Berthollet Kaboru, chef på Sida häktad för bedrägeri och mutbrott

BISTÅND & BEDRÄGERI. Berthollet Kaboru, född 1971, ambassadråd och biståndschef på Sveriges ambassad i Zimbabwe, har idag häktats vid Stockholms tingsrätt målnummer B 8214-24, misstänkt för grovt tagande av muta, grov trolöshet mot huvudman och grovt bedrägeri, vid Svenska ambassaden i Kongo och i Stockholm.

Berthollet Kaboru

Herr Kaboru är född i Demokratiska republiken Kongo, och kom till Sverige via Kenya som 27-åring 1999. Han är svensk medborgare sedan 2004. I september 2017 får Berthollet Kaboru anställning på Sveriges ambassad i sitt hemland Kongo. Han arbetar där med biståndsfrågor knutna till sjukvård- och hälsa. Drygt fyra år senare, i november 2021, blir han befordrad till ambassadråd, biståndschef och vice myndighetschef vid Sveriges ambassad i Zimbabwe.

-Pettersson såg det komma…

***

TIDIGARE 2024-05-05 Anställd på Sida anhållen misstänkt för mutbrott och bedrägeri

BISTÅND & BEDRÄGERI. Under tisdagen har en tjänsteman på den svenska biståndsmyndigheten Sida gripits och anhållits, skriver Dagens Industri. Mannen misstänks för att ha tagit emot stora summor i mutor under tre års tid. – Misstankarna gäller mycket pengar, så mycket kan jag säga, säger statsåklagare Thomas Forsberg vid riksenheten mot korruption till DI.

Steget Efter

Brotten som tjänstemannen misstänks för är grov trolöshet mot huvudman, grovt tagande av muta samt grovt bedrägeri mot svenska staten. Mannen har tidigare jobbat på en svensk ambassad i Afrika, där brotten misstänks ha begåtts. Utrikesdepartementet har informerats om gripandet, enligt Sidas presstjänst.

Statens biståndsram för 2024 uppgår till 56 varav 50 miljarder går till internationella insatser. För att skattepengarna ska användas på rätt sätt följer biståndsmyndigheten Sida upp insatserna i flera olika steg. Misstankar om korruption och andra oegentligheter hanteras av en särskild utredningsgrupp. Gruppen har rutiner för att ta emot tips och underlag från såväl egna anställda som anonyma visselblåsare.

-Pettersson är inte förvånad, där det finns mycket av andras pengar samlas kriminella och de goda för att dela.

När 68-vänstern marscherade in på SVT och SR vandrade de som inte fick plats inom public service vidare till biståndsorganisationerna för att göra ”gott” med andras pengar och tjäna bra själv. Nu har deras barn och barnbarn tagit över.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

32 thoughts on “Berthollet Kaboru, chef på Sida häktad för bedrägeri och mutbrott

  1. Först läser man att en tjänsteman på sida är mutkolv och har försnillat miljoner. Illa nog. Sen får man identiteten…
    Det kunde man ge sig f-n på!
    Finns det ingen på sida som är utrustad med några hjärnceller???

  2. Jag antar att det är kineserna som burit iväg med pengarna i vanlig ordning. Kina är ju framgångsrika i sin välgörenhet i mörkaste Afrika. Det särskilt sen Putin blev u gen att ta hem wagner gruppen från Afrika. Han behövde den i ukriana .. åtminstone till domänen vapnen åt fel håll. Då plötsligt ett flygplan exploderade så Putin fick kontrollen över sina lego knektar dom som fanns kvar i alla fall

    1
    1
  3. ”När biståndet slaktas skrumpnar vår folksjäl” skrev Jonna Sima i Aftonbladet den 25/3. Tvärtom har jag länge trott att Sida matar skrumpnade själar.
    Sida är en felaktigt använd myndighet. Bistånd ska bara användas för tillfälliga naturkatastrofer och inte vara några långtidsprojekt, som ska fungera, som politisk sponsor till oppositionen i landet. Trots att Sida har bränt så många Svenska miljarder verkar de länderna varje år ändå bli mer och mer beroende av bistånd. Jag växte upp ständiga hjälpkampanjerna med bl.a. kyrkans mission, Rädda barnen och Röda korset, som pågått ända sedan 1940-talet, vad jag vet. Det var vanligt folk, som jobbade och engagerade sig i insamlingar i byarna trots att många hade det knapert. Säkert kom pengarna till nytta för bra saker ibland men varför verkar samma länder vara i liknande nöd fortfarande? Det har tydligen inte hjälpt länderna att börja hjälpa sig själva på lång sikt. Svenskt bistånd bör ses över på allvar eftersom det är så dålig kontroll och oönskade resultat.

    24
  4. Vi har facit över hur mångkultur endas fungerar under en diktatur, nämligen Jugoslavien. Inget land i världen har frivilligt valt mångkultur. Det har alltid skett genom någon form av tvång.

    25
  5. Denna solbrända kille har tydligen lärt sig hur myndighetspersoner på högre befattning skall leva sitt liv.
    SKO DIG SJÄLV OCH SKIT I ANDRA !!!

    52
  6. Jämtin numera ”landshövding” i V-norrland !!
    Tänk på och ”be saliga böner” för alla som bor i V-norrland !!!
    Samt glöm ALDRIG Tommie Lindh !!!!!

    26
  7. Unikt, skriver svt. Det unika är väl att han åkte fast, antingen har han skummat odemokratiskt mycket, eller trampat väldigt hårt på ömma tår.

    58
  8. Tänkte det, kan inte vara någon svensk eller nordbo. Hur f..n tror någon att det ska gå att få utveckling på ett land där korruptionen äter det mesta.

    53
  9. ”Vedervärdigt” yttrade sig Ljugar-Magda om TV4 bluffreportage. Undrar om denna skandal drabbas av samma epitet ? Carin Jämtin (S), har ju varit i blåsväder pga. ständiga mutskandaler inom SIDA. Och såzze-regimer har ju för vana att muta sig fram för att få ge sken av att befinna sig i rampljuset. FN:s säkerhetsråd gav en plats till Sverige pga. mutor. Flera OS-ansökningar har kantats av mutskandaler. I hela EU-spektaklet är mutorna en del av drivkraften. Både Göran och Stefan har mutat sig fram med våra skattepengar, för personlig vinning i karriären. Visst är såzzeriet vedervärdigt, Magda. Eller hur…?

    71
  10. En grundlig genomgång krävs.
    Korruptionen är säkert spridd i bredare lager inom SIDA .
    Samtliga Sossar bör kontrolleras . Det går många rykten som bör utredas .
    Detta är nog en anledning till den uppskruvade ton Baudin och Kompani använder om den påhittade trollfabriken .
    En desarmeringsåtgärd .
    För att avleda fokus.

    57
  11. Märkligt att det inte gick att mörka denna gången. Förutsättningen var ju bättre än tidigare.
    Hur fan kan man sätta en afrikatomte i chefsposition, när pengar är inblandade. Att dagens situation skulle uppkomma, är ju 100% säker!

    78
  12. Näe, hur jag än funderar och tänker så kan jag inte komma på en enda bra sak med mångkultur.
    Jag vill välja om jag vill ha en annan kultur än min egna, idiotiskt att ha alla kulturer i Sverige. Vilken jädra idiot var det som kom på den skiten?

    64

KommenteraAvbryt svar