Häpnadsväckande dålig taktik från ryska förband

UKRAINA. Den ukrainska motoffensiven ger nya resultat, ukrainska styrkor kan nämligen ha lyckats korsa floden Dnepr. Det skulle vara en stor vinst, då de ryska försvaren i så fall skulle tvingas spridas ut över ett ännu större geografiskt område än tidigare. De ryska styrkorna har lidit stora förluster både gällande manskap och fordon på grund av hpnadsväckande dålig taktik från ryska förband, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi enligt Sveriges Radio.

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi

Ukrainska markstyrkor är enligt uppgift engagerade i ansträngningar för att säkra byn Krynky, som ligger 30 kilometer nordost om Cherson och bara två kilometer från floden Dnepr, sade Institute for the Study of War (ISW) i sin uppdatering den 21 oktober, med hänvisning till BBC Ryssland .

Om den lyckas, skulle kontrollen av denna uppgörelse ge framåtförbanden ett strategiskt fotfäste för att initiera en bredare offensiv strategi, med målet att dela upp ryska styrkor och störa deras försörjningsvägar.

ISW sa att det finns motstridiga rapporter från ryska militärbloggare om omfattningen av ukrainsk kontroll i Krynky. Vissa hävdar att ukrainska styrkor har avancerat nästan två kilometer söder om byn, medan andra föreslår att de kontrollerar hela området, med en bloggare som motbevisar detta påstående och nämner en ukrainsk spaningsgrupp som pressats ut från den södra utkanten av bosättningen av ryska styrkor .

Ryska militärbloggare har rapporterat engagemang nära Krynky och Pishchanivka, tillsammans med artillerield mot ukrainska positioner nära vägbron Antonivsky norr om Oleshky och Antonivsky-järnvägsbron norr om Poyma.

Den rådande informationen tyder på att ryska styrkor i första hand använder flyg- och artilleriförband i sina försök att förskjuta ukrainska styrkor från sina positioner på östra stranden.

ISW noterar att trots ökad rysk flygaktivitet längs floden Dnepr har ukrainska styrkor lyckats upprätthålla en närvaro på östra stranden sedan de påbörjade sina större markoperationer än vanligt natten mellan den 17 och 18 oktober. Detta tyder på att de har lyckats med att på ett adekvat sätt försörja och förstärka sina enheter som utför dessa operationer.

Ukraina har genomfört lyckade motanfall på Luhanskfronten söder om Kupiansk. Ryssland fortsätter ta extrema förluster runt Avdiivka. Det har dokumenterats explosioner i ockuperade Sevastopol på Krim i natt.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

18 thoughts on “Häpnadsväckande dålig taktik från ryska förband

    • Herr Pettersson bad dom att dra iväg. Så, ny kan ni ostört njuta av Ukrainas enorma framgångar.

      Själv befarar jag att det här Dniepr-anfall är en fälla och det med motiveringen att…
      1) tydligen har Ukraina lyckats bygga en pontonbro och ryssarna har inte lyckats bomba den och
      2) ny attakerar Ukraina mot ryska positionar och har igen ryssar på tre sidor samtidigt som ryssarna kan genom att bomba tillförseln av Ukrainska resursser på samma sätt som tidigare vid Bahmut och Robotino – som till slut blev köttkvarn för Ukrainska trupper och Ryssarna verkade inte ens vilja sluta processen för tidigt.
      3) Ryssarna verkar inte vara i panik där, ser ut att de bombar främst den västrasidan av Dniepr och varför inte då bomba den dän pontonbron.

      Visst Paasikivi kan ha rätt och detta kan på rigtigt leda till ett enormt ukrainsk genombrott. Tyvärr är Ukraina tvungen att varje dag försöka attakera och varje dag visa för USA/EU att de verkligen strider jättehårt för att befria sitt land. Ryssarna har inte samma tidspress.

      10
      22
      • Granne, du skriver ”Tyvärr är Ukraina tvungen att varje dag försöka attakera…”

        Hur ska det annars gå till. Tror du ryssarna lämna frivilligt om inte Ukraina anfaller?

        Det har gått trögt de senaste månaderna men totalt har Ukraina återtagit hälften av det Ryssland erövrade i början på kriget,

        15
        7
      • @Pettersson,
        Ja, tidspress och Ukraina måste framåt varje dag. I går skrev Zelensky på Telegram

        ”Every day, we need results for Ukraine – to withstand Russian assaults, to eliminate occupiers, and to move forward. Whether it’s by a kilometer or 500 meters, but forward every day, to improve Ukrainian positions, to press the occupiers. This strengthens our state. It motivates the entire world to help us. And it proves that Russia’s terror does not work.”

        Du frågar:”Hur ska det annars gå till. Tror du ryssarna lämna frivilligt om inte Ukraina anfaller?”

        Nej, ryssar måste dödas massvis förran de lämnar Ukraina. Frågan har hela tiden varit hur ska det bäst gå till. Jag påstår att det skulle ha varit mycket lättare, billigate och säkrare att döda dessa ockupantter med miljonfollar belöning och med tiden efter att ha fått ryssar spridda över hela Ukrains, typ skapa dom samma krig dom hade i Afganistan. I gerillakriget räcker en handgranat värd $20, men ny behövs det mycket mer kostsamma grejer att nå fienden som finns långt borta bakom frontlinjen. Ja, FEL KRIGAT ™️

        2
        10
      • Granne, din teori håller bara om Ryssarna är snälla.

        Hur går det om ryssarna erövrar Ukraina och det blir gerillakrig.

        Och för varje ryss som dödas så dödas 100 civila ukrainare?

        9
        4
      • @Pettersson,
        ”Granne, din teori håller bara om Ryssarna är snälla.”

        Menar du att de skulle börja systematiskt bete sig som SS under WWII i vissa ställen? Nej det tror ja inte, och dessutom Ukrainas exil-regering skulle kunna öka trycket genom att utlova belöningar för dödliga attaker mot ryska soldater också inom Ryssland, sedan också mot statliga chefer, sedan mot diplimater, sedan mot handelsfartyg, industri, gasledningar osv.

        Det som skulle då bli förödande för ryssar och även Ryssland är att dom flästa som skulle utföra det mesta av dessa attaker eller sabotage vore ryssar själv. Tänk själv om det skulle finnas ett allmänt sabotage/polismord pris på 1miljon dollar i Sverige… ja tänk vilken kaos – samma sak i Ryssland.

        Men som sagt ny rullar kriget vidare och slutresultatet blir vad det blir.

        2
        6
      • Granne, Ryssland bombar medvetet civila, bostäder, skolor, sjukhus, kraftverk osv. De mördar och våldtar. De kidnappar barn och tvångsdeporterar Ukrainare. De anordnar folkomröstningar i områden de inte har kontroll över. De uppträder redan som SS på vissa ställen så där har jag inga illusioner.

        Rysslands internationella rykte och diplomati är betydelselöst för Putins regering. Putin är redan efterlyst för krigsbrott och han har brutit mot minst tolv internationella och bilaterala avtal.

        Du tar en stor risk för Ukrainas räkning när du tror att ryssarna är civiliserade.

      • @Pettersson,

        ”Du tar en stor risk för Ukrainas räkning när du tror att ryssarna är civiliserade.”

        Jag räcknade att…
        1) så länge ukrainare befolkar dom ukrainsksa ockuperade områden, kommer ukrainare till slut få sitt land tillbaka.
        2) i kriget ryssar är barbarer och dom har för länge sedan lärt att först totalt skjuta sönder städer med artilleri och sedan ta över ruinerna. Det som överraskar mig är det låga antalet civila offer. Vanligtvis dödas det minnst lika många civila än soldater. I ukraina verkar det vara ”bara” 5-10% civila offer – men varenda en lyfts till rubriker.

        ”Meanwhile, the United Nations confirmed that by 24 September 2023, 9,701 civilians had been killed and 17,748 had been injured, but said they believe the real number is higher.”

        https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Russo-Ukrainian_War#Civilian_deaths

        Bara dessa siffror visar att ryssarna försöker inte terrorbomba massvis med civila ihjäl. Dessutom ny när ukraina lyckas skjuta ner kanske hälften av missiler och drönare över deras städer kan man räkna med att en stor del av civila offren kommer från nedskjutna missiler och bomber.

        Så ja, det hade funnits en risk att ryssar skulle göra holodimor 4.0 om ukrainare hade vald ockupationen och gerillakriget samt ”jihadiserad med pengar” ukrainare, legosoldater och ryssar tii att mörda ryssar och befria Ukraina.

        Men eftersom det redan fanns hälften med etniska ryssar vid öst-ukraina och Odessa samt 90% vid Krim, kunde man se redan i förväg att ryssen kommer att göra en etnisk rensning av etniska-ukrainare från öst och syd samt senare fylla på områden med etniska ryssar från krim/ryssland. Ryssarna vet av erfarenhet att det fungerar och samtidigt dom urfattiga ukrainska flyktingar kanske hällre väljer att bosätta sig i det rikare och mindre korrupt. Slutsatsen med nyvarande frontalkrigande sättet är ett befolkningsutbyte och evigt förlorad halva Ukraina.

        Men det intressanta är vad som kommer att hända med västra Ukraina❗Jag gissar att EU kommer att betala återuppbyggnaden av städer, USA alldrig betalar sådant), men allt jurdbrukmark, gruvor och industri kommer att säljas och tas över av västerländska storföretag (Blackrock och andra). Men demografiskt sätt detta krig minskar antalet ukrainare till hälften också i västra Ukraina (unga kvinnor och barn har flytt till EU, män följer efter). Vem som kommer att ersätta dom❓Jag gissar vild att… judar som tvingas fly från Israel efter att muslimer så småningom lyckas A-bomba Israel.

      • Granne, du gissar vilt. Vet du att befolkningen på Krim och i Donbass ville tillhöra Ukraina vid folkomröstningen 1991. Nu är det troligen annorlunda efter att ryssarna tvångsdeporterat Ukrainare.

        USA betalar aldrig återuppbyggnad påstår du. Jag lärde mig i skolan om Marshallhjälpen. En del av pengarna gick som lån till européerna, men till övervägande del gavs pengarna bort utan krav på återbetalning. Det var de pengarna som gjorde att Västeuropa återhämtade sig relativt snabbt. Östeuropa och Sovjetunionen blev erbjudna samma hjälp men tackade nej. Finland tackade också nej. Troligen efter påtryckningar från landet i Öster.

        I Ryssland saknar däremot en stor del av befolkningen vatten och avlopp för att regeringen lägger pengar på krig. Hur går det med Rysslands befolkning. Hur många miljoner minskar den med?

        Kineserna kanske är sugna på att ta över den asiatiska delen av Ryssland.

      • Ah, du har helt rätt med Marshallhjälpen och kinesernas motiver. Nåja efter detta krig ryssarna har ingen annan altervativ än att alliera sig med kineserna… att vara deras råvaru koloni.

        År 1991 ville inte ens ryssar vara medborgare i Ryssland 🎯

      • kan det var då att det finns en viss likhet mellan ryska politiker och svenska den mentala förmågan verkar lika dålig hoss Putins pojkar som kärringarna i centrpartit Miljöpartiet och Socialdemokraterna! man tycks fullständigt sakna metal förmåga .

        6
        2
    • Min misstanke är att de inte längre fick betalt från Wagner och slutade arbeta helt enkelt.
      Alla Prigozjins trollfabriker i Putteland har stängts efter att hans jet blev nedskjutet av putteluftvärn.

      14
      6

KommenteraAvbryt svar