22-åring lyssnade på k-pop – straffades med offentlig avrättning

UTRIKES. K-pop, förkortning av koreansk pop, är en musikgenre som har sitt ursprung i Sydkorea. K-pop är den mest populära och bäst säljande musikgenren i Sydkorea.

Några band som sysslar med K-pop. De ser betydligt trevligare ut än rappare…

En 22-årig nordkorean avrättades offentligt för att ha sett och delat sydkoreansk film och musik, hävdar en ny rapport, som lyfter fram Pyongyangs desperata försök att hejda flödet av information och kultur utifrån, rapporter The Guardian.

Fallet, som beskrivs i 2024 års rapport om de mänskliga rättigheterna i Nordkorea som släpptes av Sydkoreas enhetsministerium på torsdagen, sammanställer vittnesmål från 649 nordkoreanska avhoppare.

Enligt en icke namngiven avhoppares vittnesmål avrättades den unge mannen från södra Hwanghae-provinsen offentligt 2022 för att ha lyssnat på 70 sydkoreanska sånger, sett tre filmer och distribuerat dem. och kultur”.

Rapporten beskriver omfattande ansträngningar från nordkoreanska myndigheter för att kontrollera externt informationsflöde, särskilt riktat mot ungdomar.

Andra fall av tillslag inkluderar straff för ”reaktionära” metoder som brudar som bär vita klänningar, brudgummar som bär bruden, bär solglasögon eller dricker alkohol från vinglas – allt ses som sydkoreanska seder.

Mobiltelefoner inspekteras också ofta för stavningar av kontaktnamn, uttryck och slangtermer som uppfattas vara av sydkoreanskt inflytande, hävdar rapporten. Medan båda Korea delar samma språk, har subtila skillnader uppstått sedan uppdelningen efter Koreakriget 1950–53.

Förbudet mot K-pop är en del av en kampanj för att skydda nordkoreaner från den västerländska kulturens ”ondskefulla” inflytande som började under den tidigare ledaren Kim Jong-il och intensifierades under hans son Kim Jong-un.

År 2022 sa den amerikanska regeringsfinansierade Radio Free Asia att regimen slog ner på ”kapitalistiskt” mode och frisyrer och riktade in sig på skinny jeans och T-shirts med främmande ord, såväl som färgat eller långt hår, stod det.

Experter säger att att tillåta sydkoreansk populärkultur att sippra in i det nordkoreanska samhället kan utgöra ett hot mot ideologin som kräver absolut lojalitet till den ”ofelbara” Kim-dynastin som har styrt landet sedan det grundades 1948.

Hela artikeln på The Guardian…

-Pettersson undrar varför diktaturer som Kina, Nordkorea, Ryssland med flera försöker hindra västerländsk kultur när deras egen är överlägsen. Folk är inte dumma, de begriper…

Jag är långt ifrån någon lysande musikkritiker men tycker att den koreanska popen verkar vara en variant på den västerländska som vi hört sedan 1960-talet.

Ett Nordkoreansk alternativ hyllar den store ledaren Kim Jong Un

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “22-åring lyssnade på k-pop – straffades med offentlig avrättning

  1. Kommunismen har haft ihjäl mer människor på många sätt än alla krig tillsammans i världen..

    Lägg nu en röst på VPK. och möt verkligheten…sossarna är samma skräp i annan form..

    Poff.

  2. Man ser här vilken skillnad socialistiskt förtryck gör i ett samhälle, det skapar både mänskligt lidande sämre levnadsvillkor. Propaganda och desinformation måste vara det enda som håller den ondskefulla socialismen vid liv, när kommunisterna väl har kommit till makten finns det ingen frihet kvar.

    8
    1
  3. Värt att notera är, att alla kommunist (vänsterdiktaturer), är mycket noga med att ordet demokrati, i en eller annan form ingår i landets namn.
    På samma sätt vill Sveriges socialistiska vänsterblock, gärna luta sig mot ordet, ”demokrati”, för att på så sätt framstå som ett humanistiskt alternativ.
    Demokratiska Folkrepubliken Nordkorea är ett strålande exempel på hur man förvrider betydelsen av demokrati.
    Sveriges Socialdemokratiska Parti, är ett annat!

    18
    1
  4. Har läst några böcker av folk som lämnat landet. Brukar stå och tjafsa med en kommunist som besökt landet flera ggr. Han är helfrälst, på tal om svält medger han inte att någon dött av svält. Det måste vara ett av historiens värsta exempel, på slavstat i modern tid. Funktionärer kommer hem och kollar om du har dam på tavlan av de stora ledarna, vilket kan ge arbetsläger. Det är inte mycket vi hör eller ser av dessa skurk stater som Venezuela och N Korea. Om det varit någon högerregim som behandlat sin befolkning så illa så hade vänstern haft julafton och Göran Greider suttit fastspikad i TV studions soffa för att kommentera.

    20
    1
  5. Vi har ju ett vänstervridet SR och SVT som tidigare hade monopol på radio och TV, det blev ju i praktiken socialisterna som bestämde över vår kultur här också. Kalle Anka på julafton var ett resultat av SVT:s förbud mot amerikanska tecknade serier, för på den tiden (70/80-talet) om det skulle köpas in barnprogram skulle det helst vara från Sovjet och andra öststater, och absolut inte USA.

    25
    1

KommenteraAvbryt svar