Den imperialistiska kolonialmakten Ryssland

UTRIKES. Ryssland – Sovjetunionen och Ryssland igen har erövrat och koloniserat enorma området. Jag tänker inte gå så långt tillbaka i tiden utan stannar vid Andra världskriget. Då stod Sovjetunionen på den segrande sidan. Finland förlorade stora områden och närmare en halv miljon finnar tvingades iväg från Karelen, ryssar flyttade in och blev i majoritet. Sovjetunionen ockuperade stora delar av Östeuropa, i Ukraina som tillhörde Sovjetunionen fördrevs ursprungsbefolkningen, Krimtatarerna från Krimhalvön och ryssar flyttade in och blev i majoritet, bara för att nämna några exempel.

Det värsta exemplet är nog den tyska provinsen Ostpreussen och staden Königsberg, som längre tillbaka var staden hela Preussens huvudstad. Königsberg grundades 1255. Ostpreussen var ett historiskt tyskt territorium beläget vid sydöstra delen av Östersjön. Det var Tysklands nordöstligaste provins med 2,6 miljoner invånare.

Efter andra världskrigets gick en del till Polen och resten till Sovjetunionen och de tyskar som överlevt kriget och inte flytt deporterade. Totalt deporterades 12-14 miljoner tyskar från östra Europa efter kriget.

Det som i hundratals år hetat Königsberg blev Kaliningrad med ryssar i majoritet och tillhör idag Ryssland.

Kaliningrad, grundad som Königsberg år 1255. Tidigare huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen. Efter 2:a världskriget tvångsdeporterades tyskarna och ryssarna tog över. Varför blev de fredsälskande ryssarna kvar där och placerade ut vapensystem som kan kan bära atomvapen och nå Sverige.

Königsberg var en Hansastad liksom Visby, Lübeck, Greifswald, Stralsund, Rostock, Wismar, Stettin, Danzig, Elbing, Thorn, Königsberg, Dorpat, Reval, Riga, Novgorod och många fler. Hansan var ett handelsförbud.

Kaliningrad var stängt för utlänningar till Sovjetunionens sammanbrott i början på 1990-talet.

KNIGSB~1
Königsberg c:a 1896
Katedralen Kaliningrad
Dagens Kaliningrad är ett okänt grannland. Här den gamla katedralen. Färdigställt år 1380 men naturligtvis renoverad och ombyggd sedan dess.
Kaliningrad
Hansestaden Königsberg i nutid.

-Pettersson undrar om det inte är dags för ryssarna att lämna tillbaka lite land här och där? Varför är de vänsterblivna som skäller som bandhundar på Israel så tysta om Kina och Rysslands ockupationer?

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

21 thoughts on “Den imperialistiska kolonialmakten Ryssland

 1. Att Tyskland blev av med Königsberg och deporterade invånarna efter Hitlers härjningar i Sovjet kanske inte är särskilt förvånande och helt i paritet med de allierades hämndbombningar av Dresden eller Hiroshimabomben. Att Sovjet däremot behöll Baltikum och ockuperade Östeuropa finns det naturligtvis inga ursäkter för.

  De muslimska krimtartarernas öde är också ett övergrepp. I och för sig inte de värsta som begick under Sovjeteran men kanske inte ett av de mest omtalade. Holodomor (utsvältningen av Ukraina) är kanske det värsta folkmordet Stalin begick och ett av historiens värsta.

 2. ja det är konstigt att man inte förstår att efter ett sånt krig som adolf körde så kommer en del hämd aktioner..
  den spm igentligen förlorade kriget var ryssland det bara därför att tyskarna tog livet av flera ryśsar än det fanns tyskar för att påstå att ryssland van kriket måste man utrota hela den tyska befolkningen..
  enda möjligheten är att räkna på det sättet efter som man betäde sig likartat

 3. Ryssland kan ge tillbaka Kaliningrad samma eftermiddag som USA lämnar Hawai. Jag tycker att du Pettersson ska ta dig en en eftermiddag och undersöka vad det imperialistiska USA har åstadkommit sedan WWII. Inget land har i moderntid mördat så många civila som just USA och deras militärjuntor,
  Exempel Chiles folkvalde president, Salvador Allende, initierade omfattande reformer, med kraftig höjning av arbetarnas löner och förstatligande av delar av industrin, bankerna och koppargruvorna Den 11 september 1973 fick USA nog och genomförde en militärkupp som var orkestrerad av CIA som gav generalen Augusto Pinochet, som var ideologiskt åt höger. USA. världspolisen tyckte inte om att det fanns regeringar som ville det fattiga väl.

  12
  7
  • Jag har faktiskt gott igenom vad USA åstadkommit efter kriget och jämfört med Ryssland/Sovjet och funnit att USA hjälp till att bygga upp sönderbombade diktaturer till några av världens rikaste och stabilitet länder som Japan, Sydkorea och Tyskland med flera.

   I de länder du nämner förde Sovjet proxykrig med gorillor och Kuba, annars hade de flesta av dessa länder kunnat utvecklas på ett bättre liv sätt. Länderna i Väst och Östeuropa är en bra jämförelse på skillnaden mellan den imperialistiska och koloniserade Ryssland/Sovjet och demokratiska USA.

   När det gäller Hawaii har jag aldrig hört om att USA mördade och dekorerade ursprungsbefolkningen till skillnad mot vad som hände i Kaliningrad, Karelen, med flera platser.

   Jag tycker också att om vi går tillbaka till 1800-talet och USA/Hawaii måste vi titta på hela asiatiska Ryssland som erövrades under 1800-talet. Vladivostok grundades 1860. Kina eller Korea är kanske intresserade att ta över efter kolonialmakten.

   7
   2
   • Problemet är att nu närmar du dig Karl XII. Man hamnar ju alltid i den problematiken om man skall ta upp andra länders oförrätter för långt tillbaka i historien. Sedan är inte Sovjet samma sak som Tsarryssland. Det är rimligt att dra gränsen vid Tsarryssland för från 1900-talet och bakåt är inget land en demokrati och det var ett jädra krigande överallt.

    Håller med om att Hawaii inte heller har med saken att göra. Däremot naturligtvis Vietnam och Korea men i båda fallen, särskilt det senare så har man på ett helt annat sätt än Sovjet hjälpt till att bygga upp landet igen. Men det har ju inte de som dödades glädje av. Men den Östasiatiska problematiken inbegriper också kommunismens framfart som USA stoppade. Det har också ett värde, men det är fortfarande väldigt många som dog i Koreakriget och Vietnam.

  • Det var väl tur för Chile att deras socialistiske president åkte ut med huvudet före. Annars hade Chile idag bara varit ytterligare ett Venezuela men utan olja i Sydamerika.
   Socialism har dödat 255 miljoner människor men den har inte räddat en enda själ.

   • Det är lite kusligt men det mesta tyder ju på att militärdiktaturen i Chile och Apartheidregimen i Sydafrika är viktiga förklaringar till dessa länders relativa rikedom idag. Chile är hyfsat välfungerande, Sydafrika mer tveksamt ju mer tiden går men fortfarande bättre än de flesta (alla?) andra subsaharaländer.
    Av olika pester att välja på verkar högerorienterad militärdiktatur vara snäppet bättre än diverse röda revolutionära rörelser, med ev. stöd från Kina eller Sovjet.

 4. Du glömde att nämna att dom slaktade 3-4 miljoner tyska civila under den etniska rensningen, och våldtog 2 miljoner tyska kvinnor 20 miljoner ggr, varav ca 180’000 till döds. Dom höll på tortera och mörda tyskar fram till 1950 påhejade av Ilja Ehrenburg.

  Detta pågick samtidigt som Morgentau på västsidan gjorde allt han kunde för att mörda så många tyska krigsfångar och civila som möjligt genom att bla svälta ihjäl dom. Allt detta helvete pågick samtidigt som dom satt och anklagade och dömde tyskar för krigsbrott i Nuremberg.

  Inte konstigt världen ser ut som den gör just nu med dom segrarmakterna.

  17
  4
  • Johan Andersson kanske ska uppge källor så vi inte får antiemitiskt skräp här i komentarsfälten och så att vi förstår att det var fler tyska civila dödade än vad all annan forskning kom fram till, speciellt när de västallierade har i senaste forskning visat sig ha utfört 4 gånger fler våldtäkter än röda armen samt att röda armen bestod av många olika länder.

   Ser fram emot din redogörelse Johan, eftersom du omöjligt kan ha publicerat hitte-på siffror för att normalisera nazismen.

   2
   14
   • Jag pratar om hur man behandlade den tyska civilbefolkningen, inget annat. Dom jag nämner i föregående post hade stort inflytande över händelseförloppet.

    För den som vill förkovra sig i ämnet finns ganska mycket literatur, som dock inte är lätt att hitta. Exempelvis, Ralph Franklin Keelings ”Gruesome harvest” är en bra början, skriven redan 1947. Denna bok kan hittas på amazon där det refereras till fler böcker som, ”Stalin’s War of Extermination” Joachim Hoffmann, ”Hellstorm: The Death of Nazi Germany, 1944-1947” Goodrich, som även finns som dokumentär etc..

    Många av dom här planerna att förstöra Tyskland och kanske hela Europa fanns redan innan kriget.

    Det tyska folket skiljer sig inte från andra folk. Podcasten ”pandemic podcast” på plattformen odysee har en intervju med Professor Matthias Desmet om det man kallar för ”Mass Formation”,

    WHY DO SO MANY STILL BUY INTO THE NARRATIVE? | Professor Matthias Desmet

    Mass Formation kan vara ett sätt att förklara varför människor underkastar sig totalitära styren, exempelvis det vi nu ser hända i västvärlden.

  • Lätt att sitta 75 år senare och moralisera över segrarmakternas hämndbehov. Men jag tror att det är en rätt vanlig konsekvens av krig och svårt att förstå fullt ut om man inte varit med. Hitler och hans folk startade kriget, inte mycket att tjafsa om i grund och botten. Men helst önskade man ju renhåriga krig där de krigande möts på ett ärofyllt slagfält och inga civila drabbas. Som i Sagan om Ringen.

   • Den som är påläst vet att det historiska händelseförloppet är mycket mer komplicerat än så. Tyska civilbefolkningen levde under en diktatur som vilka andra folk i samma situation.

 5. Rysslands ockupationer? Mig veterligt har nuvarande Ryssland inte ockuperat någon
  Sovjetunionen med sin kommunistiska idéer som nu har tagits över av angloamerikanska oligarkerna och ska införa världregering styrd av FN som de styr

  18
  7
  • Då känner du alltså inte till Georgien, Moldavien och Ukraina där Ryssland ockuperat delar av dessa länder.

   Om Ryssland var hederliga kunde dom lämna tillbaka det Sovjetunionen stal men det intresset verkar Putin inte ha.

   Putins Ryssland är som Sovjetunionen.

   17
   8
   • Om Pettersson orkar öppna upp en historiebok så kanske Pettersson också inser att Sovjetunionen var union av socialistiska länder som alla blev ansatta av Nazistera och att också många armer som slog tillbaka mot Nazisterkna kom från dessa olika länder.

    För övrigt uppstod Ukraina som land först 1991 – utifrån alla de kartböcker som inte ännu ör uppbrända sedan innan

    8
    6
   • Om du läst inlägget så ser du att jag stoppade vid 2:a världskriget.

    Vill du gå längre tillbaka så gjorde Hitler och Stalins Sovjetunionen upp om hur Europa skulle delas och Ukrainas historia går många tusen år tillbaka i mina historieböcker.

    Men inlägget handlade mest om Königsberg och varför ryssarna blev kvar där…

    11
    4
   • Om nu Ryssland ska lämna ifrån sig landområden dom tillskansades efter andra världskriget ska då inte också Polen, Ukraina också göra det?
    Gamla Ostpreusen delades mellan Polen, Ryssland och Litauen som exempel.
    Klaipeda hette tidigare Memel och var områdets viktigaste hamnstad.
    Hela Galizien, stora delar av Västra Ukraina var tidigare polskt område, Transkarpatien ungerskt och Norra Bukovina rumänskt.
    Ryssland ockuperar inga länder, däremot har vissa delar av grannländer helt frivilligt sökt sig till Ryssland främst då när nya västvänliga ledare utsatt dem för otrevligheter såsom fallet var I Georgien 2008 eller Ukraina 2014.
    Sydossetierna, abchaserna, krimborna, befolkningen i donbassområdet precis som folket i Transnistrien vill själva bli ryssar.
    Konstigt om nu Ryssland är en sådan aggressiv nation.

    8
    5
 6. Ja, det är förskräckligt Hur många folk som blivit ockuperade av ryssar och Kina.
  Så där behöver vi EU, England och Nordamerika så att inte hela världen blir rysk och kinesisk.

  9
  13
 7. Dessa områden införlivades i den sovjetryska intressesfären vid konferensen i Jalta i februari 1945, mellan de tre segrarmakterna i 2:a världskriget, då man delade upp europeiska kontinenten, och den åtgärden godkändes, förutom av sovjetledaren Stalin, även av brittiske premiärministern Churchill och amerikanske presidenten Roosevelt. Förlusten av Ostpreussen/Königsberg var ett av de pris Tyskland fick betala för att man förlorade 2:a världskriget. Detta kallas realpolitik.

  22
  3
  • Finland tvingades göra upp med Sovjet innan Jalta.

   Västländerna behöll inga områden som Sovjet utan byggde upp rika demokratiska länder.

   Hela Polen flyttades västerut och Köningsberg blev Kaliningrad, ett område som varken Sovjet eller Ryssland har några historiska band till.

   Jalta ligger för övrigt på Krimtartarernas gamla land där Ryssarna genomförde etnisk rensning som på många andra håll.

   15
   6
   • Ta fram en karta från ww1 som skedde bara 20 år innan ww2 och försök förklara för hur Ryssland inte hade några band till den del som Polen ockuperade efter freden i Versaile.

    4
    3

Kommentera