De byggde kärnkraft i Sverige på fyra år

ENERGIPOLITIK. Vattenfalls ambition att få till ny kärnkraft under första halvan av 2030-talet vid Ringhals bygger på en ”pressad” och optimistisk tidplan, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall. Det finns flera hinder bolaget behöver ta sig förbi, som ansökningar, politiska beslut, fastighetsköp och naturreservat, rapporterar Sveriges Radio, målet är driftsättning för ny kärnkraft inom elva år.

Gruppen som Tidningen Näringslivet varit i kontakt med omfattar Andreas Borsos, Göran Engberg, Bengt Ivung, Gunnar Karlsson, Arne Kjellberg, Nils-Olov Jonsson, Tord Sterner och Ove Wilder. Samtliga har erfarenheter från teknik- och projektledarpositioner inom nyckelföretaget Asea-Atom för kärnkraftsetableringarna under perioden 1970 till 1985 och därefter för underhåll och förnyelse. De träffas regelbundet för att diskutera framstegen i att säkra Sveriges elförsörjning. Talesmän för gruppen vid denna kontakt är Bengt Ivung, Nils-Olov Jonsson och Göran Engberg.

På 70-och 80-talet var de med och byggde upp kärnkraften i Sverige. Nu berättar de vad som krävs för att få fart på dagens processer. ”Kompetenser, förmågor och till och med kapital finns i långt större utsträckning än när vi genomförde en minst lika omfattande utbyggnad”, säger de samstämt till TN.

1970–1985 driftsattes sammanlagt tolv block i Sverige. Vårt deltagande omfattade främst de nio enheter som levererades av dåvarande Asea-Atom till svenska brukare och de två som samtidigt levererades till finska TVO. Samtliga levererades i allt väsentligt inom tids- och kostnadsramar.

Exempelvis tog det bara 50 månader mellan första gjutning till nukleär driftsättning av Oskarshamn 3.

Den första i Sverige och den första till Finland levererades nyckelfärdiga i fastprisavtal.

-Pettersson noterar att det på 1970-1980 talen byggdes kärnkraft på 4-5 år per reaktor, totalt tolv rektorer, sex är nedstängda av politiska skäl och de övriga sex fungerar utmärkt än idag.

Vad har det blivit för fel på vårt samhälle som inte kan göra samma sak fast bättre idag?

Två kärnkraftsreaktor i Barsebäck stängdes redan 1999 respektive 2005 under en S-regering. Sedan 2014 har S + MP dessutom stängt två reaktorer i Oskarshamn 2015 respektive 2017 och ytterligare två reaktorer i Ringhals den 30 december 2019 respektive den 31 december 2020. Alla sex reaktorerna har stängts av politiska skäl. Det hade varit bra att ha de sex nedlagda rektorerna idag. Vi hade också sluppit tusentals förlustsnurror i naturen och inte behövt köra Karlshamnsverket på olja. Dessutom stoppade de rödgröna två planerade reaktorer, Ringhals 5 och 6, som hade varit klara eller nästan klara idag om Vattenfall fått fortsätta sina planer…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “De byggde kärnkraft i Sverige på fyra år

  1. Kärnkraftsmotståndare försöker i avsaknaden av skam eller blygsel överrösta varandra i att det tar för lång tid att bygga kärnkraft. Att bygga vindkraft tar längre tid med samma effekt men det har ingen i opposition fattat än. Bra att experterna i frågan äntligen får ordet i den officiella debatten. Låt det gärna fortsätta. Det har nu alltför länge varit irriterande och meningslöst käbbel av de, som drivs av okunskap och hybris. Endast SD i riksdagen med Elsa Widding och Jessica Stegrud har försökt förklara med sakliga argument i sansad debatt om kärnkraftens fördel mot vindkraft i elnätet. Vad håller Sverige på med egentligen?

  2. ”…Vad har det blivit för fel på vårt samhälle som inte kan göra samma sak fast bättre idag? …”

    Idag har vi ju kulturmarxistiska dogmer, genusteorier, mångfaldhetsplaner och annat som måste tas oerhört stor hänsyn till.
    Samt sist men inte minst ”Greta-Opnionen”!

  3. Förvisso stämmer det att det tog 50 månader mellan första gjutning och driftsättning av O3:an. Man skall dock ha i minnet att allt var sedan länge förberett, plats utsedd, reaktortank påbörjad, byggare kontrakterade, tillstånd klara. Där är vi inte idag. Mycket av kunnandet har vi också tappat.

  4. NKT-bygget i Karlskrona polisanmält som miljöbrott | SVT Nyheter

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/nkt-bygget-i-karlskrona-polisanmalt-som-miljobrott

    Det här kunde man tänkt redan när man industrialiserade ön för femtio år sedan. NKT är en viktig kugge i den gröna omställningen. Så det är väl smällar man måste ta.

    Förresten så vill NKT bygga ett ännu högre torn. Det går åt många och långa kablar när allting ska gå med elektricitet.

    Hur blir det med reaktortankar kommer det att tillverkas några sådana framöver? Det var ju så det började på Verkö en gång.

    Är det mycket mat på en långbensgroda?

  5. Det borde gå alldeles utmärkt att bygga 12 reaktorer på 72 månader.
    Väljer de en generation 3+ reaktor är den mycket mindre och kräver mindre material och byggtid än de generation 1 som vi har idag i Sverige.

    11
  6. Läser vad Pettersson skriver och får fullkomlig fnatt. Ytterligare en kvinnlig chef på en av landets viktigare positioner, som omedelbart ser svårigheter att utföra det jobb hon är ålagd att göra.
    Kan det vara så enkelt att gubbarna på 70-80-talet, besatt handlingskraft och att fjollan, som ersatt dessa endast har genderutbildning eller någon annan skitlära? Det är fullt möjligt att Desirée Comstedt besitter den kompetens som krävs, men då saknas kraften att få loss tummen.
    Sveriges skattebetalare kräver handlingskraft, inte gnäll!
    Min ilska är natuligtvis färgad av de ständigt återkommande haverierna inom myndigheter, där avdankade politiker ofta är generaldirektörer.
    Politiken har smugit sig in i varje vrå av samhället, kompetens är numera av mindre vikt.

    28
  7. Livsavgörande beslut skall inte kunna genomföras på de lättvindiga premisser som S och Mp tilläts göra.
    Ett enkelt sätt vore att när slika förslag kommer – som har betydelse för Sveriges väl och ve – borde det vara ett val emellan. Inte en politisk överenskommelse mellan två partier där det ena (Mp) hade ”ideologiska” skäl(?) och det andra (S) som bara ville behålla makten.
    Skadan av dessa två partiers strävan har satt djupa ekonomiska och sociala ärr i den svenska folksjälen!

    23
  8. ”Vad har det blivit för fel på vårt samhälle som inte kan göra samma sak fast bättre idag?”

    Vi har fått dubbelt så många lagar och regler och tusen regleringar på EU-nivå. Samt Miljöpartiet vars hela existens går ut på att stänga kärnkraftverk.

    Finns säkerligen andra problem som färre utbildade inom området också. Kärnfrysiker är nog inte förstahandsval för särskilt många blivande studenter idag.

    26
      • Om man tar bort betyget underkänd, så ingen kan bli underkänd. Då stiger ju kompetensen. Vad väntar man på?

        20
      • Fast det har väl nästan alla som gått ut gymnasiet.
        Våra politiker kom ju till politiken främst för att det var den enda plats där de kunde nå framgång, med några få undantag.

    • Det är nog bara en liten del av förklaringen. EU samt svensk byråkrati är den egentliga anledningen skulle jag gissa på.

      18
  9. I dagens Svenska politiska värld måste först gigantiska miljöförstöringar genomföras ”Fågelgiliotiner och Solparker” innan politikerkräken får tummen ur analen !!!!

    30

KommenteraAvbryt svar