9-åriga Lisa får stanna i Sverige

INVANDRING. Nioåriga Lisa får stanna i Sverige. Vår advokat har precis ringt och berättat att Lisa har fått tillfälligt uppehållstillstånd och vi är så himla lyckliga, säger Lisas vårdnadshavare Paulina Backström till P4 Skaraborg.

Lisa får stanna i Sverige minst till nästa sommar då hon kan ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd igen.

-Pettersson undrar varför det är så svårt att ge Lisa ett permanent uppehållstillstånd och ett svenskt medborgarskap. Den unga damen är född i Sverige, sköter sig och bor hos en bra familj.

***

TIDIGARE 2024-04-08 Mejl visar att Migrationsverket är aktivister och ljuger om nioåriga Lisa

KORRUPTION. Migrationsverket har flera gånger sagt att risken för barnhem är överdriven, det är andra lösningar som gäller när nioåriga Lisa ska utvisas, rapporterar SR P4 Skaraborg.

Lisa 9 år, född i Sverige och endast svensktalande hotas med utvisning till Albanien. Foto: Bosse Carlqvist/SVT

Nioåriga Lisa kommer att hamna på barnhem om hon utvisas till Albanien. Det visar en mejlkonversation mellan svenska och albanska myndigheter som P4 Skaraborg har tagit del av. I konversationen framgår att Lisas mamma inte anses ”kapabel” och att man inte heller hittat andra släktingar i Albanien som skulle kunna ta hand om henne. I ett mejl från november 2023 meddelar Albaniens ambassad i Sverige att personal från det center där ”barnet ska placeras” kan ta emot henne när hon anländer till landet.

Polisen undrar då om tolk kan ordnas, eftersom Lisa endast talar svenska. Ambassaden har enligt P4 Skaraborg inte återkommit med något svar på frågan. – Den visar väldigt tydligt att det är just mottagandet av sociala myndigheter i Albanien som är aktuellt och därmed blir det aktuellt att titta på hur hon kommer behandlas där, hur barnhem ser ut, säger Lisas advokat Robert Nyström till P4.

Migrationsverket har inte kommenterat uppgifterna.

***

TIDIGARE 2024-04-03 9-åriga Lisa utvisas medan våldtäktsmän och mördare får stanna

INVANDRING. En flicka i lågstadieåldern ska utvisas ensam till ett land där hon inte kan språket och inte har några släktingar som kan ta hand om henne. Hur är det möjligt?, undrar Joakim Lamotte.

Lisas klass har skickat brev till statsministern

Under åren har jag läst många domar som rör utvisningsbeslut. Eller rättare sagt avsaknad av utvisningsbeslut. Som när två män från Eritrea dömdes för att ha våldtagit en kvinna i flera timmar under knivhot. De slapp utvisning då de riskerade straffas i sitt hemland för att de avbrutit sin militärtjänstgöring.

Eller när en 21-årig man från Afghanistan våldtog en handikappad flicka tills hon blödde. Då ansåg Södertörns tingsrätt att det inte ”föreligger synnerliga skäl för utvisning”. Mannen fick vara kvar i Sverige.

Och förra året dömdes en person för att ha våldtagit en funktionshindrad ung man. Han var tidigare dömd för andra sexualbrott och även misshandel, men slapp utvisning då han sa sig vara homosexuell och hänvisade till homosexuellas situation i sitt hemland.

För att inte tala om mannen som mördade sin fru men slapp utvisning eftersom han hävdade att han konverterat till kristendomen. Därmed riskerade han förföljas i sitt hemland ansåg tingsrätten och lät mannen vara kvar i Sverige.

Att fortsätta räkna upp liknande fall till förbannelse är ingen svårighet. Jag har ett överfullt arkiv på min dator med liknande domar. Att rånare, mördare och våldtäktsmän ofta får stanna i Sverige, trots sina brott, är inte längre någon hemlighet. Det handlar om så kallade särskilt ömmande omständigheter eller anknytning till Sverige.

Ibland har åklagare dessutom helt enkelt struntat i att yrka på utvisning. Det är nämligen inte obligatoriskt, utan upp till varje åklagare. Så var fallet med 16-åringen som dömdes för att ha våldtagit den 12-åriga flickan i Stenungsund, som jag granskade för några år sedan. Trots att personen inte bott många år i Sverige och sannolikt även ljugit om sin ålder så var det inte ens tal om att utvisa honom.

Men nu handlar det inte om någon mördare, rånare eller våldtäktsman. Utan om en 9-årig flicka i Lidköping. Fallet har fått stor uppmärksamhet i Sverige eftersom Lisa ska utvisas ensam till Albanien, trots att hon inte kan prata albanska och inte heller har speciellt stor anknytning till landet.

All uppståndelse gör mig nyfiken och jag bestämmer mig för att titta vidare på ärendet, begär ut de allmänna handlingar som finns att tillgå och kontaktar så många berörda personer som möjligt. Tänker att det inte kan vara så illa som folk säger. Jag har ju själv sett hur lätt det är att slippa bli utvisad från Sverige. Varför skulle då denna lilla flicka skickas iväg till ett för henne främmande land?

Flickan heter Adelisa men kallas kort och gott för Lisa. Hon är född i Sverige och har bott här majoriteten av sitt liv. Större delen av tiden i Sverige har hon bott med Paulina och Hans som nu även är hennes juridiska vårdnadshavare.

När det gäller flickans biologiska föräldrar så är pappan okänd medan mamman är från Albanien och har en trasslig historia. Då hon varit oförmögen att ta hand om sitt barn så har Paulina och Hans blivit som föräldrar för Lisa. Precis som sin biologiska mamma har Lisa fått utvisningsbeslut av migrationsverket. Problemet är att Lisas biologiska mamma inte längre befinner sig i varken Sverige eller Albanien. Det innebär att Lisa vid utvisningen med största sannolikhet kommer hamna ensam, och utan att kunna språket, på ett barnhem i Albanien.

Eftersom Paulina och Hans ser Lisa som sin dotter bestämmer de sig för att adoptera Lisa. Det tycker alla är en bra lösning. Även Lisas biologiska mamma säger att det är det bästa för Lisa. En adoption skulle innebära att Lisa får stanna i Sverige med sina vänner och med dem hon betraktar som sin familj. Detta vore det bästa för Lisa anser alla runtomkring henne och Lisa vittnar om att det är vad hon själv allra helst önskar.

Men när saken prövas i tingsrätt och hovrätt görs en annan bedömning. Visserligen framgår det av domen att:

”Det kan inledningsvis konstateras att hovrätten inte finner någon anledning att ifrågasätta makarna Backströms lämplighet; tvärtom talar socialnämndens utredning med styrka för att de är lämpliga som adoptivföräldrar. ”

Läs vidare på Joakim Lamottes hemsida…

-Pettersson minns den så kallade afghanamnestin, när tusentals unga, ljugande afghanska män fick stanna utan giltiga asylskäl. Ibland går det…

Steget Efter

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “9-åriga Lisa får stanna i Sverige

  1. För att spela djävulens advokat. Undrar hur länge det dröjer innan mamma, pappa, syskon, mormor och morfar, samt farmor och farfar som i ett trollslag dyker upp och vill ha asyl i Sverige. Blir det nytt rekord i 👎 nu? Tiden lär utvisa om jag är en elak djävul eller om ni andra är lättlurade 🐑.

  2. Underbart!!!
    Om vi är i absolut behov att utvisa någon så finns gott om individer på ex: Kumla, Södertörn och Tidaholmsanstalten.
    Välkommen Lisa🤎

    13
    2
  3. Vilken olycka det vore för dem, om tösen i framtiden började rösta på ett konservativt politiskt parti ?

    Och den saken vet jag säkert att de tänker på, de djävlarna.

    13
    2
  4. Att det uppstått problem alltså.
    Annars går det lätt, om det är en flicka som icke är vit, det är ett återkommande fenomen.
    Vänstervridna gillar icke söta vita flickor eller pojkar.

    17
    2
  5. Idag fick jag fälla en tår – av glädje. 9-åriga och endast svenskspråkiga Lisa, får stanna hos sina svenska fosterföräldrar. Och slipper utvisas till barnhem i Albanien! Att tösen också är duktig i skolan gör inte saken sämre. Har det månde insmugit sig en gnutta sunt förnuft hos beslutsfattarna? Vill man utvisa folk, så finns det gott om kriminella i stället.

    41
    2
  6. Ett mycket bra beslut, det hade aldrig blivit en diskussion om det varit en 25-30 åring med skägg som säger att han är 17 år. Då hade beslutet att stanna och försörjning varit klar för flera år sedan.

    54
    3
  7. Vill hon vara riktigt säker på att få permanent uppehållstillstånd (PUT) får hon nog gå med i något kriminellt gäng, så är (o)ordningen i dagens Sverige.

    43
    3
  8. Det känns fint och bra på alla sätt.
    Jag är emot invandring av fel typ av invandrare, men den här lilla flickan växer upp i ett genuint svenskt hem med svenska värderingar och kommer med traditionell uppfostran bli som vilken svensk flicka som helst.
    Grattis till familjen med flickan det kunde inte blivit bättre.
    Så här ska invandring se ut och inte fulla bussar med kriminalitet syrianer som bara kommer ligga oss till last.

    59
    4
  9. Ett riktigt beslut.

    Speciellt när man ser all skit som går omkring på våra gator samt kallar sig svenskar fast de hatar det svenska och hellre lever kvar i hemlandets ………….

    62
    3

KommenteraAvbryt svar