Kirgizistan

Av Pettersson som idag presenterar land nummer 36 i serien om hur ”fredens religion” islam behandlar kristna i olika islamska länder. Kristna valdes för att kristendomen är världens största religion och för att det är enkelt för var och en att jämföra med hur den ”intoleranta och rasistiska” kristna västvärlden behandlar muslimer som flyttat till väst med hur muslimer behandlar kristna runt om i världen.

Kirgizistan – Landets första fria och rättvisa val hölls i oktober 2011 och gav kirgiziska minoriteter rättslig status. Men landets kristna brottas ständigt med diskriminering från samhället och staten struntar fortfarande i trosfriheten. De strikta lagar om religion som infördes 2009 gäller fortfarande och gör att det i stort sett är omöjligt för kyrkor att registrera sig. Kristna övervakas av både staten, muslimska ledare och grannar. Att omvända sig till kristendom är förbjudet. Kristna utsätts för misshandel och attacker mot sina mötesplatser och hem.

Kirgizistan ligger i Centralasien och gränsar i söder till Kina. Landet blev självständigt 1991 efter Sovjetunionens kollaps. Sedan har spänningar mellan norr och söder ökat, förstärkta av antidemokratisk utveckling. 2010 kulminerade de politiska motsättningarna i våldsamma protester, som fick president Kurmanbek Bakijev att fly landet. Etniskt våld utlöstes med hundratals dödsoffer som följd, men demokratiska val hölls och en socialdemokratiskt ledd regering tilllträdde i slutet av 2010. 

Det område som idag utgör Kirgizistan var under antiken ett viktigt handelsområde utmed den klassiska Sidenvägen. Efter mongolhärskaren Djinghis khans härjningar kunde kirgiziska stammar bilda eget rike som dock åter splittrades av främmande härskare. På 1800-talet erövrades Kirgizistan av Ryssland och infogades 1918 i Sovjetunionen.

Kirgizistans självständighet från Sovjetunionen 1991 följdes av demokratiska och marknadsekonomiska reformer under president Askar Akajev. Hans styre blev dock allt mer auktoritärt och Akijev störtades i den så kallade tulpanrevolutionen 2005. Den nya regimen under Kurmanbek Bakijev följde samma mönster och jagades från makten 2010.

Kirgizistan var på sovjettiden (1918-1991) en av de fattigaste unionsrepublikerna, och läget försämrades efter självständigheten 1991. Några år in på 2000-talet levde drygt 40 procent av befolkningen i fattigdom. I jordbruksområdena i söder är det sämre ställt än i industriregionen i norr.

Bergslandet Kirgizistan är fattigt med en liten odlingsbar yta och en underutvecklad industri. Boskapsskötsel är en viktig försörjningskälla för invånarna. Gränshandeln och smugglingen är omfattande, nästan hälften av ekonomin är svart. Landet, som är beroende av bistånd från Ryssland, Kina och västländer, hoppas på växande utländska investeringar i de stora outnyttjade mineraltillgångarna. Guldbrytningen har ökat under senare år.

  • Statsöverhuvud: President Roza Otunbayeva
  • Folkmängd: 5,4 miljoner
  • Kristna: 292 500
  • Huvudreligion: Islam
  • Statsskick: Republik

Tidigare länder i serien: Afghanistan, Saudiarabien, Somalia Iran Maldiverna Uzbekistan Jemen Irak Pakistan Nigeria Mauretanien Egypten Sudan Turkmenistan Tjetjenien Qatar Algeriet Komorerna Azerbajdzjan Palestina Libyen Oman Brunei Marocko Tunisien Kuwait Turkiet Tadzjikistan Syrien Förenade arabemiraten Djibouti   Jordanien Kazakstan  Bahrain

Källor: Landguiden, Open Doors, Globalis m.fl

KommenteraAvbryt svar