Staten använde barn som försöksperson i svenska medicinska experiment

VÄRDEGRUND. Ni vet att socialdemokraterna och andra brukar tala om att Sverigedemokraterna har fel värdegrund. Vad denna värdegrund är får vi dock aldrig veta, men jag är glad att den inte är som socialdemokraternas.

Vipeholmsexperimentet

Ju mer socker vi äter desto mer näring får vi, sa budskapen efter första världskriget. Fler arbetstillfällen, högre välstånd. Socker skulle bli vardagsmat för alla i ett modernare Sverige. 

Svenskarnas tandhälsa var under 1930-talet usel. 99,9% av alla värnpliktiga och 83% av alla 3-åriga barn i Sverige har hål i tänderna. Stora hål, man gick in till tandläkaren men rullades ut på en bår. Det kostade stora pengar för den enskilde och för samhället.

​Socialdemokraterna med statsministern Per Albin Hansson i spetsen, ber därför medicinalstyrelsen att utreda orsaken till karies och hur man bäst förebygger detta. Socialdemokraterna behövde legitimera den ekonomiska omfördelningen och samtidigt sänka kostnaderna för tandvården.

Den svenska staten, genom Medicinalstyrelsen, drev på tandförsöken på Vipeholm, först med en studie om vitaminer och mineraler med syfte att förebygga karies. När det inte gav några säkra resultat så ändrade medicinalstyrelsen inriktningen.

Vipeholms sjukhus i östra Lund var ett rikssjukhus, med hela landet som upptagningsområde, för “svårskötta obildbara sinnesslöa män” enligt terminologin vid startåret 1935. Senare benämning var “gravt utvecklingsstörda med beteenderubbningar”, vilket då innefattade även kvinnor och barn som patienter. Här fanns alltså en unikt stabil och kontrollerad försöksgrupp för fleråriga studier. De många avdelningarna möjliggjorde att man kunde bilda stabila försöks- och kontrollgrupper. Försöksvariablerna skulle utgöras av tillägg till en väl balanserad gemensam grundkost. Av de cirka tusen patienterna deltog omkring 650 personer i experimenten, dock inte frivilligt.

Barn så unga som sex år deltog i experimentet och matades med stora mängder specialtillverkad extra söt och klibbig kola för att framkalla hål i tänderna, rapporterar Sveriges Radio.

Idag rankas det som ett av mänsklighetens grymmaste experimentet utfört på människor! Ett storskaligt tortyrexperiment sanktionerat och godkänt av socialdemokraterna.

-Pettersson undrar om socialdemokraterna är stolta över sin värdegrund och experiment med det svenska folket? Inget är nytt och vi har skrivit om det förut men när Sveriges Radio tar upp det kanske det passar med en påminnelse.

 • Medicinska experiment med människor, även små barn
 • Rasbiologiska undersökningar av människor som inte räknades som svenskar.
 • 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet fram till 1976 av mindervärdiga element.
 • Det är långt ifrån allt, vi har svenska koncentrationsläger drivna av S.
 • Idag utsätts svenskarna för ett mångkulturellt experiment trots att mångkulturen inte fungerar någonstans i världen.

***

 • TIDIGARE 2020-02-13. Statens rasundersökningar synliggörs i ny kommission

RASISM. Regeringen tillsätter en sannings- och försoningskommission som ska ge upprättelse till de tornedalingar som utsattes för rasbiologiska undersökningar och andra övergrepp av staten, skriver SVT. Kommissionen ska synliggöra övergreppen och ge plats för tornedalingarnas historier.

Charlotte Kalla från Tornedalen. Wikipedia

Det kommer att leda till upprättelse, enligt Bengt Niska, som är styrelseledamot i Svenska tornedalingarnas riksförbunds.

– Osynliggörandet av oss har varit oerhört framträdande, men nu kommer det att visa sig att vi fanns här till och med före Sverige ritade upp sina gränser, säger han till SVT.

Tornedalingar blev tillsammans med samerna och andra minoritetsgrupper skallmätta och fotograferade. Enligt riksförbundet skallmättes totalt 154 tornedalingar i sexton olika byar fram till 1952.

-Pettersson blir lite osäker. Är inte tornedalingarna svenskar?

 • TIDIGARE 2017-11-26. Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet fram till 1976. 

RASISM. Inlägget nedan är gammalt men jag har fått ett mejl om Statlig rasforskning  från år 2007 som innehåller lite detaljer, bland annat att stadgarna skulle stödja studier i arvshygien och det så sent som 1981. Stefan Löfven är född 1957, har varit engagerad i socialdemokraterna sedan 13 år ålder och fick sitt första fackliga uppdrag 1981. Den mannen beskyller alltså Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, född 1979, för att ha nazistiska rötter. 

Åtskilliga är det som kallat Sverigedemokraterna för nazister och för att ha ett brunt förflutet. Bland annat EXPO som i början på förra året i samband med SD:s 25 års jubileum ville ha hjälp med att påminna om SD:s historia. Det tänker inte jag bry mig om, jag tror Expo, Expressen och de andra klarar det utmärkt och tar ett par rader om Socialdemokraternas historia i stället.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.

Institutet grundades 1922 och var världens första, vilket senare nazisterna i Tyskland hade nytta av.

De som steriliserades var så kallat “imbecilla, undermåliga individer, idioter, fallandesjuka (epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella” och många andra för att skydda den svenska folkstammen och folkhemmet från degeneration. Man steriliserade människor av rashygieniska skäl, av folkhälsoskäl, för att kontrollera asociala och av ekonomiska skäl.

De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.

Socialdemokratins mörka historia är inte bara brun, den är mörkbrun…

Socialdemokraterna styrde och Tage Erlander var chef när man låste in norrmän, balter, kommunister och annat löst folk…

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

16 thoughts on “Staten använde barn som försöksperson i svenska medicinska experiment

 1. Socialdemokratins mörka förflutna borde torgföras.Historien skall ut till den ovetande allmänhetens kännedom.Alla som tror på dravlet som Stefan Lövfen förmedlar borde få en tvångsföreläsning om allt skit som dom har i bagaget.Jag saknar Rolf Malms och hans eminenta skriverier om vad detta ” fantastiska och humana ” parti har haft för sig genom årens lopp.Frid över ditt minne Rolf……

 2. Gamgubben , du menar att han i socknen blev kastrerad . Är man steriliserad så befruktar inte spermierna , de är “döda” . Driften finns kvar som vanligt . Det är vanligt att män som har fyllt sin ” kvot ” med barn steriliserar sig . Kvinnan slipper då äta P – piller som kan inverka negativt på kroppens organ . Mvh Sjöström

 3. Sossarnas värdegrund består i att just dom själva har saknat
  någon värdegrund, därför försöker dom att klistra på andra
  sådana epitet.
  Sen har ju S D gått igenom deras historia dom senaste
  hundra åren, och det var ju inte till deras fördel!

 4. Om det är till någon tröst så tycks ”svenska” folkets tandhälsa vara på väg tillbaka till 30-talsstandard, åtminstone i s.k. utsatta områden även i småstäder och småorter. Enkelt förklarat: Sötsaker är gott, tandborstar dyra och tandborstning tråkigt. Folktandvården är, för dem de gäller, gratis, men inget coolt ställe, och ”det är inte så lätt att komma ihåg att gå dit på avtalad tid”. (Ett helt äkta citat från en person involverad i social verksamhet.)

  Så har vi fattigpensionärerna som måste prioritera överlevnad framför tandläkarbesök. Det handlar kanske inte om något officiellt, statligt försök eller forskning, men F-n vet.

  • Ja dagens pensionärer som fått sina tänder förstörda av amalgam-experimenten när dom var små!!
   Många svåra jobbiga problem som pensionärer inte har råd att åtgärda!
   Immigranter får gratis tandvård, men pensionärer får bekosta dyr tandvård själva. En amalgamsanering kan kosta upp till ett års pension!! Vilka pensionärer har råd med det??

  • Ja i Sverige är det viktigare att andra länders folk
   har en bra tandhälsa, och då får ju Svensken försaka.

 5. Det här är egentligen inga nya hemligheter. Min far hade en kusin som var på Vipeholm från tidiga tonåren fram tills döden kom som en befriare vid 75 års ålder.

  Jag fick en ny tandläkare för några år sedan. Hon är ganska ung och hon är duktig på laga tänder.

  Men jag blev mycket betänksam när jag hittade ett häfte som handlade om Vipeholm. Häftet var en redovisning av verksamheten och de framsteg man hade gjort genom sina studier. Grov misshandel i vetenskapens namn.

  Jag blev mycket upprörd och tog med häftet in till tandläkaren och undrade vad f-n hon menade med att lägga ut häftet i väntrummet. Jag fick ingen bra förklaring.

  Jag ångrar att jag inte helt enkelt tog häftet med mig.

 6. Att vi idag anser SD blivit oerhört illa bemött av nomenklaturan innebär väl inte att vi ska igen och igen berätta vad gjordes förr.
  Jag vet en man i socknen som steriliserades efter att han gjort ett försök till våldtäkt och sedan en våldtäkt.
  I dagens Sverige skulle ha ha benämnts som en utan alla hästar hemma.

  Efter detta var han en man som arbetade så gott han kunde, enkla arbeten, men han försörjde sig. Alla visste hans historia ingen nämnde det till honom, han var åtgärdad och förlåten.

  Är det inte bättre om vi håller oss till dagens problem, kanske någon har haft tanken på att sterilisera dagens våldtäktsmän, så låt det då stanna vid tanken.

  • Ska vi hålla tyst för att vi inte har några överlevande att visa upp? Det är en tystnadskultur jag inte kan acceptera. Liken måste ut ur garderoben innan vi kan gå vidare.

   • Andersson! Läs om Umedalens Mentalsjukhus och vad där gjordes, inte politiskt utan av den läkarkår som då trodde de gjorde rätt.
    Om vi ska granska alla fall som finns att granska så blir de efterlevande bara ledsna och bedrövade och de som utsattes nu döda, de flesta, blir inte hjälpta.
    Vi skall lära av vår historia och inte upprepa misstagen och tänka efter riktigt noga så vi inte gör för många i framtiden.
    Men endast den som inget uträttar gör inget annat fel än att vara snyltgäst, vilket anses helt naturligt i våra dagar.

   • gamgubben 22 10 2020 at 11:10

    Jag är mycket väl insatt i vad som hände på mentalsjukhus, vanföreanstalter och särskolor. Alla drabbade är inte döda. Men alla drabbade som jag känner har inga efterlevande. Det är något för dig att fundera över.

    Allt som har hänt har inte kommit på pränt. Jag betackar mig för dina uppmaningar. I synnerhet uppmaningar med utropstecken.

 7. Socialismen har dödat 250 000 000 människor, men den har inte räddat en enda själ. Socialismen har också avsevärt skadat miljarder människor utöver detta.

Kommentera