FMV har beställt ett tredje GlobalEye

FÖRSVARSMAKTEN. Saab har idag tecknat ett kontrakt med Försvarets Materielverk (FMV) gällande leverans av ett tredje spanings- och ledningsflygplan av typen GlobalEye till Sverige. Ordervärdet är cirka 2,6 miljarder SEK och leveransperioden är 2024-2029.

SAAB GlobalEye är i grunden att affärsplan av typen Bombardier Global 6000, som byggs om till ett spanings- och ledningsflygplan med den karakteristiska radarn på taket.

Ordern är baserad på en option som ingick i det kontrakt som Saab tecknade med FMV i juni 2022 gällande två GlobalEye samt optioner på två ytterligare system. GlobalEye har den svenska beteckningen S 106. 

– Vi är stolta att bidra till Sveriges försvar med ytterligare ett GlobalEye, som ger en unik översikt och förståelse av vad som händer i omgivningen samt förmåga att tidigt upptäcka och förvarna om möjliga hot i luften, på havet eller på marken, säger Micael Johansson, Saabs vd och koncernchef. 

GlobalEye ger spanings- och ledningsförmåga över luftrum, hav och mark megd ett antal aktiva och passiva sensorer som gör det möjligt att upptäcka och identifiera objekt på långa avstånd. Genom att skicka information i realtid till enheter i Flygvapnet, Armén och Marinen ger GlobalEye en samlad lägesbild av vad som sker i omgivningen, och förmåga att tidigt upptäcka hot. 

Saab-aktien, som gått upp med över 60 procent sedan årsskiftet. SAAB:s största ägare är Wallenbergs olika bolag med knappt 40 procent, sedan kommer Swedbank, samt amerikanska, svenska och norska försäkringsbolag och fonder.

Svenska intressen äger 70 procent av SAAB, USA 12 procent…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

3 thoughts on “FMV har beställt ett tredje GlobalEye

  1. Ja det är hög tid att smida om plogar till vapen . Samarbete mellan terrorister I islam med Putins välkända kommunis typ Stalin.
    Det måste ju bara dtopas kosta vad det kosta vill

    7
    5

KommenteraAvbryt svar