Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet

RASISM. Inlägget nedan är gammalt men jag har fått ett mejl om Statlig rasforskning  från år 2007 som innehåller lite detaljer, bland annat att stadgarna skulle stödja studier i arvshygien och det så sent som 1981. Stefan Löfven är född 1957, har varit engagerad i socialdemokraterna sedan 13 år ålder och fick sitt första fackliga uppdrag 1981. Den mannen beskyller alltså Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson, född 1979, för att ha nazistiska rötter. 

Åtskilliga är det som kallat Sverigedemokraterna för nazister och för att ha ett brunt förflutet. Bland annat EXPO som i början på förra året i samband med SD:s 25 års jubileum ville ha hjälp med att påminna om SD:s historia. Det tänker inte jag bry mig om, jag tror Expo, Expressen och de andra klarar det utmärkt och tar ett par rader om Socialdemokraternas historia i stället.

Under 42 år och åtta socialdemokratiskt ledda regeringar mellan 1934 fram till det borgerliga maktskiftet 1976 så steriliserade man cirka 63 000 människor på Statens institut för rasbiologi.

Institutet grundades 1922 och var världens första, vilket senare nazisterna i Tyskland hade nytta av.

De som steriliserades var så kallat “imbecilla, undermåliga individer, idioter, fallandesjuka (epileptiker), tattare, sinnesslöa, personer med lösaktigt sexualliv, homosexuella” och många andra för att skydda den svenska folkstammen och folkhemmet från degeneration. Man steriliserade människor av rashygieniska skäl, av folkhälsoskäl, för att kontrollera asociala och av ekonomiska skäl.

De statsministrar som såg till att driva på steriliseringarna under alla dessa år var främst Per Albin Hansson (12 år) och Tage Erlander (22 år). Men även Olof Palme såg till att driva institutet och steriliseringarna under sina första sju år som statsminister mellan 1969-1976. Nazityskland är det enda land som steriliserat fler människor än Sverige.

Socialdemokratins mörka historia är inte bara brun, den är mörkbrun…

Politikfakta 

28 thoughts on “Åtta socialdemokratiska regeringar godkände 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Institutet

 1. […] Soraya Post berättar för Sveriges radio att de romska kvinnorna är utsatta, dels som kvinnor och som romer, dessutom av sin egen grupp. När Soraya var två år gammal tvingades hennes mamma av myndigheterna till abort i sjunde månaden och tvångssterilisering. Detta var i Sverige år 1958 under en socialdemokratisk regering. Totalt var det åtta socialdemokratiska regeringar som godkände 63.000 steriliseringar på Rasbiologiska Inst… […]

 2. En man berättade att när han var barn och hade urinvägsinfektion spärrades han i på mentalsjukhuset på 30 talet.
  Per Olof var en mycket duktig målare, han hade kunnat bli världskänd om han hade fått utbilda sig inom konst.
  En utsökt fin smak med färger och stilfullt klädd jämnt.
  Och mycket intelligent, läste många böcker och gillade både konst och politik.
  Bara för att troligen vara avvikande med en konstnärlig ådra räckte till att spärra i under sosse/nazzetiden.

 3. Åkesson borde ta med lite om sossarnas historia och läsa upp i Riksdagen. Gärna lite bilder också.

 4. Det här är mycket intressant, och jag tror att krigstidens Socialdemokrater faktiskt stod närmare Tysklands Nationalsocialister än vad dagens Svenska Nationalsocialister, som inte tänker syssla med några folkutrotningar (endast repatrieringar och deporteringar), gör!
  Kanske är det också det mest avgörande skälet till att Sverige aldrig angreps!? Något som man isf naturligtvis har talat och fortfarande talar väldigt tyst om.

 5. Sossarna är ju dom riktiga nazisterna!!
  Fy fanken ett sånt falskt parti det är!.
  Att man ens kan rösta på dom!?
  Och centern likaså!..näe
  Måtte folket vakna!!

 6. Men fejk Svetsaren har varit ganska tyst om det sen han
  fick en avhyvling om Sossarnas egen historia vid
  riksdagsdebatten med Jimmie Åkesson.

 7. Nu kan psykiskt sjuka, mentalt efterblivna och sexuellt lössläppa skaffa obegränsat antal barn. Mycket bättre…

  • Aja baja, baja maja – svetsarn & Co måste ta och svälja det med hull och hår ! Men man måste hjälpa till på vägen med matsmältningen vilket innebär offentliggöra det underlag man har i syfte att få en debatt. Vad sägs om #jagsynardig ?

Kommentera