Ryssland vill flytta gränsen mot Finland

UTRIKES. Ryska myndigheter vill utöka landets territorialvatten i Östersjön nära Finland och Litauen, skriver The Moscow Times. Ett utkast från det ryska försvarsdepartementet har presenterats på en portal för ryska lagförslag. Ryssland avser att förklara delar av östra Finska viken och havet utanför Kaliningrad, som i dag är internationellt vatten, som sina inre havsvatten.

Ryska försvarsdepartementet menar att dagens gränser, som upprättades 1985, inte helt ”överensstämmer med den nuvarande geografiska situationen”.

Varken Finland eller Litauen har kommenterat Rysslands beslut, men forskaren Charly Salonius-Pasternak kräver att Finland svarar och genomför en navigationsfrihetsoperation.

Enligt det ryska försvarsministeriet godkändes koordinaterna för den nuvarande gränsen år 1985 utgående från småskaliga sjökort. Gränsen måste därför, enligt Ryssland, ändras eftersom den inte längre motsvarar ”den moderna geografiska situationen”.

Det är inte tillåtet att ensidigt flytta på havsgränserna, enligt internationell rätt.

Experter som tidningen Helsingin Sanomat talat med säger att det är fråga om en form av hybridkrigföring.

Också Yle Uutiset och Ilta-Sanomat har rapporterat om de ryska uppgifterna.

Förslaget om nya havsgränser kommer i samband med att Ryssland genomför en stor militärövning med taktiska kärnvapen.

-Pettersson tycker att om gränser ska justeras så kan Ryssland börja med att lämna tillbaka Königsberg som de kallar Kaliningrad, sedan börja acceptera Ukrainas gränser enligt ryska och internationella avtal, sedan fortsätta med Georgien, Moldavien, Karelen, Ingermanland osv.

Områden stulna av Sovjet/Ryssland
Estland, Lettland, Litauen och Polen är med i EU och Nato. Kaliningrad, tidigare Königsberg är stulet av Sovjet/Ryssland.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Ryssland vill flytta gränsen mot Finland

  1. Ytterligare en anledning för TURPIN att hylla Imperialist-facist Ryssland och dess nye Tsar????
    Vilka områden tycker TURPIN vi skall avstå Uppland?

    9
    1
  2. Totalitära hegemonier provocerar och skuldbelägger andra för det de sysslar med själva. Den samvetslöse skurken Putin är ett praktexempel på detta. Beteendet är utmärkande för skurkstater.

    21
    4
  3. Vad är det för jävla idioti.
    Prova flytta in gränsen i Ryssland få se vad svaret blir.
    Kommunistfasoner är vad det här är… nu har tokfan Putin umgåtts med Xi jinping förra veckan då blir det inte bättre precis.
    Allt handlar om provokationer och inget annat.

    33
    5

KommenteraAvbryt svar