Kinas president har besökt ockuperade Tibet, varför är Sverige så tysta om tibetanernas öde?

UTRIKES. Kinas president Xi Jinping har besökt den politiskt oroliga regionen Tibet vid det första officiella besöket av en kinesisk ledare på 30 år. Presidenten var i Tibet från onsdag till fredag, men statliga medier rapporterade om besöket först sedan avslutats, rapporterar BBC.

Kinas president Xi Jinping. Foto: Paul Kagame CC By

Kina anklagas för att undertrycka kulturell och religiös frihet i den avlägsna och främst buddhistiska regionen. Den kinesiska regeringen förnekar anklagelserna och säger att Tibet har utvecklats avsevärt under Kinas styre.

Tibets andlige ledare, Dalai Lama, född som Tenzin Gyatso, besökte år 2018 Sverige. Dalai Lama ansåg då att alla flyktingar ska återvända till sina länder och hjälpa till med återuppbyggnaden när det lugnat ned sig och att Europa tillhör européerna. 

– Det blir ett väldigt liv när Israel gör något på Västbanken eller Gaza om det så bara är att Israelerna besvarar beskjutning från araberna, men Sveriges utrikesminister Ann Linde, regeringen, hatmedia och alla vänstermuppar är så tysta om Kinas olagliga ockupation, illegala bosättningar, massmord, diskriminering, etniska rensning och förtryck av Tibet? 

Var är Ship to Tibet och de andra frihetskämparna? 

1950
Radio Peking meddelar att: ”Folkets befrielsearmé har till uppgift att befria Tibet.” 40 000 kinesiska soldater invaderar Tibet i oktober, oprovocerat och utan någon rättslig grund för sina suveränitetskrav. Den femtonårige Tenzin Gyatso ges full makt att regera som den 14:e Dalai Lama – tibetanernas andlige och världslige ledare.

1951
17-punktsöverenskommelsen undertecknas. Den stadgar självbestämmande för Tibet i inrikespolitiska, kulturella och ekonomiska frågor medan utrikespolitik och försvar omhänderhas av Kina.

1953
Mao Tse-tung lovar Dalai Lama att kineserna ska lämna Tibet så snart ”befrielsen” är genomförd.

1959
Nationell resning – explosion av tibetanskt motstånd som brutalt slås ner av kineserna. Uppskattningsvis 430 000 tibetaner dödas (87 000 döda enligt kinesiska uppgifter). 85 000 tibetaner flyr i exil med Dalai Lama till Indien.

1960–1962
340 000 tibetanska bönder och nomader dör i Tibets första dokumenterade svältkatastrof till följd av att ekonomin raserats efter tillströmningen av kinesiska nybyggare och påtvingad jordbruksmodernisering.

1965
Kina inviger formellt en av Tibets tre provinser som ”Tibets autonoma region” (TAR).

1966–1969
Tusentals buddhistiska kloster förstörs och tiotusentals tibetaner skickas till arbetsläger under kulturrevolutionen.

1980-talet
Dalai Lama börjar hålla politiska tal utomlands och det internationella stödet för Tibet börjar växa.

1987
Tibetanerna inleder en ny protestvåg. Sedan 1990 har antalet politiska fångar fördubblats.

1988
Dalai Lama lägger fram det s.k. ”Strasbourgförslaget” enligt vilket han begär reell autonomi för Tibet i stället för självständighet.

1989
Dalai Lama fick Nobels fredspris.

1995
Den sexårige Gedhun Choekyi Nyima, erkänd av Dalai Lama som den 11:e Panchen Lama, och hans familj försvinner. Kina väljer ut och installerar ett annat barn som Panchen Lama. Det är fortfarande okänt var Gedhun är och hur han mår.

1996
Kina lanserar en patriotisk omskolningskampanj och rensar bort bilder på Dalai Lama från klostren.

1999
40-årsjubiléet av den tibetanska resningen markeras med protester i Lhasa.

2000
Den 17:e Karmapa flyr från Tibet.

2015-2018
Sveriges utrikesminister Margot Wallström kritiserar Israels politik men är helt tyst om Kinas utomrättsliga avrättningar, illegala bosättningar, tortyr, etniska rensningar och olagliga ockupation av Tibet.

Resultatet av ockupationen: Folkmord och mänskliga rättigheter. Sedan 1950 har uppskattningsvis 1,2 miljoner tibetaner dödats av kineserna. Kina har skrivit på ett antal FN-konventioner, inklusive den mot tortyr och den mot rasdiskriminering men fortsätter att bryta mot dessa i Kina och Tibet.

Utbildning: Kinesiska har ersatt tibetanska som det offentliga språket. Unga tibetaner omskolas om sin kulturella historia. Uppgifter om det självständiga Tibet utelämnas.

Brist på religionsfrihet: Enligt Folkrepubliken Kinas konstitution från 1982 råder religionsfrihet, men Kina försöker begränsa antalet munkar och nunnor och vanhedra Dalai Lamas religiösa auktoritet. Det barn, som erkändes av Dalai Lama som Panchen Lamas reinkarnation, fördes bort och kineserna installerade sin egen kandidat.

Exploatering av naturresurser: Kinas dominerande intresse i Tibet är inte längre ideologiskt utan grundar sig på resursexploatering och land till kinesiska kolonisatörer. Gruvdrift och mineralutvinning är den största ekonomiska aktiviteten i både U-Tsang och Amdo. Minst hälften av Tibets naturliga skog har försvunnit sedan den kinesiska invasionen.

Kinesisk inflyttning: Långvarig inflyttning och illegala kinesiska bosättningar i Tibet har medvetet uppmuntrats, med resultat att tibetanerna nu utgör en minoritet i många områden. Kinesiska handelsmän gynnas av lägre skatter och av att kineser innehar ledande positioner i administrationen.

Free Tibet

Tibet

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

5 thoughts on “Kinas president har besökt ockuperade Tibet, varför är Sverige så tysta om tibetanernas öde?

 1. Att vänstern, Media, och den Svenska regimen är tysta är inte så konstigt,
  så fungerar hycklare, gapar och skriker när det sker övergrepp mot länder,
  men kniper käft när kommunister gör det!

 2. För ett antal år sedan skrev jag ett inlägg om Tibet och hur kineserna försöker att, helt enkelt, utrota tibetaner. Men eftersom jag saknar källor idag så kan jag inte hävda det längre. Hårddisken i den datorn jag hade slutade att fungera. Nå väl, då fick jag en kommentar från kinesiska ambassaden som ifrågasatte min mentala hälsa. Det verkar som om man på ambassaden håller koll på vad som skrivs på enskilda bloggar

 3. Kina har tagit över Tibet precis som Israel tagit över Palestina eller USA:s nordstater tagit över sydstaterna eller Finland tagit över Åland eller Storbritannien tagit över Nordirland. Det är inget som Sverige kan göra något åt. Svenska regeringen skall sköta Sverige och låta andra länder sköta sitt. Dessutom har Tibetanerna det mycket bättre under Kina än de skulle haft det under en korrumperad feodal religiös diktatur som hade varit alternativet.

  2
  3
 4. Därför att Kina har sån ekonomisk stor makt.
  Själv köper jag billigt kinesiskt skräp.

  4
  7

Kommentera