Upprustning i ryska Kaliningrad


FÖRSVAR. Ryssland förstärker stridskrafterna i Kaliningrad på andra sidan Östersjön med ett ökat tillflöde av förband och utrustning. Enligt rysk militär är det för att möta ett aggressivt Nato. För Sverige ökar hotet när fler ryska vapensystem kan nå svenska mål, skriver Svenska Dagbladet.

Det ryska hotet mot Sverige ökar när Ryssland förstärker sin militär i exklaven Kaliningrad, tillflödet av både förband och utrustning till området ökar.

– Det innebär att det finns fler och fler potenta vapensystem med räckvidd mot Sverige. Det är en av delarna, säger FOI:s Rysslandsexpert Fredrik Westerlund.

Enligt den militära säkerhets- och underrättelsetjänsten, Must, så har nivån på den militära aktiviteten i Östersjöområdet varit på den högsta nivån sedan det kalla kriget de senaste åren. Nivåerna är dock än så länge lägre än vad de var då.

Den svenska försvarsplaneringen bygger i grunden på att ta emot det amerikanska stöd som ryssarna tänker försöka stoppa redan längs vägen.

Eftersom Sverige inte är med i Nato finns det inga säkerhetsgarantier. Förhoppningen är att USA ska komma till undsättning, vilket ryssarna vill förhindra. På den ryska sidan har Kaliningrad fått en allt större militär betydelse.

-Pettersson är ingen utrikespolitisk expert men det är märkligt att Kaliningrad tillhör Ryssland. Området kallades till 1946 Köningsberg och var tidigare huvudstad i den tyska provinsen Ostpreussen och längre tillbaka var staden hertigdömet Preussens huvudstad. När staden blev sovjetisk efter andra världskriget, ville den nya regimen inte ha kvar det monarkiskt klingande namnet Königsberg utan uppkallade i stället staden efter kommunisten Michail Kalinin.

När Putin annekterade Krim hänvisades det till historiska rättigheter, trots att Ryssland vid tre olika tillfällen (1991, 1994 och 1997) skrivit under avtal som garanterar Ukrainas gränser. Internationell rätt ger heller inte en stat rätt att skydda delar av ett annat lands befolkning.

Ryssland har knappast några historiska rättigheter till Köningsberg som grundades av Hansan på 1200-talet. Nästan alla av regionens närmare två miljoner tyska och litauiska invånare blev mördade eller deporterade till Gulag, de kvarvarande fördrevs västerut efter kriget av Röda armén som en hämnd för Nazitysklands framtid.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


13 responses to “Upprustning i ryska Kaliningrad

 • Rädd

  Hur blev det ryskt?

  Gilla

 • Stenbock

  När vi nu delvis skrivit om delar av eländet,orsakat av 2:a VK finns ju
  anledning påminna om de terror-bombningar,som skedde idag o imorgon för 76 år sedan,över Nordhausen.
  8.000 civila människor dödades,och den gamla staden känd för sina medeltida bebyggelser,jämnades med marken av RAF,US-bombplan.:
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Nordhausen

  Gilla

 • Peter Kostin

  Ryssar i Kaliningrad eller amrisar i Baltikum, vad är skillnaden? För mig verkar ett medlemskap i NATO per automatik en annektering av landet ifråga. Landet blir så låst av amerikanska myndigheter så att handlingsfriheten begränsas. Länder hotas av USA om dom planerar att köpa ryska s-400 luftvärnssystem. Inga större skillnader mellan USA idag och England igår. Precis som Warzava-pakten gick i graven, så borde ock NATO göra. Men det kan vara svårt då låtsas imperiet USA vill lägga under sig så många länder som möjligt för att få tillgång till råvaror. Därför är USA intresserat av att annektera Ryssland. Vi har en socialistisk regering som bugar djupt iför kapitalisterna på andra sidan Atlanten. Löfvén borde veta hut

  Gilla

 • Wolfie

  Med tanke på hotena från NATO, agressiv ton från Sverige, så vore det ju landsförräderi av den ryska ledningen att inte öka på militären i Kaliningrad. Ryssland minns sista kriget som kostade dom 30 miljoner döda ! OM Ryssland inte haft kärnvapen så skulle väst ha anfallit Ryssland för länge sedan, man vill åt deras enorma naturtillgångar osv. När det gäller Sverige så är ju Sverige redan invaderat av afghaner, albaner, negrer, araber och annat smått och gott…Massinvandringen bara fortsätter !

  Gilla

  • Pettersson

   Så kan det vara men det är Ryssland som hotar och invaderar grannländer.

   Georgien om Abchazien och Sydossetien, Ukraina, konflikten med Japan om öarna Ryssland tog över efter kriget med mera.

   Västvärlden vill nog hellre göra affärer och köpa råvaror än erövra. Krig är dyrare än att köpa.

   Gilla

   • Stenbock

    Pettersson:
    Känns svårt att gå i polemik med dig men skulle gärna vilja påminna om det ”Gentleman´s agreement”,som togs i samband med 2+4-förhandlingen.
    Här skedde misstaget att inte skriva in NATO´s begränsningar,i Österled !
    Vid påpekandet om detta senare förnekades,att sådant skulle ingåtts av Väst !!
    I verkligheten har detta inneburit att NATO med USA i bakgrunden har upptagit tidigare Warszavapakter i Väst-NATO.
    Nu räckte detta tydligen inte USA & Co,utan genom CIA-inverkan sökte/söker man även ansluta Ukraina.
    Därmed i princip innesluta tidigare Sovjet,nuvarande Ryssland allt mer !!
    Stenbock ser det därför naturligt att Ryssland förstärker Königsberg som är deras enda öppna gräns mot Väst,bortsett från Finska Viken mot S:t Petersburg….

    Gilla

   • Pettersson

    Möjligt, men det är inte västländerna som attackerat grannarna. Det är Ryssland och tidigare Sovjet. Ungern, Tjeckoslovakien, Baltstaterna, Polen, med flera känner till det bättre än vi gör och i dessa länder är de oroliga och anledningen till denna oro är enligt min mening den ryska regeringen.

    Gilla

   • Stenbock

    Vi får hålla oss till problem i närmre tider…
    Det du räknar upp är ju efterdyningar av 2 VK… Om vi skall gå till historia bör vi svenskar ligga lågt,med tanke på allt elände vi orsakade under den s.k. ”Storhetstiden” !
    Detta lever visserligen kvar i några Europeiska länder.
    I Tyskland finns uttryck som ” Ach du alte Schwede,(halv svordom) Schwediche Gardinen,(fängelse),Die dumme Schweden.(krävs ingen översättning) plus en del andra negativa uttryck….
    Men håller vi oss till nutid,finns idag på Statliga Text-TV,fakta för mina anklagelser. Se sidan:141,där USA nye Führer uttalar sig…

    Gilla

   • Pettersson

    Hela Europa är efterdyningar efter kriget som slutade 1945, Kaliningrad är en efterdyning, Ryssland lever på minnen från Sovjetunionen som föll 1991. De moderna konflikterna som Ryssland har är efterdyningar från Sovjet och kriget. Japan, Abchazien, Sydossetien, Ukraina, Georgien med flera. Baltstaterna är oroliga. Vitryssland kan bli nästa offer.

    Ryssland under Putin står still i utvecklingen, ekonomiskt, mänskligt och demokratiskt, med en annan regering skulle Ryssland kunna bli en del av gemenskapen i Europa och då tänker jag inte på EU.

    Gilla

   • Stenbock

    Jo i sak har du kanske rätt Pettersson.
    Nu är det kanske inte sååå lätt,att styra ett sådant enormt land som sträcker sig över 6 tidzoner,och omfattar ett otal olika folkgrupper !!
    Att införa demokrati bland eskimåer,kaukasier,mongoler och andra folkslag lär taga sin tid !
    Jmf. gärna med de exotiska arter som anlänt till Abzurdistan.
    Därför är det kanske som idag tryggare,med en form av diktatur ?

    Gilla

   • Rädd

    Jag tror som Pettersson angående Ryssland.

    Gilla

 • Snart fattigpensionär

  Sverige slåss likt Don Quijote mot ett inbillat yttre hot. När hotet finns inom statens gränser,
  så väljer man att utmåla Ryssland som Sveriges fiend No1. Det är en strategi som fungerarde under hela det kalla kriget. Idag hoppas jag att alla ser igenom denna uppblåsta fara. Inom EU däremot finns farhågorna om huruvida den Ryska staten vill och kan rätta sig till de krav som ställs på dem. Det handlar om olja/gas export och andra ekonomiska sanktioner som utövas mellan staterna.

  Gillad av 1 person

  • Stenbock

   En bra avvägd kommentar som belyser delar av orsaken till denna ”upprustning”….
   För att alla skall få en realistisk förklaring till detta vapenskrammel,som flitigt följes av Väst-pressen.
   Vad ni inte får läsa är att NATO placerat stora pansarstyrkor i Lettland/Litauen. Samtidigt har eller kommer USA att omplacera de styrkor man idag har i sydvästra Tyskland,till östra Polen.
   Polen själv har med USA´s hjälp byggt upp ett enormt raketsystem riktat mot Öster.
   Av helt naturliga skäl reagerar Ryssland på dessa hot,och ökar sina försvarsstyrkor i gränsområdet mot väst !!
   Här är också själva orsaken till,att Vitryssland är så betydelsefull för dem.

   Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: