Irländska fiskare tänker stoppa rysk marinövning

UTRIKES. Irländska fiskare planerar att med hjälp av sina båtar ”fredligt störa” en rysk militärövning nästa månad, rapporterar RTÉ.

Övningen kommer att genomföras på internationellt vatten söder om Cork, men fiskarna hävdar att insatsen kommer att störa det marina livet samt viktiga fiskemöjligheter.

Det handlar om försörjningen för fiskare och deras familjer längs hela kusten här, säger Patrick Murphy på en lokal fiskeorganisation.

Det finns dessutom en oro över att undervattenkablar skadas i samband med övningen, rapporterar The Irish Times.

Enligt Rysslands ambassadör Yuri Filatov kommer endast tre till fyra fartyg att delta i övningen.

-Pettersson tycker Ryssland provocerar i onödan. Irland är inte fullvärdiga medlemmar i Nato och inte inblandade i den nuvarande konflikten. Ryssarna borde flytta övningen till djupt vatten, det är inte långt så slipper de härja på fiskevatten och grunda bottnar eller flytta till Storbritanniens ekonomiska zon.

TIDIGARE 2022-01-24. Den ryska marinen ska skjuta skarp utanför Irlands kust och i Östersjön

UTRIKES. Den ryska flottan har tillkännagett platsen och tiden för en övning med skarp ammunition och missilskjutning 160 nautiska mil utanför Irland. Övningarna, från den 3:e till den 8:e februari, är precis på kanten av nedstigningen till djupt vatten. Det är också inom Irlands ekonomiska zon (EEZ). I en tid av ökade spänningar mellan Ryssland och västvärlden framhäver detta Irlands strategiska position, rapporterar Naval News.

Området sydväst om Irland där Ryssland ska öva.

Av alla världshav är det intressant att Ryssland valde detta lilla område i Irlands ekonomiska zon men utanför Irlands territorialvatten. Det är långt ifrån Rysslands operativa baser och vanliga övningsområden. Så platsen verkar vald av strategiska eller politiska skäl.

Varningsmeddelandet delades på sociala medier och har bekräftats via andra källor av Naval News. Det blockerar området från 04:00 till 14:00 lokal tid dagligen mellan 3 och 8 februari.

Ryssland har rätt att genomföra övningen på denna plats, men det är ett område som Irland har särskilda rättigheter till. Den ryska flottan kunde lätt ha valt ett område lite längre västerut som inte låg i någons ekonomiska zon. Irland och NATO har haft ett formellt förhållande sedan 1999, då Irland gick med som medlem i NATO Partnership for Peace-programmet och skrev på Natos euro-atlantiska partnerskapsråd.

20 ryska marinfartyg övar i Östersjön

20 ryska örlogsfartyg och stödenheter har lämnat Kaliningrad för övningar i Östersjön. ”Inom övningen kommer taktiska grupper av minsvepare, små antiubåtsfartyg och robotbåtar att delta”, uppger ryska försvaret, enligt statliga ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

De ryska fartygen lämnade på måndagen marinbasen i Baltijsk vid Östersjökusten i den ryska exklaven Kaliningrad. Övningen är del av en planerad större rysk marinövning som också genomförs i Medelhavet, nordöstra Atlanten och Stilla havet, uppger ryska försvaret.

Bland de ryska fartygen finns flera korvetter och stödfartyg från ryska Östersjöflottan. Ombord finns även en antiterrorstyrka som uppges ha för avsikt att öva till sjöss, enligt ett uttalande från ryska försvaret.

Kaliningrad tillhörde Tyskland och hette Königsberg i 700 år men efter andra världskriget tog ryssarna/Sovjet över och deporterade ett par miljoner tyskar, liksom de gjort på finska Karelen, på Krimhalvön med flera platser. Ryssland deporterar ursprungsbefolkningen flyttar dit ryssar och påstår sig ha rätt till området eftersom dom är i majoritet.

Den ryska korvetten ”Stojkij” övar i Östersjön

Ryska Östersjöflattan ger sig ut på havet…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Irländska fiskare tänker stoppa rysk marinövning

 1. ja vi kommer säkert att få problem mad dessa irlänska krabbor dogu eller vad dom heter !! irland görser ju hela Europa med kokta krabbor ..

  irländarna kommer att få svälta dom fick en avhyvling med galen ko sjukan wm dom spred över hela eu !! vi får se ksnse putin ch kompaniet sjuter sönder några av norrmännen lax odlingar ..
  det gäller uppenbart att stänga av Öresund så dessa idioter inte flyttar in i Östersjön det gäller bara att gå länderna att i syälet för att spola ut skiten i Östersjön .att få dom dtt fspola ut skiten i sina poolerna då kan man ha en koppost i poolen och bada i havet i stälet

 2. Du sa det själv ”utanför Irlands territorialvatten”, men hade det varit vilket annat land som helst så hade ingen sagt ett jävla ljud utan välkomnat dom med pizza, så självklart skall även ryssarna få öva på ”fritt vatten”. Jävla gnäll över vad ryssarna gör som inte har gjort ett jävla skit fram tills idag förutom tagit tillbaka Krim 2014. Ryssrädslan bör medicineras bort på många människor runt om i världen, jag är säker på att det finns botemedel för det. Svensken är så jävla skitnödig för ryssarna att dom invaderat en av sina egna öar med 3,5 stridsvagnar och 76 mannar …för det var allt vi hade :-O

  17
  4
  • Ryssland tänker öva i Irlands ekonomiska zon, på relativt grunda och rika fiskevatten där det finns undervattenkablar. Fullständigt i onödan.

   Du pratar om Krim som det enda övergreppet och har tydligen glömt östra Ukraina, Georgien och Moldavien.

   För ett par veckor sedan hotade Ryssland med militära och andra åtgärder mot Finland och Sverige.

   Ryssland har inte blivit världens största land genom att vara fredligt. De har erövrat och erövrat och Putin fortsätter…

   Det är sunt att vara försiktig…

   9
   9
 3. kommer inte att finnas en fisk kvar när ryssarna skutit av allt gammalt skit dom har? jävla tur att dom inte har lekstugan i Östersjön?

  3
  13
 4. Och nu kritiserar en svensk sossepamp att Sverige köper ryskt kärnbränsle till reaktorerna i Ringhals, men hon säger inget om alternativa inköpsländer. Så vad är meningen – skall man stänga Ringhals? Och från Moskva säger man att om USA och EU, som en sanktion mot Ryssland, avstänger detta land från betalningssystemet SWIFT – ja, då kommer t.ex. Tyskland inte att kunna skicka någon betalning för den ryska naturgas man är beroende av och då är inte Ryssland skyldigt att leverera denna viktiga (och billiga) energikälla till Europa – som i så fall skulle få, bildligt och bokstavligt talat, kalla fötter. Så, det där med sanktioner är inte så lätt!

  19
  • De får väl göra som förr ta cash i en resväska och åka över till Putte och lägga det på hans skrivbord.
   Eller får dom skeppa över en last med bilar. Eftersom dom har stängt ner kärnkraftverken så får dom övertyga Putte att electriska bilar är bäst.

   12
   2
  • Vi kanske skulle göras oss oberoende och använda vårt Uran på Österlen eller upparbeta de kärnavfall vi redan har?

Kommentera