Forskningsstudie om mediekritik

MEDIA. I början på 2016 fick Pettersson fick ett mejl med förfrågan angående en forskningsstudie om mediekritik, hur människor som är aktiva inom Alternativ Media ser på de traditionella medierna, på möjligheten att delta i det offentliga samtalet och i slutändan även demokratin.

Förfrågan kom från Kristoffer Holt, docent i Medie- och kommunikationsvetenskap vid Institutionen för Medier & Journalistik (MJ), Linnéuniversitetet (Kalmar/Växjö). Läs mer HÄR.

Jag valde att inte ställa upp på en muntlig intervju som önskemålet var, men erbjöd mig att svara på skriftliga frågor vilket Holt godtog.

Svd har skrivit en liten artikel om detta. 

Nåväl, forskaren Kristoffer Holt använder uttrycket “invandringskritiska alternativmedier”, ett begrepp och applicering han dessutom styrkte genom källhänvisningar. Studien omfattade Petterssons och elva andra alternativmedier.

Det uttrycket blir med Expressens och dess chefredaktör Thomas Mattssons ord ”hat- och hotsajter” och det säger en hel del om de etablerade mediernas synpunkt på oliktänkande. (Thomas Mattsson börjar 35:40 in i filmen)

 

Thomas Mattsson är inte ensam om att låta som Tredje rikets propagandaminister Joseph Goebbels. Goebbels lär en gång ha påpekat att om man upprepar en lögn tillräckligt många gånger så tror folk slutligen att det är sanning.

Mattsson använder den strategin och upprepar stadigt lögnen ”hat- och hotsajter” då han hänvisar till alternativmedia.

Det visar att Thomas Mattsson drivs av irrationella känslor, inte objektiv vetenskap, vilket skapar uppenbara problem om man som Mattsson är chefredaktör på en stor svensk tidning.

Vidare påpekar Mattsson att alternativmedia ”ofta är behäftade med felaktigheter”, alltså publicerar falsk information. Detta visar hur totalt okunnig och lögnaktig chefredaktör Mattsson är. Alternativa media hämtar sin information från traditionella medier, exempelvis Expressen, och Mattsson påstår alltså att traditionella medier och hans egen Expressen därmed ”ofta är behäftad med felaktigheter”.

Bakom rubriken döljer sig somalier som är somaliska medborgare, det tycker Thomas Mattsson är korrekt journalistik medan sanningen avslöjades av alternativ media.
Bakom rubriken döljer sig somalier som är somaliska medborgare, att kalla dem svenskar tycker Thomas Mattsson är korrekt journalistik. 

Mattsson och andra anklagar alternativmedia för att ”ofta” publicera felaktig information utan att hänvisa till någon källa som kan bekräfta att hans uttalande verkligen är korrekt och sanningsenligt. Mattsson framställer sig därmed som en inkompetent lögnare.

Mattsson påstår även att han inte delar värdegrund med alternativmedia, och det betyder att Mattson förkastar demokrati, yttrandefrihet, åsiktsfrihet, mänskliga rättigheter med mera som omfattar alternativmedia.

Mattsson påpekade även att alternativmedia blandar sanningar, halvsanningar med direkta lögner utan att visa några exempel på detta men när det gäller att blanda sanningar, halvsanningar med direkta lögner, och dessutom mörkläggningar, är det inte alternativmedia som är värst men det vet Expressen och Thomas Mattsson mycket väl. t.

Expressen, Aftonbladet och andra har mycket att lära av forskaren i debattpanelen Kristoffer Holt som inledde presentationen med att klargöra definitioner, delge källhänvisningar och förklara metodologi. När Holt inte kunde bekräfta något valde han hederligt att avstå från att besvara frågan utan spekulationer och istället påpeka att framtida forskning ska granska ämnet. Vi lärde oss att Mattsson och Holt är direkta motpoler både vad gäller professionalism och integritet.

En central poäng i sammanhanget är att en av forskarna i panelen konstaterade att han oroas över den negativa utvecklingen i det svenska mediesamtalsklimatet. Mattsson är som vi väl vet en stor anledning till just denna negativa trend. Thomas Mattssons Expressen använder exempelvis våldsverkande vänsterextremister för att hänga ut oliktänkande  och skrämma dem till tystnad.

I förbifarten under paneldiskussionen nämnde Mattsson även att han inte kunde se traditionell media ränna runt på ett hotfullt sätt och knacka dörr hos folk. Han verkar helt ha glömt hans egna Expressen-anställadas hembesök och uthängningar.

Mattsson föraktar och nedvärderar läsare av alternativmedia och vår intelligens och det betyder att Mattsson idiotförklarar sina egna medarbetare eftersom de regelbundet besöker bland annat Petterssons.

I Mattssons värld kallas den maktutövning han representerar “pressetik”. I verkligheten förespråkar Mattsson och andra censur för att han vill ha monopol på sanningen och kunna för medla ”rätt” nyheter. Mattsson och hans kollegor har förlorat monopolet på hur det svenska folket ska införskaffa sig information. Mattssons eget levebröd och mångmiljoninkomst står ytterst på spel.

– Avslutningsvis vill Pettersson helt ärligt tala om att jag inte delar Thomas Mattssons värdegrund…

Läs lite om hattidningen Expressen HÄR. 

 

4 thoughts on “Forskningsstudie om mediekritik

  1. En av anledningarna till varför folk med åsikter vänder sig till t.ex. Pettersson är nog att man vill diskutera saker och ting.
    Jag brukade kommentera i Länstidningen i Södertälje, men jag och flera andra som har olika uppfattning om verkligheten än de PK-anhängare som skriver där har slutat kommentera där. Så nu är det enbart positiva åsikter om invandringen och dess kostnader som florerar i den tidningen.

KommenteraAvbryt svar