Jas 39 Gripen landar och lyfter på landsvägen

FLYGVAPNET. Här visas en ny styrkeuppvisning av JAS 39 Gripen upp. Stridsplanet landar och startar från en smal svensk landsväg och demonstrerar sina unika STOL-egenskaper. Övningen är ett sätt för svenska piloter att träna på att landa och starta vid alternativa platser än de vanliga flygbaserna.

I ett nytt klipp på Youtubekanalen Military Agenda får vi se unika närbilder på hur JAS 39 Gripen landar och flyger iväg från en svensk landsväg. Övningen är något som Flygvapnet gör och kräver ofta ett stort samarbete mellan flera olika avdelningar. – Det är en jätteorganisation här med flygledning, tekniker, vakter och meteorologer, sa Johan Lindqvist, utbildningskoordinator, till SVT när liknande övningar gjordes utanför Lidköping tidigare i år.

Det svenska flygvapnets Gripen-piloter övar konsten att landa på en civil landväg under en träning nära Göteborg. Svenska stridspiloter lär sig att landa på civila vägar för att ge dem extra flexibilitet i händelse av en kris. Om en flygbas, flygplats eller ytterligare landningsbana är skadad eller otillgänglig, kan stridsflygplanet JAS 39 Gripen landa på vägar som är speciellt utformade för att rymma stridsflyglandningar. När den väl har landat använder Gripen mobil tankning (FARP), som fyller bränsle och vapen på några minuter innan planet lyfter igen. Gripen är flerrollsjaktplan, med förstärkt landningsställ som är tillräckligt stödjer flygplanet tillräckligt högt över asfalten för att förhindra att skräp sugs in i jetplanets insugningskanal.

-Pettersson är inte militär men tror att en flock Gripen utspridda i Ukrainas stora skogar skulle kunna göra en bra insats i kriget…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

6 thoughts on “Jas 39 Gripen landar och lyfter på landsvägen

  1. Det finns all anledning att bli imponerad, men..
    Förutom Mönsterås så var i princip alla ”vägbaser” reservbanor till ett fält i Bas90. Idag finns bara två kompletta baser kvar, för övning.
    Det fanns ett stort antal Basbataljoner till detta, vilket det inte gör idag. Rörlig klargöring var normalt, vilket inte är fallet idag.

    Hela denna sörja avhandlades av försvarsbloggare som ”Strilaren”, ”Flygingengören” och ”Wiseman” på 10-talet. Nedläggningen av Bas90 var troligen en av de största katastroferna för vår försvarsförmåga.

    Det är inte så enkelt som att ”bara” landa på en väg. All infrastruktur med skyddade förläggningar och ledningsplatser samt underhåll med ammunition, drivmedel och underhåll är borta.

    Så även om det är imponerande, för det är det, så är det mest ”show off”.

    ”Tack Göran Persson och Miljöpartiet för detta”.

    Läs länkarna nedan, som är försvarsmaktens från egna sida och bli deprimerad. Det jag skrivit ovan, fast mer omfattande, finns i länkarna.

    https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/6-information-och-fakta/historia/vagbaserna/fortv_rapport_2006.1.pdf

    https://www.forsvarsmakten.se/siteassets/6-information-och-fakta/historia/vagbaserna/fortv-2007-1.pdf

  2. Det gjorde man med Viggen också, redan på 70-talet. Socialdemokraterna och Moderaterna har lagt ner ett jättejobb på att förstöra de flesta av landsvägsbaserna. KD, L, C, V och de Gröna Khmererna är förstås inte hellre oskyldiga till förstörandet av vårt försvar.

    • Sossarna och MP låg bakom försvarsbeslutet 00 och 04, vilket var det som havererade försvaret. Moderaterna kan tilldelas pris för sin underlåtenhet att bromsa medans något fanns kvar, men om det gäller för Bas90 vet jag inte.

  3. När man ser denna film får man tusan ” ståpäls” Tror detta plan skulle kunna göra underverk i Ukraina. men jag såg en kommentar p någon site att Ryssarna förstört 6 av våra Leopard stridsvagnar. Försökt goggla men ser inget om det?

    6
    2
    • Vad är märkligt med det?
      Krig genererar förluster av både materiel och personal, så varför inte några av ”våra” vagnar? Det skall möjligen ses som en kvittens på att grejerna används.

KommenteraAvbryt svar