Det är inte så svårt. Ta läraren i hand inför varje lektion, inga kepsar, mobilförbud, tydliga regler, belöningar och bestraffningar

EKONOMI OCH SKOLAN. De senaste dagarna har börsen gått bra, trots Trump rapporterar medierna. De privata skolorna visar bra resultatet, naturligtvis rasar vänstern och utbildningsminister Anna Ekström (S) är inte glad över miljonregnet för skolkoncernerna och tycker det är ”provocerande”.

Internationella Engelska Skolan steg 10,4 procent på fredagen efter att ha presenterat ett rejält vinstlyft och en ökad omsättning med över 20 procent i kvartalet.

-Pettersson tycker det är mer provocerade att de kommunala skolorna kostar många miljoner och sköts dåligt. 

“Inför varje lektion ställer eleverna numera upp sig på led för att sedan ta läraren i hand. Det finns regler kring hur man går in i och lämnar klassrummet. Mobiltelefoner är förbjudna”, skrev Expressen  om rektor Hamid Zafar på Sjumilaskolans högstadium i Biskopsgården i Göteborg, där 99 procent av eleverna har invandrarbakgrund. När han kom dit för tre år sedan var det en skola i fritt fall.

-Pettersson har i åratal gett exempel på några skolor i Sverige som fungerar bra, är populära bland elever, föräldrar och skolpersonal. Gemensamt för dessa är att de har klara regler med bestraffningar och belöningar.

47 av Sveriges 50 sämsta skolor är kommunala därför vill regeringen förbjuda de privata

Disciplin höjde elevernas betyg. Den tidigare yrkesmilitären Truls Katsler har tagit militärdisciplinen till grundskolan. Som rektor för Ölyckeskolan i skånska Löberöd har han satsat på att införa tydliga ordningsregler och uppställning för eleverna utomhus varje måndag.

Disciplinen har gett resultat. På fyra år har andelen niondeklassare som är behöriga till gymnasiet ökat från 74 till 95 procent.
– Vi ställer ganska hårda krav, men det är viktigt att de förstår att vi gör det för att vi bryr oss om dem. Det är krav med hjärtat, säger Katsler till Skånska Dagbladet. 

Kepsar är totalförbjudna att bäras i klassrummen. Lärarna avgör om mobiltelefoner ska vara framme. Det får bara ske om de används i undervisningen. Annars omhändertas mobilerna och hamnar i rektors skrivbord och så får föräldrarna gå tidigare från jobbet och komma och hämta dem.

Utbildningsminister Anna Ekström och alla utbildningsansvariga. Titta och kopiera gratis

Här är skolan som gör succé bland föräldrar och elever samt vinst åt ägarna. Reglerna är tydliga, bestraffningar, belöningar – och mamma och pappa får veta allt.

Skåpen är fria från klotter. Varken tuggummin eller snusprillor sitter fastklibbade på bänkarna. Toaletterna luktar rengöringsmedel. Det springs och knuffas inte i korridorerna. Ingen musik dånar ur hörlurar.

Redan i entrén till Internationella Engelska skolan i Älvsjö välkomnas eleverna på morgonen av personal som ser till att kepsar tas av och mobiltelefoner läggs i skåpen.

Den som bryter mot reglerna och får flera varningar får kvarsittning. Då får barnen skriva eller rita en serie om vad de har gjort fel och vad de lärt sig. Den ska sen visas för och skrivas under av föräldrarna som får rapporter om allt som händer innanför skolans väggar, intygar rektorn Racheal-Ann Björk.

– Eleverna vet att mamma och pappa alltid får veta och föräldrarna vet att vi tar allt på allvar. Eleverna ser också att vi agerar. Barn behöver en förlåtande miljö men deras handlingar måste också följas upp av skolan. Vi reder ut händelser men sen går vi vidare, säger Racheal-Ann Björk.

Elever som flera gånger stör lektioner åker ut och får gå raka vägen till Mr Barzey, ansvarig för elevhälsan. Det rapporteras också hem. Händer det något på skolan som lärarna inte ser står rektorns dörr öppen för elever som vill prata.

– För mig handlar det om ömsesidig respekt. Vi är som en familj. Eleverna vågar prata med mig. Vi har regler men vi förklarar också varför vi har dem, säger Racheal-Ann Björk.

För att uppmuntra ordning och reda är skolan indelad i “houses”, som i Harry Potter, förklarar rektorn. Varje våning i skolan är ett “house”, eleverna själva ansvarar för att det är snyggt och städat sitt plan. I slutet av varje månad utses ett vinnande hus som får pengar som kan gå till något gott eller en aktivitet.

Husen samlar också bonuspoäng genom “goda gärningar” som att sudda tavlan, hålla upp dörren eller hjälpa någon annan med läxan. Vinsten för det poängstarkaste huset är att eleverna får önska mat en dag.

Elever får också individuella belöningar, så kallade learning awards, för prestationer i skolan men också för att de varit bra kompisar.

Ordningen är Engelska skolans signum. Friskolan där eleverna ställer sig i raka led innan lektionerna och hälsar läraren “Good morning Mr” har – förutom en engelsk profil – disciplin som affärsidé.

Ett succékoncept har det visat sig. Koncernen expanderar snabbt, har hundratusentals elever i kö och gör stora vinster.

Och suget bland föräldrar efter en skola med tydliga regler är stort, säger Monique Höglund som har en dotter i årskurs åtta på skolan i Älvsjö.

Föräldrar rasar mot uppfostrande skolregler – Vi är trötta på skolor utan regler. Jag applåderade när jag fick höra att barnen måste ta av kepsen. Det handlar om respekt. Och en skola med ett mobilförbud är ett paradis. Så fort disciplin diskuteras så beskrivs det som något negativt, att barnen trycks ner. Men för att barnen ska kunna lära sig krävs ordning och reda, säger Monique Höglund.

Läs hela artikeln på Stockholm Direkt…

Här finns ett annat exempel där disciplin höjde elevernas betyg…

-Pettersson tycker det är självklarheter. Det hade Fridolin lätt kunna införa på hundra dagar som han lovade om han hade velat…

Som nedan såg det ut när Pettersson gick i skolan. Att det fungerade märks kanske mest på betygsboken som jag fick i slutet på 1950-talet och den är fortfarande fin.

***

Stöd bloggen

Petterssons blogg drivs ideellt och är reklamfri. Vill du uppmuntra oss och hjälpa till med de kostnader som finns så är du välkommen med ett bidrag!

Sörmlands Sparbank Konto 8257-8 93 341 516-8 (olika banker har olika system), Sparbanken tillhör Swedbank och det femte siffran, 8:an, är speciellt för dem. 

Paypal garanterar att vi eller någon annan obehörig inte kan se dina betalningsuppgifter. Se till höger i datorn och längre ned i mobilen.

Du kan även SWISHA till 0760 858 480 

IBAN: SWEDSESS SE1580000825780933415168

7 thoughts on “Det är inte så svårt. Ta läraren i hand inför varje lektion, inga kepsar, mobilförbud, tydliga regler, belöningar och bestraffningar

 1. Glöm inte bort det viktigaste med mobilförbud!

  Barnen får vara ifred från föräldrarna, som många gånger har en ful ovana att ringa och messa i tid och otid!

  Kalasbetalaren gick 11 år i skolan och mina föräldrar behövde inte få fatt i mig en enda gång!

 2. Anna Ekström verkar till att längta tillbaks till 70 talet ,
  det syns på hennes runda kommunist glasögon.

 3. Behövs det verkligen, är det inte redan obligatorisk skoluniform i dagens Islamistiska satelitstat Sverige ?
  Tycker att var man en vänder sig numera så ser man skolungar inlindade i slöjor och nattlinnen i olika kulörer från topp till tå.

 4. Utbildningsminister och socialdemokraten Anna Ekström uttalar sig……..

  “– Jag vill inte att någon kvinna ska tvingas att sätta på sig en slöja. Och jag vill absolut inte att skolan ska medverka till att flickor eller kvinnor får påtryckningar om att bära olika former av religiösa plagg, till exempel slöja.”

 5. Ekström har nog partyknarkat upp löningen och omdömet, bara att lyssna på “hennes” landsledare och profet

Kommentera