Elever protesterar, vill ha skolavslutning i kyrkan

INRIKES. Varje år försöker vänsterblivna aktivister inom det offentliga stoppa traditionsenliga skolavslutningar i kyrkan. Nu har rektor Helene Lindberg beslutat att kyrkan inte är aktuell och vill se avslutning i Kyrkholmsskolan, egna lokaler, i Arjeplog. Eleverna uttrycker starkt missnöje över att avslutningen ska hållas i skolan. – Skolan kan liknas vid en diktatur, säger en av eleverna, rapporterar SVT.

Arjeplogs kyrka Foto: Jan Haars

Trots omfattande protester bland majoriteten, 55 av 60, av eleverna på Kyrkholmsskolan i Arjeplog så kommer examensfirandet att hållas i skolan. Det är riktigt ledsamt att vår rektor Helene Lindberg vägrar lyssna på oss elever, säger Mira Nordin i klass 7.

För att visa sitt missnöje mot skolans beslut samlades cirka 55 högstadieelever av totalt 60 i kyrkan när SVT besökte Arjeplog. – Vi tycker att det är jättetråkigt att vara i skolan, säger Sinja Sadelius i klass 8.

Det var under pandemin som den traditionella skolavslutningen i kyrkan upphörde och firandet flyttades till klassrummen.

De senaste två åren har endast niorna fått fira i kyrkan efter påtryckningar på rektorn.

Ett av motiven från skolledningen är att kyrkan bland annat kan upplevas som skrämmande för vissa elever. Men många av eleverna håller inte med. – Det är helt värdelöst att vi inte kan ha ett gemensamt firande i kyrkan där föräldrar, släkt och vänner kan vara med, säger avgångseleven Casper Heikki.

-Pettersson läser ”kyrkan bland annat kan upplevas som skrämmande för vissa elever”, och tror att det är fler elever som upplever skolan som skrämmande.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

12 thoughts on “Elever protesterar, vill ha skolavslutning i kyrkan

  1. Varför är det nästan alltid en kvinnlig rektor när man läser om problem (förlåt utmaningar heter det ju numera; men jag hade för länge sedan en manlig rektor som noterade med onda ögat om man strulade under morgonbönen – vi trivdes i den skolan).

  2. Detta är Sveriges deep (s)tate som styr…
    Det måste bli ett stopp med att minoriteter (s)tyr vad majoriteten får göra, det är inte så här en demokrati fungerar.

    21
    • Dessutom är politikerna äkta sossesopor. Det säger allt o sorgligt nog röstar alldeles för många på de självgoda o självberikande.

  3. Nog kan en kyrka upplevas som skrämmande, men jag är säker på att ”studiebesök i moskén”, kanske t.o.m. i Arjeplog (4 platser för Islamisk begravning finns åtminstone) är obligatoriska, hur skrämmande de än kan upplevas.
    Muslimer kommer, om de har beröringspunkter med svenskt samhällsliv, att bli inbjudna till vigslar i kyrkan. De kommer också att förväntas, och själva vilja, delta i begravningsgudstjänster i kyrkan.

    En urusel skolledare ser förstås helst att eleverna inte är förberedda på någorlunda normalt vuxenliv.

    31
  4. Utmärkt, förlägg mer verksamhet i kyrkor. De som blir rädda för en kyrka bor i fel land och bör flytta. Gäller även vänsterblivna. Det finns kommunistländer att emigrera till.

    36
  5. Det vore lämpligt att eleverna tog ”makten” ifrån rektorn, på avslutningsdagen.
    Boka kyrkan, bjud in anhöriga och träffas i kyrkan. Gör detta enligt skolans tidsplanering för avslutningen.
    Låt PK-rektorn svamla för de återstående 5 fega eleverna, i Kyrkholmsskolan.
    Visa initiativ, tuffa till er, vik inte för hot, bli inte som majoriteten svenskar. Dvs. ynkliga mähä. Ta makten!
    Skolan kan inte göra ett skit åt det hela.

    52
  6. ”Kyrkan bland annat kan upplevas som skrämmande för vissa elever”

    Ja, om man tillhör en självutnämnd elit och inte tror på det gyllene budet; ”Alt thet I nu wiljen menniskorna skola göra eder, thet görer I ock them”

    30

KommenteraAvbryt svar