Engelska skolans starka vinsthunger provocerar


SKOLAN. Friskolekoncernerna och friskolelobbyn slåss för sina höga intäkter i stället för alla barns möjlighet till en bra skolgång – samtidigt som larmen duggar tätt om skolsegregationen. Det är provocerande, skriver utbildningsutskottets ordförande Gunilla Svantorp (S) på Expressen Debatt.

Gunilla Svantorp (S) är ordförande i utbildningsutskottet. Foto: Riksdagen

Internationella Engelska skolan har hittat ett sätt att med färre lärare utbilda fler elever och tjäna pengar på det. Det bekymrar socialdemokraterna.

I ett normalt land med enorm lärarbrist och usla betyg hade regeringen undrat vad Engelska skolan gör och sedan rekommenderat de kommunala skolorna att ta efter, men inte i socialdemokratins Sverige, här vill man straffa de duktiga.

Engelska skolan gör succé bland lärare, föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga med bestraffningar och belöningar – och mamma och pappa får veta allt men det gillar inte socialdemokraterna…

-Pettersson tycker lärartätheten är ointressant och att elevernas resultat är det viktiga och där är Engelska skolan överlägsen så det problem jag ser är inte vinsterna utan den kommunala skolans katastrofresultat. Och kom ihåg, att Engelska skolan är ingen elitskola utan finns även i problemområden.

Bild från StockholmDirekt.se
De enkla reglerna är gamla, varför togs de bort. Här Petterssons betygsbok från slutet på 1950-talet och början på 1960-talet.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vi säljer inga varor eller tjänster. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

 • Från Swedbank eller sparbanken konto 8257-8933415168
 • Från andra banker konto 8257-933415168

Paypal används av miljoner över hela världen för att överföra pengar utan att någon obehörig kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168


7 responses to “Engelska skolans starka vinsthunger provocerar

 • yup

  Det gör givetvis ont i en gammal socialist att någon kan ett privat företag kan nå bättre resultat för lägre kostnad. Det går helt emot offantliga sektorns normala fördelningsprincip ”ju sämre resultat, ju mer pengar får man”

  Gilla

 • Erling

  Om prestige och hat ej kom emellan,
  av fiasko i skolan blev allt mer sällan,
  men styrande av märket (S) skapar för alla
  bara kaos och villervalla.

  Att däremot se och ta efter vore bra,
  inte minst för elever varenda da´
  de kunde rent av något sig lära,
  i stället för kaos, bråk och sånt dära.

  Gilla

 • Tomas

  Vinstmarginalen för Engelska Skolan ligger på 5,3%. Kommunala skolor måste, enligt lag, ”gå plus” 3% för att täcka investeringar och dylikt. Skillnaden är alltså 2,3%.

  Gilla

 • Gringo

  Eftersom skolan är viktig för Sveriges framtid, för våra barn och ungdomar så ska inte skolan vara politisk. Med detta menar jag att inga politiker ska få möjligheten att använda skolan som indoktrinering eller propaganda för sin politik. Låt barnen vara barn, låt barnen växa upp i en trygg och säker framtid. Avsätt pengar till skolan men den ska absolut inte skötas av politiker, politiker ska inte ha något som helst med skolan att göra. Det måste få ett slut på vår flumskola där varje politiker ska sätta sin färg på den, vi har facit idag efter snart 50 år av förstörelse av den svenska skolan och facit säger att de har gått åt helvete.

  Gilla

 • rustibus46

  Uscchh, sånt här gillar inte våra politiker.
  Näää, bättre med kaos, våld o bottenbetyg.
  I problemskolorna finns ju morgondagens
  ”kunder” Arma land.

  Gilla

  • Sea Gull

   Jag har större tillit till civilekonomen Rebecca, Weidmo Uvell än till ”Tankesmedjian Balans” Åsa,, Marcus och sossen Gunilla, Svantorp!

   Gilla

 • G Nordström

  Varför inte införa ett system för alla skolor som innebär att skolpengen betalas bara ut till 100% om eleven har 100 % rätt på sina prov. Med andra ord 10% rätt så blir det bara 10 % betalning.
  Proven avläggs naturligt vis på annat ställe än på skolan.

  Gilla

Kommentarer granskas inte före publicering. Det innebär att den som skriver en kommentar själv ansvarar för kommentarens innehåll. Den som skriver kommentarer ska följa svensk lag. Kommentera gärna, håll god ton och var artig, hota aldrig, använt sunt förnuft. Tre eller fler länkar innebär att kommentaren ställs i kö och måste vänta på godkännande. Använd bara ett alias, skifta inte.

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: