Elskatten rekordhöjs trots regeringens löften

SKATTER. En historiskt stor höjning av elskatten väntar trots att regeringen kommunicerat planer om motsatsen. Skadligt ur miljöhänseende och ur ett tillväxtperspektiv, varnar experter. I princip alla företag och hushåll kommer att drabbas. ”Ett löftesbrott”, säger Cristian Ekström, vd på Skattebetalarna, till Tidningen Näringslivet.

År 2023 gäller 39,20 skatt exkl. moms. 49,00 skatt inkl. moms. Den 1 januari 2024 blir energiskatten på el 53,5 öre per kWh inklusive moms, vilket motsvarar en ökning med cirka 9,2 procent.

I våras skickade regeringen ut ett remissförslag om att pausa indexeringen av energiskatten på el. Tanken var att stoppa att den så kallade elskatten räknades upp med inflationen vilket skulle slå hårt mot redan pressade företag och hushåll.

Men i slutet av förra veckan kom kallduschen. Regeringen tänker inte alls pausa indexuppräkningen. Vid årsskiftet väntar i stället en rekordstor höjning av elskatten, den stiger med drygt nio procent.

Det går inte att se som något annat än ett löftesbrott. Därtill ett mycket skadligt sådant. Elskatten är skadlig och borde helt avskaffas, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna till TN. – Detta kommer slå hårt, inte minst då inflationen varit hög.

Läs vidare…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

22 thoughts on “Elskatten rekordhöjs trots regeringens löften

  1. ”Departementsserien och promemorior från Finansdepartementet
    Förslag om pausad indexering av energiskatten på el inför budgetpropositionen 2024
    Fi2023/01510
    Publicerad 28 april 2023

    I denna promemoria finns förslag om att energiskatten på elektrisk kraft inte ska indexeras för kalenderåren 2024 och 2025
    I denna promemoria finns förslag om att energiskatten på elektrisk kraft inte ska indexeras för kalenderåren 2024 och 2025.

    Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2024.”

  2. Sån cirkus det var i vintras med elstödet och nu det här ! Det verkar som man jobbar mot sig själva. Ska det bli dubbla cirkus-föreställningar kommande vinter ? Släng skattehöjarförslaget i papperskorgen och ta bort momsen, så behövs det inget mer taffligt dribblande med bidrag.

    18
  3. ”Skattesänkarpartierna” rekordhöjer skatten. Känns som det hänt tidigare. Dessutom, ”skattesänkarpartierna” sänker heller aldrig sosseskatter i någon större utsträckning. Fy fan, vad dåligt detta är.

    25
  4. Med tanke på att de flesta politiker har blivit politiker pga. att de inte klarat av en utbildning som skulle gett dem ett välbetalt arbete inom industrin eller liknande, är det inte konstigt att de fattar korkade beslut, de förstår helt enkelt inte bättre.

    37
  5. Sänk elskatten som utlovat, ta bort elcertifikatavgiften och halvera momsen. Det börjar mer och mer likna S-politik, dvs höjningar, mer skatt.

    34
  6. Jag dragit ner på min förbrukning av el kraftigt det senaste året. Vi skulle ju göra det enligt statens kampanjer. Mer än 30% sparade jag jämfört med tidigare årsförbrukning. Kallare i vissa rum, golvvärme på el avslagen hela förra vintern, ingen utebelysning etc.
    Staten borde ha varit nöjd. Jag var skitnöjd, annars hade det kostat skjortan.
    Nu är det bara så att detta innebär att staten ”tappat” 30% från mig i intäkt ffrån elskatt. Väntar bara på höjningar från eldistributionsbolaget Ellevio, då även de har ”tappat” 30% i intäkt från mig. Vilket normalt affärsdrivande företag pallar ett sådant ”tapp” i intäkt?
    Vilken djävla cirkus det är i denna bransch. Skall vi spara el eller skall vi inte? Eller bara då det inte blåser? Fy faan, för okunniga politiker, framförallt dogmatiska missnöjespartister MP.

    42
    • Lelle.

      Hur gör du nästa år med de 30%, går det att göra en gång till?

      Samma med Yes m.fl. diskmedel/tabletter där du sparar värme och tid….jojo…år efter år, 30%…eller mer. Snart får man lägga disken i bäcken, om man har någon nära och låta fiskarna tvätta av maten från tallrikarna?

      Finns id…. på PK(ny)teknik som kör samma sätt och tror att det funkar varje år?
      —————–
      Katrineholm körde detta på vatten som folk skulle spara på 80-90 talet, problemet var att vattenverket gick back när folket sparade vattnet så bra, så att de fick höja avgiften ytterligare, så de fick betala mer för mindre vatten i kranarna, det är logik?
      —————
      SJ kör ju detta genom att höja biljettpriset lika typ, snart betalar en person på tåget(räcker med en vagn i tågsettet, eller lok bara, kan sitta i förarhytten) lika mycket som 50st.(om personen ens ser ett tåg komma.)
      Billigare att 2 tar bilen och då kommer man till adressen, utan att ta taxi/annat.

      Kommunaltrafiken(bussar,dyrt) är samma mög, där det ofta sitter några st. på en resa inom vissa städer(inom stan), om man kollar lite.
      ———————–
      Pratade med Canal+ tidigare på 90talet om detta med dyra satellitavgifter i månaden, så att det är bättre ni tar en 50lapp av alla i månaden, än att många kör med piratkort, det kostar lika mycket att sända från satellit till ”ett hushåll” i hela Sverige, som 7 miljoner med mottagare, tror ni att de lyssnade???? nada noll koll…vi har licenser som ska betalas för filmerna,, jaja, sa jag, men hur är det om många betalar eller få, klick i luren…
      ————————
      Som en präst sa på 80 talet, fyll kyrkorna eller spräng dom…så rätt han hade..
      Man väljer själv sina inre krig….

      Bakom vägg.

      https://kkuriren.se/bli-prenumerant/artikel/jddw3w8j/kk-1m1kr_s_23

      14
  7. Kan dom inte infria detta på momsen och inkomstskatten med, så det går fortare åt he…..
    10% nästa år och sen vidare…2025….
    Tänk så enkelt att bara låta det vara automatiskt utan att behöva besluta detta varje år….
    Men det kommer att slå tillbaka inom kort, var så säker.

    25
  8. Verkar inte genomtänkt. Tidögänget balanserar nu på slak lina. Folket förväntar sig förändringar och att löften hålls! Annars lär Ljugarlena och hennes anhang åter komma till maken. Ryser vid bara tanken!

    37
    1
  9. detta är en idioti som slår alla rekord?? hur korkad får man vara?
    att att höja skatten på el när el priset skenar ! vilket det kommer att göra när nordpol konstaterar att det blivit kallare ? det är ju en form av aktioner när man fast ställer el priset ju större efterfrågan ju höger pris det är ju en aktion ? att den då lägga på en ännu högre skatt gör ju att el priset skenar ännu mer !

    det normala i detta läge är ju att sänka skatten på el då industrin inte behöver lägga ned produktionen!?
    det borde ju då lämpligast göras genom att dra ned på bidrag till suspekt industri som extrema enegimängder som fossil fritt stål batteri fabriker med självantända de batterier och ladstolpar som det inte finns elektrisk kraft till

    det viktigaste i detta läge att återställa energiproduktion?!
    hur svårt kan det vara att fatta att lägga skatt på elektrisitet kommer omedelbart att förflytta dig domen kostnad genom allt och landa som en inflation i slutändan ??
    dom absolut största idioter tycks vara politiker

    32
    1
  10. Varför riskerar de att slakta Sverige för gott? Vill staten få större del i de vansinniga el-priserna, som kommer att dyka upp när det blir vinter. Ska de höja sina löner eller…. Kanske värt att gå ur det penga-krävande EU. Där har vissa partirepresentanter orsakat Sverige de största utgifterna förutom deras personliga driftskostnader.

    41
  11. Det är bara att konstatera att den mittre och högra sidan också är skatteknarkare istället för att rensa ut bland bojsänkena.

    Varje förslösad skattekrona är en stöld från svenska folket.

    53
    • G54.

      Allt går in i pannan, spånskiva luktar som f… utomhus, men brinner bra, gäller bara att elda på natten när grannarna sover gott.
      Älskar MP, därför…duger spånskivan bäst..inte bara på vägga.

      20
  12. Det här kommer att innebära en katastrof för värdet av svenska kronan och vi som tidigare drabbats hårdast av elprischocken kommer få det ännu svårare att få det gå ihop. Matpriserna kommer nu att nå nya höjder och tillsammans med hyreshöjningar får man fler människor i Sverige som inte kommer att få ihop ekonomin.
    Är det illvilja eller ren okunnighet i förenad med dummhet?

    58
    • Visst blir det dyrt som 17 att återställa den järnkraft som sossarna förstörde , men det måste vara bättre att utvisa de som inte ska vara här än att belasta oss I skatteunderlaget ! !

      25

KommenteraAvbryt svar