Irländska fiskare fick rysk militärövning flyttad

UTRIKES. Den ryska flottan flyttar en planerad militärövning i Irlands exklusiva ekonomiska zon efter påtryckningar från lokala fiskare, rapporterar Sky News.

Ryska marinen

Irländska fiskeorganisationer hade varnat för att upp till 60 trålare skulle fortsätta fiska som vanligt i de aktuella vattnen, i en fredlig protest mot övningen.

På lördagskvällen meddelade den ryske ambassadören i Irland, Jurij Filatov, att man hörsammat protesterna.

Som ett svar på förfrågningarna från den irländska regeringen och The Irish South and West Fish Producer’s Organisation har Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu, som en välvillig gest, beslutat att flytta den ryska flottans övning, säger ambassadören.

-Pettersson tycker att ryska marinen i det är fallet agerar klokt…

***

TIDIGARE 2022-01-25. Irländska fiskare tänker stoppa rysk marinövning

UTRIKES. Irländska fiskare planerar att med hjälp av sina båtar ”fredligt störa” en rysk militärövning nästa månad, rapporterar RTÉ.

Övningen kommer att genomföras på internationellt vatten söder om Cork, men fiskarna hävdar att insatsen kommer att störa det marina livet samt viktiga fiskemöjligheter.

Det handlar om försörjningen för fiskare och deras familjer längs hela kusten här, säger Patrick Murphy på en lokal fiskeorganisation.

Det finns dessutom en oro över att undervattenkablar skadas i samband med övningen, rapporterar The Irish Times.

Enligt Rysslands ambassadör Yuri Filatov kommer endast tre till fyra fartyg att delta i övningen.

-Pettersson tycker Ryssland provocerar i onödan. Irland är inte fullvärdiga medlemmar i Nato och inte inblandade i den nuvarande konflikten. Ryssarna borde flytta övningen till djupt vatten, det är inte långt så slipper de härja på fiskevatten och grunda bottnar eller flytta till Storbritanniens ekonomiska zon.

TIDIGARE 2022-01-24. Den ryska marinen ska skjuta skarp utanför Irlands kust och i Östersjön

UTRIKES. Den ryska flottan har tillkännagett platsen och tiden för en övning med skarp ammunition och missilskjutning 160 nautiska mil utanför Irland. Övningarna, från den 3:e till den 8:e februari, är precis på kanten av nedstigningen till djupt vatten. Det är också inom Irlands ekonomiska zon (EEZ). I en tid av ökade spänningar mellan Ryssland och västvärlden framhäver detta Irlands strategiska position, rapporterar Naval News.

Området sydväst om Irland där Ryssland ska öva.

Av alla världshav är det intressant att Ryssland valde detta lilla område i Irlands ekonomiska zon men utanför Irlands territorialvatten. Det är långt ifrån Rysslands operativa baser och vanliga övningsområden. Så platsen verkar vald av strategiska eller politiska skäl.

Varningsmeddelandet delades på sociala medier och har bekräftats via andra källor av Naval News. Det blockerar området från 04:00 till 14:00 lokal tid dagligen mellan 3 och 8 februari.

Ryssland har rätt att genomföra övningen på denna plats, men det är ett område som Irland har särskilda rättigheter till. Den ryska flottan kunde lätt ha valt ett område lite längre västerut som inte låg i någons ekonomiska zon. Irland och NATO har haft ett formellt förhållande sedan 1999, då Irland gick med som medlem i NATO Partnership for Peace-programmet och skrev på Natos euro-atlantiska partnerskapsråd.

20 ryska marinfartyg övar i Östersjön

20 ryska örlogsfartyg och stödenheter har lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön. ”Inom övningen kommer taktiska grupper av minsvepare, små antiubåtsfartyg och robotbåtar att delta”, uppger ryska försvaret, enligt statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

De ryska fartygen lämnade på måndagen marinbasen i Baltijsk vid Östersjökusten i den ryska exklaven Kaliningrad. Övningen är del av en planerad större rysk marinövning som också genomförs i Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, uppger ryska försvaret.

Bland de ryska fartygen finns flera korvetter och stödfartyg från ryska Östersjöflottan. Ombord finns även en antiterrorstyrka som uppges ha för avsikt att öva till sjöss, enligt ett uttalande från ryska försvaret.

Kaliningrad tillhörde Tyskland och hette Königsberg i 700 år men efter andra världskriget tog ryssarna/Sovjet över och deporterade ett par miljoner tyskar, liksom de gjort på finska Karelen, på Krimhalvön med flera platser. Ryssland deporterar ursprungsbefolkningen flyttar dit ryssar och påstår sig ha rätt till området eftersom dom är i majoritet.

Den ryska korvetten ”Stojkij” övar i Östersjön

Ryska Östersjöflattan ger sig ut på havet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Irländska fiskare fick rysk militärövning flyttad

 1. Irländska fiskare med råg i ryggen, agerar enligt devisen ”Enade vi stå, söndrade vi falla.”
  All heder åt denna sort av initiativ, skulle det kunna ske i dagens Sverige? Knappeligen möjligt!

 2. japp nu åker dom norska lax odlingarna ..nä burarna kommer att vara fulla av inte en fisk finns kvar .vdessa nät burar är otroligt lika ubåtar.
  nu får ola börja sälja rökta hornsimpor till usa

  1
  1
 3. ”-Pettersson tycker att ryska marinen i det är fallet agerar klokt…”

  Det är mer än vad man kan säga om de irländska fiskarna. Jag hade inte ställt mig i vägen för något lands flotta. Möjligen Nepals undantagen. 😉

  8
  6
 4. Och i Kanada drar sedan flera dagar en kilometerlång lastbilskonvoj fram mot huvudstaden Ottawa, som protest mot regeringens krav på covid19-vaccination eller två veckors karantän för de lastbilsförare som korsat gränsen från USA. Lastbilsförarna stöds och hejas på av folk längs vägarna – men i kanadensisk tv påstås att Ryssland ligger bakom, och eldar på, protesterna! ”Russians did it!” sade en kvinnlig nyhetskommentator tidigare idag.

  20
  1
 5. Många ryska krigsfartyg är bara ett skal, dom saknar både vapen och andra krigsfunktioner.
  Samma sak gäller tydligen mycket av ryskt krigsmateriel.
  Man bygger mycket av varje enhet i avskräckande syfte.
  Man vill visa styrka och makt.
  Dessa uppgifter kommer från en bekant som lämnat Ryssland för några år sedan.
  Han hade god insyn i vissa ryska militära förband.
  Han har berättat en del graverande saker om Ryssland.

  8
  8

Kommentera