Vattenfalls nya styrelsetopp: Därför måste Sverige bygga mer kärnkraft

ENERGIPOLITIK. Vattenfall ska enligt regeringen omedelbart planera för ny kärnkraft. Därför möblerar regeringen om i styrelsen och rekryterar kärnkraftsexperten Ingemar Engkvist, vilket dock väckt debatt. ”Jag förstår inte kritiken”, säger han i en exklusiv intervju med Tidningen Näringslivet.

Ringhals kärnkraftverk hade 4 reaktorer. 2:an är stängd, 1:an är stängd. 3:an och 4:an ska drivas i många år. Pressbild Vattenfall.

Den nya regeringen har gjort en rejäl omläggning av Sveriges energipolitik som nu går från en målsättning om ett 100 procent förnyelsebart elsystem till ett 100 procent fossilfritt. Det innebär att kärnkraften som den förra regeringen på sikt planerade att fasa ut nu i stället planeras att byggas ut.

Den nya regeringen ser elektrifiering och kärnkraft som ett stabilt, och kostnadseffektivt sätt att driva bort fossila bränslen. I denna omställning har det statliga bolaget Vattenfall fått tydliga direktiv att påbörja planeringen av ny kärnkraft vid Ringhals och andra lämpliga platser.

Detta syns inte minst i Vattenfalls styrelse, där bland annat öppet kärnkraftskritiska Tomas Kåberger, som tillkom i styrelsen under S/MP-regeringen 2015, nu petats. Även Viktoria Bergman som tillkom samtidigt får lämna. I stället tillsätts Per Lindberg och Carola Puusteli.

In kliver även kärnkraftsesset Ingemar Engkvist med 30 års erfarenhet av kärnkraft i bagaget. Att han ersätter Kåberger har skapat en del debatt.

Jag känner Tomas Kåberger och vi har jobbat ihop i tidigare projekt på Chalmers. Jag respekterar honom även om vi så klart har lite olika syn på kärnkraft. Jag kan inte kommentera regeringens val av styrelse utan kan bara konstatera att jag blivit tillfrågad om jag kan bidra och svarat att jag tror att jag kan det, säger Ingemar Engkvist till Tidningen Näringslivet.

Vattenfalls styrelse 2023

Nyval

Ingemar Engkvist, doktorsexamen Nuclear Chemistry och tidigare bland annat vd för World Association of Nuclear Operators.

Per Lindberg, doktorsexamen i industriell ledning och arbetsorganisation från Chalmers tekniska högskola och tidigare bland annat vd för Epiroc.

Carola Puusteli, cilvilekonom och Vice President Strategy and Technology på Schneider Electric.

Omval

Mats Granryd, styrelseordförande.

Ann Carlsson.

Håkan Erixon.

Daniel Kristiansson.

Fredrik Rystedt.

Källa: Vattenfalls pressmeddelande

-Pettersson läste att Lorentz Tovatt (MP) skrev att det är svårt att bygga ny kärnkraft i Europa utan att öka inflytandet från Ryssland och Kina, men Lorentz har fel eller ljuger medvetet. Marknaden är inte begränsad till leverantörer från Kina och Ryssland.

Det finns leverantörer av storskalig kärnkraft, i USA, Kanada, Frankrike och Sydkorea. Till exempel har både USA och Frankrike framgångsrikt levererat reaktorer till Kina. Sydkorea bygger reaktorer både på hemmaplan och för export. Vad gäller bränslet kommer omkring 13 procent av det uran som bryts från Ryssland och Kina, det vill säga att 87 procent kommer från andra länder. Det nämner inte Lorentz.

På kort tid har ett helt nytt fält inom så kallade små modulära reaktorer (SMR) växt fram. Internationella atomenergiorganets senaste sammanställning listar ett fyrtiotal leverantörer av SMR-reaktorer utanför Ryssland och Kina, varav två i Norden. Totalt utvecklas nu över 70 SMR-koncept runt om i världen. Energimyndigheten presenterade för en tid sedan en satsning på svensk blykyld SMR-teknik med motiveringen att tekniken kan bli en nödvändig del av den nationella omställningen och en lovvärd exportprodukt.

I sammanhanget kan nämnas att Westinghouse kärnbränslefabrik i Västerås, förser Ukraina med mer än hälften av Ukrainas kärnbränslebehov. Eftersom hälften av Ukrainas el kommer från landets 15 reaktorer (när det inte är krig), täcks en fjärdedel av Ukrainas elbehov av bränsleelement som tillverkas i Sverige.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

  • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
  • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

13 thoughts on “Vattenfalls nya styrelsetopp: Därför måste Sverige bygga mer kärnkraft

  1. Vi kan väl börja bryta uran i Sverige. Vill minnas att när det blev totalstopp för uranbrytning i Sverige uppskattades Sverige ha 18% av världens urantillgångar.

    13
    • Behövs knappt. Den fjärde generationens verk går att köra på utbränt kärnbränsle. Och när det bränslet är utbränt en andra gång, så har den radioaktiva halveringstiden minskat från 100 000 år till några hundra. Ett win-win-upplägg således.

      12
      • Jo men det är en bra bit dit. Tills vi har reaktorer som kan köra på använt bränsle så lär vi behöva mer till de befintliga och de som byggs de kommande åren, så inhemsk uranbrytning vore mycket bra.

  2. Tokfnatten verkar ha bekymmer med Ryssland och Kina. Men p.g.a. att mp. såg till att kraftigt reducera kärnkraften, så har dom ju spelat både ryssarna och kineserna rakt i händerna. Kinesiska vindsnurror och rysk gas i stället för svensk kärnkraft.

    22
    1
  3. Detta med SMR, att det ska ta så lång tid att utveckla? Tekniken finns ju redan i ubåtar och hangarfartyg m.fl. Det är väl bara att producera?

    15
  4. Det vi ska lära oss här är att beroende på vem som styr så blir målen och direktiven olika. DVS socialismens makt att bestämma vad som gäller är till för att gynna dem själva. Media är på och stoppar information till medborgarna om alternativ till socialismens idéer.
    Nu har vi ett konkret exempel:
    – Jamen kolla på Vattenfalls styrelse, när den byttes ut så blev det självklart med flera kärnkraftverk. När socialisterna hade makten över Vattenfall så var det självklart att kärnkraften skulle läggas ned. De till och med lade ned svenska utbildningar om kärnkraftsteknik, alltså nedgradering av samhällets kunskap.

    29
  5. Det finns två ideologier som har lögnen som fundament: socialismen och islam.
    Därför kan du aldrig lita på vad en socialist eller muhammedan säger dig.

    37
    1

KommenteraAvbryt svar