Återvändandecenter öppnas – ska få fler att lämna Sverige

ÅTERVANDRING. De återvändandecenter som Tidöpartierna utlovat har nu börjat öppnas, rapporterar SVT Nyheter. Syftet med upplägget är att få fler personer att lämna Sverige.

Den som fått ett utvisningsbeslut kan nu välja att flytta till ett återvändandecenter i väntan på att beslutet ska verkställas. På boendena kan de utländska medborgarna ta del av information och rådgivning som ska motivera dem att resa ut från Sverige frivilligt.

Idag har migranter som fått avslag på sin ansökan rätt att välja ett eget boende i väntan på utvisning, men på sikt planerar regeringen att ta bort den så kallade EBO-lagen, och då väntas boende på återvändandecenter bli obligatoriskt. Men tills dess är det bara ett erbjudande från Migrationsverket.

Migrationsverket har nu omvandlat befintliga boenden till återvändandecenter på fem platser i landet

  • Burlöv och Malmö (totalt ca 300 platser)
  • Sagåsen i Göteborg (ca 160 platser)
  • Stockholm och i Enköping (totalt ca 190 platser)

Fler än 26.000 personer som har fått beslut om utvisning från Sverige befinner sig fortfarande i landet. Efter terrordådet i Bryssel har regeringen återupprepat sitt löfte om att de utlänningar som inte har giltiga skäl att vara i Sverige ska lämna landet, men arbetet går trögt.

Sedan den nya regeringen tillträdde har man bara infört en ny lag som påverkar arbetet med att se till att utvisningsbesluten efterföljs. I augusti fick polisen utökade befogenheter att genomföra inre utlänningskontroller. Knappt var tionde kontroll resulterar i att en person tas i förvar eller skickas ut ur Sverige.

Regeringen har också utlovat en ”storskalig nationell folkräkning” för att få bättre koll på vilka som vistas i Sverige. Löftet har resulterat i att Skatteverket ska öka sina folkbokföringskontroller nästa år.

Av de 26,000 personer som befinner sig i Sverige trots beslut om utvisning är ungefär 8.000 efterlysta eftersom de ”gått under jord”.

Islamisten Rakhmat Akilov, som på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017 körde på människor med en stulen lastbil, var redan dömd till utvisning innan terrordådet men höll sig kvar i Sverige bland annat med att arbeta svart åt “komikern” Özz Nujen.

Akilov mördade Lena Wahlberg, 69, Marie Kide, 65, Maïlys Dereymaeker, 31, Chris Bevington, 41, och Ebba Åkerlund, 11, samt skadade många fler. Han dömdes även för försök till terroristbrott genom 119 mordförsök och 24 fall av framkallande av fara för annan. Straffet blev livstids fängelse och livstids utvisning.

Ebba Åkerlund, 11 år, mördades av Özz Nujens svartarbetare Rakhmat Akilov. Ebbas liv var värt 100.000 i skadestånd.

-Pettersson säger att den ”frivilliga” återvandringen ska uppmuntras bestämt, mycket bestämt, alternativ ska inte finnas…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

4 thoughts on “Återvändandecenter öppnas – ska få fler att lämna Sverige

KommenteraAvbryt svar