Amfibiekåren i spetsen för Baltops 24

FÖRSVARSMAKTEN. Under Baltops 24 har amfibiekåren inte bara övat sina egna färdigheter, utan även samarbetat intensivt med våra allierade. Med fokus på marina nyckelområden i Östersjöregionen har integrerade operationer genomförts i syfte att bibehålla stabilitet och säkerhet i Sverige och i regionen.

Svenska stridsbåtar kan ta sig fram nästan överallt på grund av det ringa djupgåendet. Foto: Maja Hansson/Försvarsmakten

För amfibiekåren har deltagandet i Baltops 24 präglats av internationell samövning med bland annat marinkår och amfibieförband från Tyskland, Nederländerna, Frankrike, USA och Storbritannien. Allierade har välkomnats och utbildats för att utbyta kunskap och dra nytta av varandras erfarenheter.

Den svenska amfibiska kompetensen ses som unik i Nato. När allierade besöker oss och får ta del av vår operationsmiljö har vi möjlighet att visa upp våra amfibiska förmågor och hela tiden bli bättre och starkare tillsammans, säger Fredrik Westman Nilsson, biträdande övningsledare amfibie. Fredrik menar att tillgångarna till övningsområden i Stockholms skärgård erbjuder betydande möjligheter för avancerade övningar.
– Vi har kunnat erbjuda förutsättningar för avancerade övningar både med skarp och lös ammunition, säger han.

Franska, svenska och finska amfibiestyrkor ombord på det franska amfibiefartyget FS Mistral. Foto: French Forces

Under Baltops 24 har Marin militärbas Haninge haft som uppgift att öva FLS (Forward Logistic Site), ett logistikkoncept som ska vara applicerbart på samtliga tre militärbaser. FLS är ett koncept som inom Natos struktur som syftar till att förse förbanden med nödvändiga resurser under en operation eller övning. Till exempel kan resurserna inkludera ammunition, drivmedel, mat, reparationer och transport av materiel eller personal.

Under övningen har vi tillgodosett föranmälda och uppkomna logistikbehov åt 14 förband från åtta nationer, både amfibie- och fartygsförband. Som mest har 1 200 personer bott samtidigt i området. Dessa har försetts med nödvändigheter såsom boende, mat, transporter och annat som behövs för att de ska kunna genomföra sina uppdrag, säger Göran Olsson, övningsledare för FLS, Stockholms amfibieregemente, Amf 1.
Efter avslutad övning kommer konceptet att utvärderas och fortsätta att utvecklas.
Hittills har det inte funnits anmärkningar på logistikstödet från våra allierade partners. Efter övningen kommer vi att utvärdera konceptet och arbeta vidare med FLS,
säger Thomas Olsson, övningsledare för FLS, Älvsborgs amfibieregemente, Amf 4.

Marina militärbaser finns i Stockholm (Haninge), Karlskrona och Göteborg.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

KommenteraAvbryt svar