Anders Lindberg – Lät Sverige “sinnesslöa” svälta till döds?

MEDIA & HISTORIA. Socialdemokraten och Aftonbladets desinformatör Anders Lindberg ställer för ovanlighetens skull några angelägna frågor, fast Anders borde byta ut Sverige mot socialdemokraterna.

Mellan 1935 och 1982 låg Sverige största sjukhus för så kallade “sinnesslöa” i Vipeholm utanför Lund i Skåne. De intagna betraktades som svårskötta och obildbara, saknade av ingen. Anstalten var slutstation för svenskar med svåra funktionsvariationer i nästan ett halvt sekel.

Under 1940- och 50-talen genomfördes de så kallade kariesexperimenten på Vipeholm, det är nog den mest kända episoden.

Eftersom de “sinnesslöa” ofta matades och eftersom de inte tog sig därifrån kunde man noggrant studera vad som hände med deras tänder om de fick äta godis hela tiden. En särskilt klibbig kola togs fram för att förstöra tänderna.

Det var efter kariesexperimenten vi fick kampanjer för lördagsgodis i Sverige och Folktandvården byggdes ut. Slutsatserna är fortfarande avgörande för svenska folkets tandhälsa. Studien citeras över hela världen. De mänskliga försöksdjuren på Vipeholm fick sina tänder ödelagda, många fick gå med ständig tandvärk.

Vipeholm styrdes mellan 1935 och 1963 av överläkaren och sjukhuschefen Hugo Fröderberg.

Fröderberg hade utvecklat ett eget klassifikationssystem där de intagna delas in i sju intelligensgrupper, från noll till sex. De som ingick i grupp noll var ”biologiskt sett lägre stående än flertalet djurarter” skrev han.

Läs vidare på Aftonbladet…

Med socialdemokraternas historia tycker man Anders borde vara lite försiktig med att anklaga andra..

-Pettersson säger att Vipeholm bara är ett exempel på socialdemokraternas människosyn som fortsätter ända in i våra dagar med 8000 döda i covid, minns också att herr Lindberg en gång kallade kritik mot Vipeholm för politisk propaganda.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

20 thoughts on “Anders Lindberg – Lät Sverige “sinnesslöa” svälta till döds?

 1. Lindberg nämner Polen, jag kan lova att Lindberg inte besökt det nya fria demokratiska Polen.
  I Polen är det majoriteten av folket som bestämmer, till skillnad från Sverige.
  Många av Polens gammelkommunister sitter nu i EU, ex. Miller.

 2. Nä så klart inte Anders,du lever ju ! I vissa av dina alster
  visar du prov på att tillhöra dom sinnesslöa !

 3. A. Blindberg har nog aningen fel i den frågan om Sverige lät sinnesslöa svälta till döds, helt omöjligt att dom gjort det egentligen. Herr Blindberg lever och frodas som aldrig förr, så dom sinnesslöa har t.o.m fått jobb med bra betalt

 4. Ju angelägnare dom är dessa Sosselakejer att släta över och skaka av sig sitt partis egen solkiga historia,desto angelägnare är det att gräva djupare i den.Man brukar slå sig rejält när man ramlar ner från en hög häst…..

 5. Ständigt dessa nazister. Ja, nationalsocialismen var en vidrig ideologi men inte vidrigast. De två vidrigaste måste uppenbarligen vara skyddade mot kritik trots att de har betydligt fler liv på sitt samvete. Men de var kanske inte lika “effektiva”?

  Om vi går tillbaka till 1930-talet då det annars är lätt att vara efterklok. (Den som inte är efterklok måste lida allvarlig brist.) USA och Storbritannien var på defensiven. Roosevelt kanske ville men det amerikanska folket ville inte. Britterna kanske ville men Chamberlain ville inte. Frankrike, ja Frankrike är Frankrike. Återstår då Nazityskland, och Sovjetunionen. Ja, Italien för den delen men de hade siktet söderut.

  Sovjet hade man nog koll på att det var bäst att inte umgås med. I Nazityskland gillade man stöveltramp men man hade inte ännu, beroende på när på 1930-talet, gått från ord till handling. Många såg nog också Hitler som en motpol till Stalin och rysskräcken finns alltid med.

  Slutligen ett ord om högerextremism. De måste verkligen vara extrema? Från min horisont ser det ut som om de korsat över till vänstersidan.

  • Argus, är du på det klara med att nationalsocialismen är en vänster ideologi? Blir lite konfunderad över din text.
   Hitler och Stalin var kompisar tills Stalin antog Churchills erbjudande.
   Tyskland kommunister rådfrågade Stalin om de skulle bilda regering ihop med Socialdemokraterna men han avrådde dem. På det viset blev nationalsocialisterna det parti som fick bilda regering.
   Efteråt satte Hitler alla kommunisterna i förbundsdagen i fängelse.
   I Iran där hängde man dom.

   • Nej, jag lider inte av lateral dissonans. Kan mycket väl skilja på höger och vänster eller som jag brukar uttrycka det liberala och kollektivistiska ideologier, (Liberal har här ingenting med Liberalerna att göra då de är förbudsivrare av stora mått.) Kommunism, socialism, fascism, zionism och islamism är samma andas barn.

    Jag är även mycket väl medveten om Molotov-Ribbentrop-pakten som sköts mindre än en vecka före invasionen av Polen och handlade mest om att dela upp Polen, Baltikum och Finland mellan Hitler och Stalin.

    Lite “kul” är det att Stalin förverkligade halva Hitlers vision att behärska Europa från Ural till Bretagne. Visserligen förlorade han typ 25 miljoner man men gjorde stora landvinningar som bland annat innebar att Finland förlorade sin enda isfria hamn.

 6. Lika lite vi ska nervärdera SD för vad embryot till deras parti gjorde eller skrev, så ska vi placera in sossarna enligt tidsepok.
  Faktiskt vad sossarna skrev i ett tidigt skede om att ej “importera hundratals (numera miljoner) personer från främmande land och importörerna sammanträda på det allmännas kostnad samt stifta lagar och förordningar tjänliga för dessa.”

  Det har nu förstört vad de sa om ren germansk ras, men ännu har inga frivilliga rasblandningar förekommit i stor skala.
  Vad som däremot är vanligt förekommande är att en import gör allt för att förnedra oss, dock har den svenska kvinnan i de allra flesta fallen tvingats till detta.
  Så här i backspegeln ser jag nog hellre ett S parti mer likt det gamla än det som nu lierar sig med vilka som helst bara de får behålla makten, inte för att leda nationen mot framgång utan snarare mot en Ragnarök.

 7. Detta var ju långt innan vår omtyckte ledare Lövén var född,och åter ställt allt i ordning !!
  Det var ju hans föregångare i partiet som inrättade inte enbart Vipeholm,utan som Pettersson skriver mycket annat “gott socialt”.
  “Interneringsläger” för tvär-tänkande. Dessa på olika platser i vårt avlånga land. Baltutlämningen åt Stalin från Trelleborg mot en säker död,åt de dryga 3-4000 flyktade som sökt skydd, i dåtida neutrala Sverige.
  Lika många eller fler ryska tvångsarbetare skeppades likaledes ut från Gävle,till Sovjet och deras dödslägren i “GULAGEN”…
  Nu var detta förstås ju långt innan landet blivit “Världens mest humana Stat ” !

 8. Att ens nämna denna totala vilsna, vänstervridna totala verklighetsfrånvarande s.k. människas åsikter, gör att risk finnes, att man ev. kan falla ner på dennes totala sjuka låga nivå…
  Snälla låt Anders åsikter vara ihop med Socialdemokraternas åsikter. Lika barn leka bäst….och det är vad det är…En Socialdemokratisk sandlåda.

  ”Varför ser du flisan i din broders öga men märker inte bjälken i ditt eget öga?
  Du hycklare, ta först bort bjälken ur ditt eget öga! Då kommer du att se så klart att du kan ta ut flisan ur din broders öga.”

 9. Anders Lindberg har en något grumlig syn på tillvaron med ett förvridet perspektiv.
  Valet mellan Stefan Löfven och Victor Orban är inte svårt.

  • Det är inget val, det är två ytterligheter:

   En för sönderfall och terror mot egna landet/folket.

   En för ANSVAR, HARMONI, RÄTTVISA, FÖRSTÅND och TROHET för sitt land och för folket.

Kommentera