Rasbegreppet på tapeten

Den antirasistiska strategin förstärker motsättningarna i samhället.

Det menar Margareta Popoola, docent i migration och Anne Sofie Roald, professor i religionsvetenskap. Debattinlägget i SvD. Rasbegreppet har fått en ny renässans och det som förenar antirasisterna skapar splittring i samhället.

Ordet ”vita” har i antirasisternas värld blivit ett rött skynke som får socialister och våldsvänstern att skrika högt och ta till metoder som de kritiserar andra för. Artikelförfattarna pekar bl.a. på de nordamerikanska akademikerna Jordan B Peterson och Thomas Sowell som menar att ”…föreställningen om vita privilegier underhåller kontraproduktiva offerroller som inte gagnar de grupper som antirasisterna säger sig vilja värna”.

Att nu levande vita får klä skott för missgärningar genom århundraden är direkt kontraproduktivt. Även de orden kommer från Peterson och Sowell.

Vi vet idag att antirasisterna avskyr att man kollektivt skuldbelägger alla muslimer för de terrordåd som muslimska organisationer står för. Vi vet att antirasisterna avskyr när invandrare kollektivt skuldbeläggs när brott av olika dignitet uppdagas. Samtidigt är antirasisterna inte sena med att kollektivt skuldbelägga alla vita för att några vita poliser dödat en misstänkt förövare i USA eller att Sverige under några år på 1700 och 1800-talet hade en liten koloni i Västindien.

Debattartikeln är läsvärd och de avslutande orden om att antirasisterna förstärker motsättningarna i samhället är minnesvärda.

SvD

4 thoughts on “Rasbegreppet på tapeten

  1. Hur kan någon vara rasistisk när det inte finns några raser enligt vetenskapen? Iallafall ingen signifikant skillnad. Kanske vänsterfeminist är en ras, då det är de som tjatar om det hela tiden.

Kommentera