muskler. Men han har inte så stora svårigheter att han haft rätt till personlig assistans. Han kan röra sig utan hjälpmedel, säger åklagaren Marianne Staaf.

Polisen – som drog i gång utredningen efter anonyma tips – har bland annat använt sig av hemlig kameraövervakning för att kunna bevisa att 49-åringen inte har så allvarliga funktionshinder som han påstått. Under våren 2013 hade polisen bland annat en kamera riktad mot mannens ytterdörr.

49-åringen har suttit häktad sedan den 4 september och nekar till brott. – Han har och har haft rätt till personlig assistans, säger 49-åringens advokat, Hans-Christian Renström.

Rättegången, som är planerad att pågå under nio förhandlingsdagar i Linköpings tingsrätt, inleds den 30 januari.

Så långt en förkortat artikel från Corren – Pettersson vill dock gärna komplettera med följande

  • Sadek Hassan Ali, född 1965, 49-åringen, tolkbehov på arabiska, åtalas för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott
  • Linda Ali, född 1977, tolkbehov på arabiska, åtalas för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott (analfabet enligt domen)
  • Ghailan Abdulhorr Gzar, född 1973, åtalas för grovt bidragsbrott
  • Khosrow Golali Bakhtiar, född 1962, medborgare i Iran, tolkbehov på persiska, åtalas för bidragsbrott
  • Fariba Heidari Joneghani, född 1969, medborgare i Iran, tolkbehov på persiska, åtalas för grovt bidragsbrott
  • Reza Heydari, född 1959, åtalas för grovt bidragsbrott (inte dömd, bifinner sig utomlands)
  • Goran Herman Moshrefy, född 1988, åtalas för grovt bidragsbrott
  • Hamza Saleh Mahdi, född 1975, dubbelt medborgarska (Irak + Sverige), tolkbehov på arabiska, åtalas för grovt bidragsbrott

Sadek Hassan Ali, har alltså varit här sedan 2005, kanske betydligt längre, under den tiden har han inte haft viljan att lära sig svenska men trots detta blivit svensk medborgare. Jag säger som så många gånger tidigare, Mena-folket hatar allt vi står för utom våra pengar…

”Om du kommer från Mellanöstern ser du med förundran på skandinavisk samhällssyn. Du kommer från ett ställe som kännetecknas av blodiga strider mellan en lång rad grupper. Så din utgångspunkt är självbevarelsedriften. Den utgångspunkten tar du med till Skandinavien. Landet som du kommer till ser ut att ligga öppet med en massa fördelar som väntar på att bli utnyttjade. Så uppstår bidragsutnyttjandet, föraktet för det nya landet och synsättet” ”det ju bara är svenskarna man lurar”.

Ovanstående rader har skrivits av Thomas Gür, invandrare från Turkiet och journalist.

2 thoughts on “Fängelse för assistansfusk, 7-0 till bortalaget

  1. sju klövern rätta namn är de sju grovt kriminella! De gör en olaglig handling när de ger bort vår välfärd. Det är de sju klövern grovt kriminella som borde utvisas samt bli skadestånd skyldiga till oss som betalt in skatt. Sista möjligheten är detta år när vi får val. Tror ju inte utan de har fixat valsedlarna redan och delat upp dem mellan sig. När det inte går längre låter de SD vinna så de kan lämna sina uppdrag med rak rygg. Tala om maffia – sverige har den värsta maffian i svensk riksdag – de kan stjäla mång miljard belopp utan någon reagerar. Nu är alla svenskar upp till 45 år i minoritet. De sju kriminella har gett bort mer än halva vår välfärd + att de lånar nu 400 miljarder årligen – ja de t o m lånar för att kunna betala räntorna på de lån som de tagit – Nu vill de öka skatterna – men de har glömt bort att de har kastat ut nästan alla företag ur sverige och har snart bara arbetslösa kvar – var skall de få skatterna ifrån.. Ett skolbarn räknar bättre än borg och de sju kriminella – för de sju kriminella räknar bara sina egna arvoden så högt som möjligt. Märkligt att de får fortsätta mycket märkligt tycker jag. Min välfärd och samma med din + våra pensioner som är bara hälften av andra länders pensioner. De sju kriminella delar redan nu platserna i svensk riksdag. Värre kriminella kan man inte hitta om man inte ser på länder som Afrika typ Robert Mugabe i ZIMBABWE. Grattis!
    mvh Bertil Nilsson.

KommenteraAvbryt svar