Egypten

Egypten är arabvärldens ledande land, politiskt och kulturellt. Egypten är det folkrikaste landet i Mellanöstern och har Afrikas tredje största befolkning med c:a 83 miljoner invånare. Till ytan är det dubbelt så stort som Sverige men befolkningen är starkt koncentrerad till en liten yta; Nildalen och flodens delta är bland de tätast befolkade områdena i världen. Den stora majoriteten är araber, och arabiska är officiellt språk.

Pyramiderna vittnar än idag om en av världens äldsta civilisationer: faraonernas rike som uppstod 3000 f Kr och dominerade i två årtusenden. Småningom hamnade Egypten under främmande styre och vid vår tideräknings början blev det en del av romarriket. Kristendomen slog rot tidigt. På 600-talet kom arabiska erövrare och med dem islam. Från 1500-talet ingick Egypten i det löst sammanhållna osmanska riket. Från 1800-talet dominerade europeiska makter, och 1882–1922 fungerade landet som en brittisk koloni. Även därefter var britternas inflytande stort.

Islam har varit den dominerande religionen i över 1 000 år. Nästan alla muslimer bekänner sig till islams huvudinriktning sunni. Runt en tiondel av befolkningen tillhör den koptiska kristna kyrkan, som har funnits i landet i nära 2 000 år.

Egypten är ett av Mellanösterns fattigaste länder. De huvudsakliga inkomstkällorna olje- och gasexport, turism och intäkter från Suezkanalen sker till stor del i offentlig regi och är beroende av externa faktorer. Politiskt har landet annars rört sig från socialistisk centralstyrning mot större marknadsorientering. Omvälvningarna 2011 ledde till stora störningar i ekonomin.

Efter 30 års auktoritärt styre tvingades president Hosni Mubarak avgå i februari 2011 efter omfattande folkliga protester. I början av 2012 fick landet ett nytt folkvalt parlament, dominerat av det tidigare förbjudna Muslimska brödraskapet. Det efterföljande presidentvalet vanns av brödraskapets Mohammed Mursi. Han hamnade i konflikt med det tidigare styrande militärrådet och med delar av domstolsväsendet, som bland annat ogiltigförklarat parlamentsvalet. Mot slutet av året godkändes en ny författning, och ett nytt parlamentsval planerades. Samtidigt växte protesterna mot regeringen från liberala, kristna och sekulära egyptier, som befarade en islamisering av samhället.

Igår avsattes president Mursi av militären, nu har efterträdare ett nästan omöjligt uppdrag.

Egypten är ett förmodernt samhälle, med nästan 50 % analfabetism, 30 % inavel, en 90 % kvinnlig könsstympning och en arbetslöshet på över 40 %. En fjärdedel av egyptierna är undernärda och regeringen väntar på den jätteskörd som aldrig kommer och under tiden köper de mat och vapen för lånade pengar.

Egypten är ett svart hål…

Källor: Landguiden med flera

4 thoughts on “Egypten

  1. Hellre militärstyre, än kommunism. Men helst en sund demokrati. Som Turkiet under Kemal Attatürk exempelvis, eller under Kenan Evren. Ja, Turkiet har varit ett gott exempel på en sekulär muslimsk stat. Men också den enda. Men rådet som nu är i Egypten , verkar lovande. Med militären, kopterna, nån muslimsk ledare, en del av rebellerna och en författningsdomare som styr. Kan bli bra.

  2. Varg i Veum – Varg i veum, av fornisländska vargr i véum, "dråpare (förbrytare) i helgedomen", var en fredlös person. "Veum" är dativ av vi, ett gammalt ord för helgedom eller kyrka. Ursprunglig betydelse en brottsling som begått brott inom ett helgat område, som en kyrka. Ordet "varg" betydde förr "våldsverkare". Gammalsvenska vargher betyder både varg och våldsverkare, förstörare. "Varg" användes som ett noaord för "ulv" som vargen tidigare kallades. I överförd betydelse: allmänt avskydd människa, persona non grata. Varg i veum motsvaras av det från tyskan lånade fågelfri.
    Varg i Veum skriver:

    Det är i sanning en monumental uppgift att försöka styra Egypten till ett modernt samhälle. Islamska strukturer bryts inte ner så lätt. Islam lever på att människor hålls i misär. Jag brukar inte vara någon större anhängare av kommunism, men dess förakt för religion är någonting jag sympatiserar med. Det är bara kommunism som egentligen kan bekämpa ner islamska strukturer i längden då de verkar i samma samhällsskikt. Trots mitt ”hat” mot kommunism så tror jag att den är den rätta ideoloigin att bekämpa den islamska.

    Kapitalismen eller marknadsekonomin är ju inte känt för att stå på de svagas sida, så de är inte lösningen i islamska länder. Malaysia undantaget, där har kapitalismen bearbetat islam till att acceptera en civiliserad världsbild, även om landet inte har nått hela vägen än.

  3. Har nyss talat med en mycket lycklig man via Skype från Alexandria (stad i norr vid Medelhavet, ca 3 miljoner innevånare). Han har bytt logga och jag frågade vad den betydde. Bilden föreställde en månskära och ett kors. Jag fick veta att de har en förening med både muslimer och kristna! Vi hade en lång diskussion om händelserna i landet, om Morsi och Muslimska Brödraskapet.

KommenteraAvbryt svar